fbpx

Härmed slutar jag köpa Hälsans Kök – För Palestina, mot apartheid.

Wall art 10
EDIT, 21 FEB 2016 – För några veckor sedan uppmärksammades jag via en facebookgrupp att det här inlägget dels blivit ganska uppmärksammat och delat, och dels att Hälsans Kök nu (vintern 2015/2016) gått ut med information på sin hemsida där de tydligt hänvisar till att de INTE använder soja som är odlad på bosättarterritorier. Jag kommer dock låna inlägget ligga kvar för future reference. Och ja, jag har occasionally, börjat käka Hälsans Köks produkter igen. Jag tror inte riktigt på att dra alla israeliska företag över en kam (när de tydligt gör rätt för sig) bara för att deras regering är fett oskön. – EDIT
Originalinlägg 23 jul 2014 –
Jag brukar väldigt sällan blanda ihop den här bloggen med mitt övriga liv eller åsikter, men nu måste jag göra ett undantag ifrån den regeln.

De senaste dagarnas fruktansvärda brott mot det palestinska folket, internationella lagar, folkrätten och allt vad medmänsklighet heter har gjort mig mycket illa berörd. Även om Israel-Palestinakonflikten är något jag absolut har tänkt på och varit medveten om tidigare så har det inte varit något primärt engagemang från mitt håll. Men nu är verkligen måttet rågat och kvarnen har brunnit ner till grunden.
Under de senaste dagarnas markinvasion har över 500 palestinier fått sätta livet till. Över 70 % av dessa beräknas vara civila. Fler än 100 barn. Ca 20 israeliska soldater har dött (siffror från DN). Vilka var terroristerna sa ni?
Och det hemskaste är att det bara är ännu en del i en lång och systematisk historia av förtryck och förföljelse av det palestinska folket. Läs Anne Rambergs, Svenska Advokatsamfundet, vittnesmål nedan om ni inte tidigare känner till situationen.
För mig är det självklart att tider som dessa kräver aktion. Vi får aldrig sitta och säga att vi blundade, eller att vi inte visste. För vi vet. Berättelserna och bilderna finns överallt. I tidningar, på Facebook, på Twitter, på Youtube.
Apartheid och rasism har samma fula ansikte och fruktansvärda konsekvenser oavsett vem som utövar dem. Det är inte det israeliska eller judiska folket jag anklagar – lika lite som jag anklagar alla norr om Dalälven för att hata varg, eller alla tyskar för att vara nazister – det är den israeliska ledningen och dess fruktansvärda politik jag anklagar. Apartheid är det enda ordet som stämmer in – och om vi inte erkänner detta och börjar behandla Israels regim därefter så kommer det att få konsekvenser långt bortom de vi ser idag.
Hälsans kök ägs av Tivall, ett israeliskt företag med bas i norra Israel. De ägs idag till 58 % av Nestlé. Deras produkter tillverkas i fabriker i norra Israel och i Tjeckien, men de vill inte specificera varifrån i Israel deras grödor kommer ifrån. En stor del av Israels jordbruk bedrivs på ockuperad palestinsk mark av illegala bosättare – en försvinnande liten del produceras av palestinska bönder. Då Tivall återupprepat vägrat specificera exakt varifrån i Israel som grödorna kommer så finns till tillräckligt med fog för att misstänka att de åtminstone delvis odlas där och därmed direkt och indirekt stödjer dessa.
Att sluta köpa Hälsans kök är bara en liten piss i sjön, men jag hoppas genom att skriva det inlägget och genom andra små gester kunna bidra till en ökad medvetenhet om situationen i Palestina och en ökad press på den Israeliska apartheidregimen. Gör det du med.
Shalom.
Källor:
Om Tivall från deras egna sida.
Palestinagrupperna om bojkott av Israeliska varor.
En palestinsk antiapartheidgräsrotsrörelse som förespråkar bojkott och rivning av muren.
Anne Ramberg, Generalsekreterare Svenska Advokatsamfundet om Israels Apartheidpolitik och krisen i Gaza.
Petter Hellström, Idéhistoriker, debattartikel i Aftonbladet.
DN
Wikipedia om Illegala Bosättningar.
Mer finns att googla sig till om man vill.
 
 

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
9 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!