fbpx

Helstekt Bärta med Rösti

..Surkål och Polsk svampstuvning

Hej vänner!

Hoppas att allt är fint med er! Idag har jag ett riktigt roligt nytt samarbete att presentera för er! I tre filmer och recept här framöver ska jag djupdyka ner i den otroligt goda och smarta produkten Bärta tillsammans med Bärtas skapare Pia Qvarnström, som vissa av er kanske känner igen från Food Trucken Mögel som åkte runt på Stockholms gator för några år sedan och serverade fermenterad streetfood.

Bärta är typ som tempeh, dvs fermenterade baljväxter som ser lite ut som en vit kaka med hela bönor i och som steks och används på samma sätt som tofu eller som köttbitar. Skilnaden är att Bärta dels är gjord på ekologiska gula ärtor istället för den vanliga sojabönan, men att ärtorna dels inte skalas vilket annars är vanligt och att de dels groddas innan de fermenteras ihop till en solid kaka. Det gör att Bärtan dels är mycket näringsrikare än vanlig tempeh, men också att den blir betydligt mycket saftigare och mustigare. Det är helt enkelt tempeh 2.0! Och som sagt dessutom gjort helt och hållet på svenska och ekologiska råvaror! Och nämnde jag att det är JÄVLIG GOTT? Det är helt enkelt den perfekta råvaran om du frågar mig.

Jag är verkligen en fan boy. Så jag ska inte ens försöka vara partisk här. Jag älskar Bärta och tycker att allt Pia gör är fantastiskt. Så när hon hörde av sig och ville ha hjälp med att marknadsföra Bärta så var det en no brainer för mig.

Bärta finns i dagsläget i tre olika produkter. Dels en naturell helbit, som vi använder i det här inlägget. Det är alltså en okryddad stor bit Bärta på 360 gram, ca 2,5-3 cm tjock och kanske 20×25 cm stor. Du kan antingen skiva den, tärna den eller steka, baka eller grilla den hel. Du kan bräsera den i fond som vi gör här i videon eller marinera den i till exempel en BBQ sås. Väldigt mångsidig!

Dels i färdigtärnad chili och lime marinerad bitar och så dels i färdiga hamburgarformer, marinerade med en superumamirik marinad. Alla tre är jättegoda, och vi kommer att djupdyka ner i de här andra två produkterna i senare inlägg och videos.

Men nu först till helbiten. Vi måste liksom ta in det faktum att det här faktiskt är den första riktiga vegosteken på marknaden! Dvs någonting stort och biffigt som du kan lägga på grillen, ge riktigt mycket kärlek och snacka om innertemperaturer på som inte är en rotselleri! Hur fantastiskt är inte det? Jag kan inte bärga mig tills jag kommer igång i köket för att experimentera med den här produkten. Den är GRYM.

Men, innan vi går in på receptet. Hur får du tag i Bärta?

Jo det är enkelt! Du kollar på den här listan om de finns nära dig (de finns bland annat via Mathem.se!) eller så ber du din mataffär ta in det! Alla butiker kan beställa direkt ifrån Bärtas egna fabrik i Karlshamn, men det är inte alla butiker som i dagsläget känner till Bärta – så, be din lokala matbutik höra av sig till dem och beställa in! Visa dem den här videon och det här inlägget och säg åt dem att det är det bästa sedan skivat bröd. Och sen köper du upp allt de tar in så att de tar in mer! Svårare än så är det inte!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med rösti, surkål och polsk svampstuvning
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!