fbpx

Hjälp oss att samla in pengar till flyktingkrisen – med mat!

11988429_1481603545468962_3175237285324461499_n
Hej vänner!
Nu ska jag göra något som jag väldigt sällan gör, och blanda in mitt ”andra liv” i bloggen. Jag jobbar nämligen till vardags som verksamhetschef för Fryshuset Husby (ja, I know.. räddavärldenkomplexet är enormt) och nu har vi faktiskt för första gången någonsin (?) ett projekt på G där jag kände att – fan nu är det ju en jättetillgång att jag driver en jättestor matblogg på fritiden!
Vi ska tillsammans med StreetGäris och Naturskyddsföreningen arrangera en stor matfestival på söndag 4 oktober – och behöver hjälp med matlagandet, samt med att sprida eventet. Och vilka är bättre för det ändamålet än ni kära läsare?
Som ni kanske har läst har Fryshuset varit mycket engagerade i den nu pågående flyktingkrisen. Det hela började med att vi fick ett samtal mitt i natten med en förfrågan om vi i Husby kunde erbjuda sovplats åt ett antal flyktingar som just anlänt till centralstationen i Stockholm, och vi kunde inte tacka nej. Dagen efter öppnade Fryshuset i Hammarby Sjöstad våra basketarenor och vi tog sammanlagt emot över 600 flyktingar under veckan som gick. Vi kunde dock tyvärr inte fortsätta att erbjuda sovplatser längre än en vecka, och det arbetet togs sedan vidare av andra.
Men, vi i Husby kände att vi ville göra mer. En av de sakerna som vi slogs tydligast av när vi nog emot flyktingarna var det enorma engagemanget vi mötte från boende i Husby, Akalla och Kista. Familjer lagade mat, ungdomar volontärade och ställde upp som tolkar, och många ville bidra på de sätt de kunde.

IMG_8830
En tillfällig flyktingförläggning i Dalhagsskolans idrottshall, i Husby

Vi vill göra en sista akut insats och kanalisera det här engagemanget genom att arrangera en stor matfestival. Tanken är att vi vill få så många privatpersoner, restauranger och liknande att donera varm, lagad mat som möjligt som vi sedan bjuder in alls om vill att komma och smaka av. Besökarna får betala vad de vill för maten och alla intäkter går oavkortat till att avlasta flyktingkrisen.
Ni kan läsa mer om arrangemanget på vår Facebooksida, men anledningen till att jag skriver om det här är för att vi behöver er hjälp!
Jag vet att jag har den bästa, mest humanistiska och mest matglada läsarkretsen i världshistorien. Om ni känner att det här slår an en ton, och att ni har möjlighet så får ni jättegärna kontakta oss (kontaktuppgifter finns i facebookgruppen) och sedan laga mat för en så där 10-20 personer och ta med er till festivalen på söndag. Om ni inte kan laga mat själva, så får ni jättegärna komma som besökare, eller hjälpa till att sprida ordet.
Alla bidrag spelar roll!
Och för alla er som kanske av någon anledning har missat vad hela den här krisen handlar om så rekommenderar jag otroligt varmt att följa bloggen Humans Of New York som just nu har en särskild storytellingserie om de flyktingar som just nu anländer dagligen till Europa via båtar över Medelhavet. Det är otroligt starka och drabbande berättelser.
Peace,
Gustav
12002351_1097477253659707_4245963233581599874_o
”My husband and I sold everything we had to afford the journey. We worked 15 hours a day in Turkey until we had enough money to leave. The smuggler put 152 of us on a boat. Once we saw the boat, many of us wanted to go back, but he told us that anyone who turned back would not get a refund. We had no choice. Both the lower compartment and the deck were filled with people. Waves began to come into the boat so the captain told everyone to throw their baggage into the sea. In the ocean we hit a rock, but the captain told us not to worry. Water began to come into the boat, but again he told us not to worry. We were in the lower compartment and it began to fill with water. It was too tight to move. Everyone began to scream. We were the last ones to get out alive. My husband pulled me out of the window. In the ocean, he took off his life jacket and gave it to a woman. We swam for as long as possible. After several hours he told me he that he was too tired to swim and that he was going to float on his back and rest. It was so dark we could not see. The waves were high. I could hear him calling me but he got further and further away. Eventually a boat found me. They never found my husband.” (Kos, Greece)” – Foto och text, Humans Of New York, Brandon Stanton

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Artiklar

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
3 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
3
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!