fbpx

Perfekt vegansk rulltårta

Klassiker

Det här receptet är ett gästrecept av den fenomenala veganska bakboksförfattaren och receptkreatören Karolina Tegelaar. Ni hittar henne på www.kakboken.se och på @swedishvegan på Instagram samt Kakboken utan ägg och mjölk på Facebook.

Ni hittar tidigare recept hon gästat med på Jävligt Gott här.


Klassisk rulltårta

Jag har haft med rulltårtor i mina böcker sedan 2011 men det är först nu som jag har fått till receptet så att jag tycker att det är helt perfekt. Det var när jag förra året upptäckte att aquafabas förmåga att binda in fett påverkas av när och hur vetemjölet rörs ner som jag insåg att just rulltårtor var möjliga att veganisera med ursprungsrecepten som grund. Den som följer Swedish Vegan på Instagram har kunnat följa med bland alla testbaken under våren för att försöka få till receptet. Här vispas aquafaban till ”ribbon stage” (kolla gärna in några youtube-klipp för att lära dig hur det ser ut) vilket är snäppet mer än pösigt vispad aquafaba, men en bit innan man har vispat den till maräng. Den lilla mängden fett påverkar texturen mycket, tillsätts mer fett kollapsar den vispade aquafaban för mycket och mindre fett ger en oaptitlig textur på kakan. Vill du läsa mer om alla olika sätt att använda aquafaba så finns en guide på www.kakboken.se och illustrerad i postern här nedanför.

Rulltårta har mer socker i smeten än andra mjuka kakor, det är det som gör att den går att rulla utan att spricka. Vanligtvis finns det inget fett i smeten förutom äggulorna och det är deras funktion i kakan som jag har ersatt med olja, fettet i äggulan behöver ersättas för att få en god kaka, utan den blir kakan till en oaptitlig klump i munnen och kakan får inte rätt textur. Mer socker gör att kakan inte spricker alls, minskas den lite blir kakan ännu fluffigare men spricker mer så jag har arbetar med att hitta precis rätt mängd av både socker och fett. Med den här mängden socker tycker jag att jag hittat perfekt balans, dessutom blev den vackert gyllengräddad vilket annars är svårt att få till när man veganiserar rulltårtor. Rulltårtorna spricker minimalt, men kräver lite övning, precis som en gammaldags rulltårta med ägg.  Jag följer amerikanernas maner och skär av kanten på rulltårtan innan jag rullar den för att minska risken att den spricker, det behövs dock inte om du låter rulltårtan kallna under en plåt innan den rullas. 

Pensla pappret med kallt vatten eller lägg en fuktig handuk över kakan om du inte får bort pappret från den upp och nedvända kakan.  Du behöver ingen form utan kan bre ut den över ett bakplåtspapper, jag har en rulltårtsbricka i rostfritt stål som är perfekt storlek men om du vill ha en tydlig markering kan du antingen bara vika efter måttet 25×35 centimeter så att du vet hur stor du ska sprida ut smeten, eller så häftar du ihop kanterna och får en form i rätt storlek, smeten är dock ganska fast så den rinner inte iväg även om du saknar häftade kanter eller en plåt i rätt storlek.  

Rulltårtsbakelser

Ska du ha en fyllning som inte tål värme, som smörkräm eller vispgrädde behöver kakan svalna under en plåt innan du breder ut fyllningen och rullar ihop rulltårtan. Då behöver du inte heller skära av den yttersta kanten av kakan, den blir mjuk när den kallnar. Fylld med smörkräm eller grädde kan man rulla ihop kakan från långsidan för att de inte ska bli för stora rullar. Du kan också fylla din rulltårta enligt receptet ovan och spritsa grädde ovanpå, utan att fylla med grädde i själva rullen. Då behöver du inte tänka på att rulla från långsidan.  

Frosting baserad på veganskt bakmargarin har ofta en för hög smältpunkt för att de ska bli aptitliga på tungan och jag har därför tidigare aldrig inkluderat klassiska enkla recept på frosting, men använder man smörgåsmargarin som är mjukt och med en lägre smältpunkt så går det faktiskt utmärkt att göra klassiska frostingrecept som det här. 

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

gästrecept från Karolina Tegelaar!
Relaterade taggar:Gästrecept, Karolina Tegelaar, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
4 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
4
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!