fbpx

Recension: Kungstorgets Brygghus, Göteborg

Kungstorgets Brygghus, Kungstorget 11, Göteborg

Recensent: Jenny Luks
För drygt ett år sedan öppnades Kungstorgets Brygghus, som en del av en kedja. Mest populär är kanske Järntorgets Brygghus vars läge i korsningen Linnégatan/Andra Långgatan så klart är oslagbart. Kungstorgets dito erbjuder veganskt på menyn och tar därmed upp stafettpinnen från konkurrenten Tullen.
Ägarna bakom Brygghuset har en hel del strängar på sin lyra, inte minst kring Andra Långgatan. Det är uppenbart att Tullen och Brygghuset på gott och ont har liknande koncept och torde vara just varandras främsta konkurrenter. Båda är kedjor, lättillgängliga, lockar ett klientel i åldersintervallet 30-50 år samt satsar på finölskranar och billig husman.

Detta blir lite av en jämförelsekväll. Vem vinner? Tullen eller Bryggis?

Det var faktiskt av en ren slump som vi upptäckte att Brygghuset kör veganskt, en kväll när vi tog en körsbärsstout. Trots att man borde vant sig vid det här laget, år 2018, kändes det nästan som att man var redo att trilla av stolen. På den stora menytavlan på väggen erbjöds nämligen en rätt som såg riktigt trevlig ut i teorin. Kanske även i praktiken? Vi bestämde oss för att återvända och undersöka saken.
Det är en ruggig januarikväll och Brygghuset inbjuder verkligen till värme och mys. Ja, kanske inte mysigaste puben i stan, men faktiskt rätt så omhuldande för att vara en kedja. Bra mycket trevligare än avskalade Tullen, som jag skrev om senast. Detta blir lite av en jämförelsekväll. Vem vinner? Tullen eller Bryggis?

Brygghuset har mörk, brun och varm inredning, om än lite opersonligt som är brukligt i kedjemiljö. Lokalen är dynamiskt uppbyggd med olika sorters bord och en platå framför allt för matgäster. Här behöver man inte boka bord, utan en vardagkväll som denna är det oftast lagom trångt och sorligt. Avslappnat rent av.
Menyn då? Den erbjuder en rätt som beskrivs i snajdiga ordalag: Chilimarinerad tofu, granatäpplesås, svamppaté, rostade rotfrukter och rödbetschips. Allt detta för 99 spänn. Det låter ju alldeles perfekt, i synnerhet då jag ofta känner mig uttråkad av utbudet runt Kungsport. Att de har trevlig öl, gör sitt till.

Den utlovade chilimarinaden får de nog jobba lite på, känner jag.

Vi får trevligt bemötande och att beställa veganskt känns som den mest okrångliga sak i världen. Vi får vänta lagom länge och snart har vi tallrikarna framför oss. Snyggt ser det ut och aptitretande. Det är många komponenter på tallriken och min första favorit är svamppatén. Jag gillar svamp och den känns smakrik och mustig. Tofun ger ingen vidare mersmak. Den utlovade chilimarinaden får de nog jobba lite på, känner jag. Rotsakerna är en aning piggare än på Tullen, men som jag skrev redan då så är jag lite trött på palsternacka. Alltid denna palsternacka.

Det är en trevlig måltid för att kosta 99 spänn på puben.

Det som bryter av är granatäpplesåsen. Lite överraskande saftsåskaraktär som jag till en början är skeptisk mot, men som jag efter en stund trots allt börjar uppskatta. Dock är den väldigt tunn och svår att få i sig. Jag vill dricka upp den på slutet, men låter av bordsskicksskäl bli. Rödbetschipsen är helt okej, om än en aning beska som ju rödbetor ibland kan bli.
Helheten är knappt godkänd. Det är en trevlig måltid för att kosta 99 spänn på puben. Ambitionen uppskattas, även om Tullen kanske vinner på att de serverar två rätter samt en fantastisk dessert. Betyget kan verka lågt, men Brygghuset får anstränga sig lite mer med sin tofu. Jag kommer absolut återvända tack vare det centrala läget och min fäbless för finöl.

PRISER:

Tofustek: 99:-

BETYG:

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!