Hej på er!
Hoppas allt är fint! Själv har jag precis avslutat min första vecka som heltidsmatbloggare och är mitt inne i en sjukt intensiv tävlingsvecka med Matbloggspriset Folkets Val som avslutas på onsdag, 19:e oktober. Sjukt roligt, och jättestressigt när vi tillsammans försöker sätta vegokäk på kartan genom att vinna Sveriges största pris för matbloggar! Just nu ligger jag två, tätt efter en annan blogg som INTE är vego, så det är dags att lägga in nästa växel inför de sista dagarna här!
Om du som läser det här ännu inte har röstat vego i tävlingen (dvs på mig eller på grymma Happy Food By Petra, som också är nominerad) så gå in på tävlingens sida (länk! eller klicka på bilden) och rösta. Och DELA sedan vidare länken till alla du känner som också vill sätta vegokäk på kartan. Då vinner vi det här, och visar Sverige att jävligt gott vegokäk är här för att stanna! <3
Ett annat fett bra exempel på att jävligt gott vegokäk är här för att stanna är den helt otroligt geniala food trucken Vegan Soul Train som tagit Sveriges street food scen med storm de senaste åren. De har vunnit en massa priser för sitt smarriga vegankäk, och är konstant inbokade på olika events och festivaler runt om i landet, när de inte står på Hornstulls Marknad med sin unika veganska pop up burgarrestaurang.
De – precis som jag – har som grej att vegofiera klassiska kötträtter och göra dem ännu godare i vegoform. Så goda, så att de till och med lyckats lura folk under hela events har jag förstått 😛 Och varför ska man göra det då kan vissa fråga? Jo för att det blir så sjukt mycket enklare och lättare att äta vego om man kan äta burgare, pulled pork och korv även UTAN gris och korumpor i dem. Det är bättre, hållbarare och dessutom nyttigare! Om jag någonsin får ett craving efter burgare så vet jag att jag enkelt kan tillfredsställa det utan att behöva utmana mitt val att äta vego.
På sin vanliga menyn har Vegan Soul Train dönerkebab, tunnbrödrullar, pulled chicken och lite grejer som varierar efter säsong och tillgång. På helgmenyerna på Hornstulls marknad kör de tre sorters veganburgare, en klassisk biff med sallad, dressing och veganskinka, en ”fisk”burgare och så pulled chicken.
Tidigare så har jag testat pulled chicken (sojaslamsor i supergod BBQ sås och vegancoleslaw) och tunnbrödrullen (dillkryddat potatismos, massor av goda såser och sojakorv!), och idag var jag förbi för att testa deras piece de la resistance – vegoburgaren Mike Tyson. Jag passade dessutom på att ta en lite havtafflig facebook live video av det hela. Den ser ni här nedanför:
Burgaren är en bjässe, fylld med krispsallat, dressing, slamsor av veganskinka och salami i slamsor och sen en stor och smarrig biff gjord på seitan. Brödet är ett brooklynliknande bröd, som inte gör så mycket väsen av sig. Att ha slamsad vegoskinka på som en topping är ett riktigt genidrag då det både ger smak, umami och lite annan textur till burgare, men det är seitanbiffen som är burgarens verkliga stjärna.
Den är hemmagjord (inget köpeskit här inte), gjord på seitan och precis lagom kryddad för att ge kropp och smak, utan att ta över helt. Konsistensen är fast utan att bli stabbig eller torr och håller ihop bra när man tuggar. Bästa jag skulle säga att jag smakat (utanför min egen grill 😉 ).
En absolut 5/5 och värt en resa bara för att smaka! Priset på 105 kr inkl. dricka är helt okej för en burgare av den här lyxklassen (jämfört med Prime, Phils osv). Hoppas verkligen att det går bra för det här gänget och att de fortsätter att sprida riktigt smarrigt vegokäk till Svenska folket. Det enda man kanske skulle kunna önska är att de hade en permanent restaurang så man släpp frysa häcken av sig om man vill äta burgaren i oktober!
Om ni vill läsa fler av mina vegoburgarrecensioner så hittar ni dem här på bloggen, eller under #sthlmsbestvegoburger på instagram!