fbpx

Cacio e pepe, original och vegansk!

Min veganska variant!

Hej!
Som utlovat kommer här recept på vad som verkar vara en av roms nationalrätter, Cacio e Pepe! Jag blev helt förälskad i den här enkla men fantastiskt goda pastarätten när vi var i Rom förra helgen (som ni kan läsa mer om här!) och kände direkt att jag måste åka hem och lära mig att laga den.
I och med att Rom och Italien verkligen är ett helt fantastiskt land att åka till om man är lakto-ovo-vegetarian, men ganska så frustrerande om man är vegan kände jag mig dock manad att ge mig på att se om jag kanske skulle kunna bidra till att förändra det här en aning. Så i tisdags gav jag mig därför fan på att försöka ta fram en egen vegansk variant av den här fantastiskt goda såsen. Så i det här inlägget får ni därför inte ett utan hela två olika versioner av den här rätten. Dels originalet gjord på pecorinoost och dels ett av mina egna alster där jag gjort en hemmagjord ”parmesan” gjord på rostade cashewnötter och näringsjäst. I övrigt är rätterna tillgagade på i stort sett samma sätt, och som ni kan se så ser bägge riktigt smarriga ut.
Och jag lovar er. Om ni känner er skeptiska till det här med enkla pastasåser så är det här utan tvekan rätt rätt för att sätta er rätt! Det är en förvånansvärt komplex rätt där ett par enkla men samtidigt smarta tekniker omvandlar 3-4 ingredienser till någonting helt nytt.

Inspirationen jag åt i Rom på Roscioli!

Och sist men inte minst, några viktiga punkter får att få den här rätten rätt:

  1. I och med att den enkla såsen sätter pastan i så tydligt fokus är det utan tvekan asviktigt att ha en riktigt god pasta till sin sås. Köp någon riktigt fin, ekologisk och bronsvalsad durumvetespasta i butiken eller gör din egen! Det är värt att betala 30 kronor mer för en pasta som gör all skillnad i rätten.
  2. Om du gör egen, här har du några recept på durumvetepasta och på gnocchi!
  3. Koka pastan rejält al dente. Dvs 2-3 minuter kortare än tiden på paketet. Du vill ha den med en hård kärna i mitten, inte bara lite tuggmotstånd som vi svenskar är vana vid det. Det här är mycket lättare att få till om du gör din egen hemmagjorda pasta, men verkligen värt att sikta på även med köpt. Kom ihåg att pastan fortsätter koka av eftervärmen ett tag i såsen också.
  4. Ät inte för mycket!  Det kan verka svårt, men det är tricket till att kunna äta pasta ofta (vilket alla ju så klart vill!). 100-125 g pasta + ca 1/2 – 1 dl sås är faktiskt nog för att bli mätt om man käkar lite gott bröd till eller någon efterrätt också. Om du kokar pastan al dente tar den dessutom lite längre tid att smälta och frigör inte all sin energi på en gång i kroppen vilket håller mättnadskänslan lite längre.

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med cashewnötsparmesan
– med pecorinoost
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
8 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
8
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!