fbpx

Så lagar du hemmagjorda fiskpinnar – utan fisk!

Hemmagjorda fiskpinnar på tofu?! Jajjamen! Du läste helt rätt, och det är galet gott och mycket enklare än man kan tro. Tofu är ett grymt och jättegott alternativ till vit fisk, och med lite tångcaviar i paneringen så får du fisksmak även om du inte har fisk i själva pinnen. Tofu har dessutom protein i sig och ett trevligt tuggmotstånd, så du blir både mätt och får rätt konsistens i pinnarna.

I videon ovan som kommer från min TV Serie Vegansk Husmanskost som sändes första gången på Godare 2020 så kan du se hur jag gör och få alla små tips och trix på hur du lagar dina fiskpinnar på bästa möjliga sätt. Dessutom får du också tips på hur du lagar en ruggigt god hemmagjord remouladsås och lagar perfekt klyftpotatis, vilket ju verkligen inte ska skämtas bort det heller!

Söker du efter receptet? Det finns länkat längst ner här, eller så kan du helt sonika klicka här för att komma till det direkt!

Vill du lära dig att laga fler smarriga växtbaserade husmanskostrecept? Varför då inte gå all in och hänga med mig på en matlagningskurs? På Jävligt Gott Academy så har vi flera kurser i bland annat Vegansk Husmanskost, street food, italiensk matlagning och mycket annat för dig som både vill lära dig mer och få en helkväll på köpet! Läs mer här!

Vad är viktigt att tänka på för att göra perfekta fiskfria fiskpinnar då? Här nedan är de 7 viktigaste punkterna!

Sju tips för perfekta fiskfria fiskpinnar!

1. Använd tofu istället för fisk!

För det första vill du använda fast naturell tofu som ”fisk”. Det är viktigt att du inte använder silkestofu, den är alldeles för mjuk och kommer bara smälta bort när du steker. Och superhård ”extra fast” tofu kan kännas lite för hård. Den ”vanliga” typen som oftast säljs i 400 g förpackningar och som kallas ”Fast Tofu” är bäst.

Tofu har dels rätt färg för att härma vit fisk, den innehåller protein så den mättar och är näringsrik, och den smakar inte så mycket så den tar över. Perfekt på alla sätt och vis.

2. Skär inte tofun för stor!

Tänk på att den faktiska mängden fisk i en fiskpinne inte är så stor. den är kanske 1 cm bred, 4 cm lång och max 2-3 mm tjock. Försök hålla dig till dessa mått så kommer du få en färdig panerad fiskpinne som har samma storlek som en vanlig butiksköpt sådan. När den är så tunn så kommer den dock vara hyfsat bräcklig, så var försiktig med den bara så den inte ramlar sönder.

3. Använd alger för att få fisksmak!

Då tofun inte smakar fisk så måste vi tillföra fisksmak på något annat sätt, och tack och lov så smakar fisk faktiskt mest hav vilket också alger gör. Och alger är lätt att få tag på, antingen i form av norialger, ni vet sådana som man rullar in sushirullar i, eller i form av tångcaviar som säljs i alla vanliga matbutiker tillsammans med den vanliga fiskromen. Använd lite av det i paneringssmeten så får du enkelt in fisksmaken i dina pinnar!

4. Använd pannkakssmet istället för ägg när du panerar

Eller ja, pannkakssmet är det ju inte riktigt, det är mer en frityrsmet. Men den påminner väldigt mycket om pannkakssmet i både recept och textur, så det är ett enkelt sätt att beskriva det på. Istället för ägget i paneringen så blandar jag växtdryck och mjöl till en tunn smet, ungefär samma konsistens som smeten till vanliga svenska pannkakor. Den ska vara tillräckligt fast och klibbig för att fastna på det som doppas i den, men inte så fast så den blir tjock och stabbig. Det är också denna frityrsmet som vi sedan kryddar med alger, lite citron och dill för att ge rätt smak till våra fiskpinnar!

5. Använd två olika händer för blöta och torra ingredienser när du panerar

Det här är mitt kanske bästa tips för att panera enkelt hemma! För att undvika att panera dina egna fingrar istället för att panera din tofu så ska du följa detta enkla tips: Använd ena handen för de steg där du doppar tofubitarna i de torra ingredienserna och den ANDRA handen, eller till och med en gaffel eller plasttång, när du ska blanda ner tofun i den blöta frityrsmeten! Då kommer du aldrig riskera att din smetiga hand får mjöl eller ströbröd på sig och också börjar paneras, vilket bara blir kladdigt och gör att du måste avbryta dig hela tiden för att tvätta händerna.

6. Låt dina panerade pinnar vila!

När du har panerat alla tofupinnar så kan du med fördel låta dem ligga och vila lite på en tallrik innan du steker eller friterar dem. Det gör att ströbrödet suger upp vätskan från paneringssmeten och att paneringen ”sätter sig” lite. Det gör dem lättare att hantera när du väl ska steka dem och att du tappar mindre panering i stekpannan och att de kommer hålla ihop bättre. Det gör det också mindre stressigt då du med fördel BORDE vänta lite mellan panering och stekning.

7. Har rätt tillbehör!

Sista tipset för att laga de godaste fiskfria fiskpinnarna hemma är att ha rätt tillbehör! Med min jävligt goda växtbaserade danska remouladsås och mina fail safe klyftpotatisar så är du garanterat hemma! Vill du veta hur du lagar perfekt lyftpotatis? Följ då denna guide med 10 tips för perfekt klyftpotatis!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med remouladsås och klyftpotatis, från Godare!
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!