fbpx

Tacos på rester – #tasteorwaste!


Hej!
Det här med matsvinn har jag ju skrivit om tidigare, men det kan verkligen inte sägas nog. Det är helt galet att en tredjedel av all mat som produceras slängs i stället för att hamna i vår mage. Mycket av den maten försvinner redan i produktionsledet och i matbutikerna, men så mycket som var femte matkasse som du och jag bär hem slängs istället för att hamna i magen på oss.
En stor bov i det här är att vi är för dåliga på att använda matrester som legat lite för länge i kylskåpet och känner oss osäkra på att äta mat efter att bästa före datumet gått ut eller när grönsakerna börjar se lite fula ut. För råda bot på det här så har Stockholm Environmental Institute teamat upp med Berghs School of Communication i en kampanj de kallar #tasteorwaste där de vill uppmana oss att helt enkelt smaka, känna och lukta på maten innan vi slänger den för att se om den verkligen är dålig innan vi slänger den i papperskorgen. De frågade om jag ville hjälpa till att pusha lite för kampanjen, och det gjorde jag så gärna!
Bäst före datumet på kartongen är ofta satt med en rejäl marginal och inte efter hur länge produkten faktiskt kan hålla sig om den förvaras på rätt sätt. För det mesta är en produkt helt okej att äta om den ser bra ut, smakar bra och inte luktar konstigt! Och även om den ser lite konstig ut, en grönsak som fått lite fläckar, skrumpnat ihop eller bara är allmänt ful är ofta helt perfekt att äta.

Några konkreta tips för att ge dina grönsaker lite längre liv:

Om grönsaker eller rotsaker börjar se gamla och skrumpna ut så beror det oftast på att de tappat vätska, inte att de blivit dåliga. Lägg dem i kallt vatten i ett par timmar så blir de som nya! Eller så kan du helt enkelt bara göra som vi gör här och hacka ner dem i en sallad där det inte syns att de är skrumpna. Den lägre vätskehalten i grönsaken gör ofta snarare att de smakar mer än innan!
Om grönsaker fått fula svarta fläckar så är det bara att skära bort dessa och behålla den delen av grönsaken som ser fin ut.
Grönsaker som lökar och olika kålsorter som naturligt har skal eller olika lager är ofta väldigt bra på att skydda sig själva. Skala av det yttersta, skrumpna lagret så ser de ofta väldigt fina ut under!
Om löken, vitlöken, rotsakerna eller potatisarna börjat skjuta skott är det absolut ingen fara! Det är bara att hacka ner dem i salladen och äta på.
Om du får örter och bladgrönsaker över så funkar det finemang att frysa in dem och spara till nästa gång! Och glöm inte bort att även stjälken på grönsakerna går att äta!
Och som alltid – lukta och smaka innan du slänger! Luktar och smakar det bra är det lungt!

Gör din egen tacos på rester!

Att laga en tacos på rester är ett fantastiskt sätt att rensa ut de där sista grönsaksslattarna och konstiga små slattarna av olika burgare, korv, bönor eller färs som ligger kvar i kylskåpet. Det enda viktiga att tänka på för att göra en riktig god tacos är:

  1. Bygg din tacos i delar om tre:
    1. Ett tuggigt och kryddigt ”kött”. Det kan vara bönor, vegofärs, hackade bitar av korv, vegobitar, sönderbrutna hamburgare eller vad som helst. Den klassiska tacokryddningen får du om du kombinerar paprikapulver, oregano och spiskummin med vitlök och lite tomatpuré!
    2. En salsa eller sallad som gärna är lite fräshare och syrligare och som ger dig grönsaker och lite färg till din tacos
    3. Och sist en sås av något slag, som gärna ger krämighet och saftighet till rätten.
  2. Tänk också på att smakerna och konsistenser i de tre delarna ska balansera varandra. Ha något starkt, något fett och något syrligt. Ha något krispigt, något krämigt och något med bra tuggmotstånd.
  3. Du kan variera de här på olika sätt, i min tacos här har jag till exempel två sallader istället för en sallad och en sås, men den ena är stark och syrlig och den andra är krispig och krämig. Då får du ändå samma resultat i slutändan!
  4. Att välja smaker som passar in i samma ”kök” eller ”matkultur” är ett bra sätt att få din taco att kännas som att den hänger ihop. Här kör jag till exempel en amerikansk tex mex taco med coleslaw, salsa och klassisk tex mex kryddad färs. Både coleslaw och salsa passar jättebra till grillat och tacokryddorna. Lite mer annorlunda tacoinspiration kan du hitta här, här och här i lite andra tidigare tacoinlägg jag gjort!

* indicates required
DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med chimichurri
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!