fbpx

Vegansk banh mi


Hej!
– Recipe in english further down the page! –
Det här receptet gjorde jag ursprungligen åt tidningen Vegourmet i våras, men det är så jävla gott så det förtjänar lite uppmärksamhet här på bloggen också!
Banh mi är klassisk street food från Vietnam som har spritts som en löpeld över världen. I stort sett så är det en baguette fylld med stekt fläsk (i originalet så klart, här använder jag tofu), picklade grönsaker, mängder med koriander, srirachasås och majonnäs. Hur gott och enkelt som helst!
Anledningen till att det är en vietnamesisk rätt som består av ett franskt bröd är inte så konstigt som det kan låta. Fusionmatlagning har funnits i alla tider där människor från olika kulturer blandats och mötts, och Vietnam var länge en fransk koloni. Fransmännen tog med sig sin vana av att äta mängder med baguetter och vietnameserna insåg att det var både en lättbakad och supergod grej att som gick att snabbt få i sig.
Själva namnet Banh mi betyder faktiskt bara ”bakat vete” och kommer av att gatuförsäljarna stod och ropade ut vad de hade till försäljning dagarna i ända. Efter ett tag förkortades deras ”nybakat vetebröd med fläsk och grönsaker” helt enkelt till ”bakat vete!” för att de inte pallade ropa annat och folk typ fattade poängen ändå.
Well well, här är min veganska take på den klassiska mackan. Vi gör en egen hemmagjord veganmajonnäs på kikärtsspad och byter ut fläsket mot tofu. Kryddningen på tofun har jag snott/inspirerats av från Jonas Crambys recept. Det känns som att han vet vad han snackar om när det kommer till asiatisk streetfood och man bör lyssna på såna som vet vad de snackar om!

 

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredDELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

Vietnamesiska streetfoodmackor
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
5 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
5
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!