Hej!
– Recipe in english further down the page! –
Det här receptet gjorde jag ursprungligen åt tidningen Vegourmet i våras, men det är så jävla gott så det förtjänar lite uppmärksamhet här på bloggen också!
Banh mi är klassisk street food från Vietnam som har spritts som en löpeld över världen. I stort sett så är det en baguette fylld med stekt fläsk (i originalet så klart, här använder jag tofu), picklade grönsaker, mängder med koriander, srirachasås och majonnäs. Hur gott och enkelt som helst!
Anledningen till att det är en vietnamesisk rätt som består av ett franskt bröd är inte så konstigt som det kan låta. Fusionmatlagning har funnits i alla tider där människor från olika kulturer blandats och mötts, och Vietnam var länge en fransk koloni. Fransmännen tog med sig sin vana av att äta mängder med baguetter och vietnameserna insåg att det var både en lättbakad och supergod grej att som gick att snabbt få i sig.
Själva namnet Banh mi betyder faktiskt bara ”bakat vete” och kommer av att gatuförsäljarna stod och ropade ut vad de hade till försäljning dagarna i ända. Efter ett tag förkortades deras ”nybakat vetebröd med fläsk och grönsaker” helt enkelt till ”bakat vete!” för att de inte pallade ropa annat och folk typ fattade poängen ändå.
Well well, här är min veganska take på den klassiska mackan. Vi gör en egen hemmagjord veganmajonnäs på kikärtsspad och byter ut fläsket mot tofu. Kryddningen på tofun har jag snott/inspirerats av från Jonas Crambys recept. Det känns som att han vet vad han snackar om när det kommer till asiatisk streetfood och man bör lyssna på såna som vet vad de snackar om!