fbpx

Veganska julköttbullar


Hej!
Det här är ett väldigt viktigt recept i min värld! Jag vet att det kanske låter lite löjligt, men för mig har möjligheten att göra egna, hemmagjorda julköttbullar verkligen varit en sjukt viktig del i att kunna leva ett fullvärdigt liv som vegetarian.
För mig är julmat skitviktigt. Mat överlag är (obviously) en jättestor del av det, men just över julen så är en så ofantligt stor del av traditionerna knutna till vad vi äter och hur vi äter det. När jag växte upp var en av de absolut bästa grejerna jag visste med julen det överdådiga julbord som pappa alltid lagade åt oss, och som vi sedan svullade på i flera dagar efteråt. Det dignade av kött, olika röror och sallader. Pappa, norrländsk bondson som han var, snålade inte på nåt utan där var Janssons frestelse, lutfisk, dopp i grytan, brysselkål (som bara han åt av :P), revbenspjäll, prinskorv, köttbullar, rödbetssallad, tre sorters sill och massor av andra grejer. Men bäst tyckte jag alltid om köttbullarna.
img_0368
I min värld ska de perfekta julköttbullarna vara små och hårdstekta. Så man kan äta riktigt många av dem. Det hårdstekta kanske kom av att pappa alltid var tvungen att laga all den där maten i omgångar över flera dagar, och just köttbullarna alltid fick sig en uppstekning i ugnen precis innan middagen, som gjorde dem lite extra fasta och tuggiga. De var kryddade med kryddpeppar och lite dijonsenap, för att ge den där kryddiga och väldigt speciella julsmaken. Så sjukt jävla gott.
Så – att kunna fortsätta laga min egen variant av pappas julköttbullar är för mig bland det viktigaste som finns, och har verkligen gjort det möjligt för mig att äta kakan och ha den kvar.
Nu har jag också fått möjligheten att spela in en riktigt snygg liten instruktionsvideo över hur man kan gå till väga för att laga sina egna bullar. Det är väldigt enkelt, även om det kanske kräver något steg extra än vad vanliga köttbullar gör. Men det är det värt!
img_3317Det som som är tricket med att få till dessa perfekt är att hitta precis rätt mängd potatismjöl. För att vara helt säker på att du får till balansen rätt – så de inte blir för lösa, och heller inte så sega så de är äckliga att tugga på – gör så att du först har i lite mindre potatismjöl än receptet säger, teststeker en liten bit smet för att testa konsistensen och sedan ökar upp mängden mjöl med ca 1/2 msk åt gången. När du får en bulle som håller ihop fint utan att kännas seg så är du precis där du vill vara! Ett till tips är att göra precis som min pappa och laga dem dagen innan, och sedan värma på igen innan servering. Då blir de som absolut bäst!
Servera gärna dina julköttbullar som en del av julbordet, eller med ett gott potatismos, brunsås och lite lingonsylt eller äppelmos.

img_0764
img_1266

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med vanlig vegofärs
Relaterade taggar:Matlagningstips, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
34 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
34
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!