fbpx

Vegetariska kåldolmar, vardagshusmanstema!

bildmedstampelkaldolmar
Hej där vänner!
Idag kom jag hem från en låååång veckas fantastiska äventyr i Asien där jag varit för att scouta vad som händer i östanland på vegofronten. Men, mer om det i ett annat inlägg. För nu jävlar ska vi laga husmanskost!
Jag bara ÄLSKAR kål. Det är en så sjukt underskattad grönsak. Överlag skulle jag väl snarare vilja hävda att vi underskattar våra klassiska svenska råvaror grovt. Rotsaker, kål, svamp. Alla är de grejer som vi lär oss att avsky och döma ut som stocktråkiga när vi är små och som vi allt för ofta har en ganska avvaktande eller sidosättande attityd mot. Potatis är såååååå tråkigt. Vadå, bara gurka? Finns det något mer fantasilöst än vitkål med lite färs?
Vi måste ge den svenska mattraditionen den uppmärksamhet och det erkännande den förtjänar! Det finns otroligt mycket goda råvaror, som vi ibland kanske bara har glömt bort hur man tillagar på bästa sätt för att få ut det bästa resultatet. Eller så har vi fokuserat så mycket på köttet att klassiska smaker och tillbehör har fått stå tillbaks när tjälknölen eller köttgrytan ska fram på bordet.
DSC_3083 (1)
Jag vill verkligen slå ett slag för svensk mattradition i vegansk och vegetarisk tappning. Det är så jävla rätt. Och det är så ofantligt gott. Och framförallt, det är lättare än man tror. Titta här till exempel!
Kåldolmar är en riktig klassiker (och som alla riktiga svenska traditioner, importerade från ett annat land 😛 i det här fallet av Karl XII under hans korståg ner mot Turkiet där de ju käkar vinbladsdolma på löpande band). Och det av en anledning, det har en perfekt kombination av umamibotten och tuggmotstånd i kåldolmarna, syra och krispighet i gurkan, sötma i lingonen och fetma och krämighet i potatismoset. Gudomligt!
(Btw, tack Leif Mannerström för tipset om att fylla färsen med lite potatis istället för ris. Det blev helbra!)
DSC_3105 (1)

DSC_3084 (1)
 DSC_3109 (1)

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med potatismos, pressgurka och rårörda lingon
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
14 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
14
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!