Höstsoppa med rotsaker och skogssvamp
Under min uppväxt var min farsa en stor vurmare för svensk husmanskost och det stod ofta storkok av olika slag på vår spis. En rätt jag särskilt kommer ihåg var alla kött- och grönsakssoppor som han brukade göra, med buljong som bas och grönsaker i stora bitar simmandes runt i en ångande och aromatisk bassäng. […]
Västerbottenpaj med svamp och rödlök
Hej igen! Jag vet att jag varit dålig på att uppdatera senaste månaden, men jag har börjat på ett nytt jobb, lilltjejen har börjat i nollan och jag har varit superförkyld så jag har inte alls haft någon ork för varken matlagning eller skrivande på senaste. Nu börjar saker och ting normaliseras någorlunda här hemma […]
Svamp- och spenatlasagne
Lasagne är goda grejer. Det är som en blandning av det bästa från det italienska köket och en tårta, och hur skulle det inte kunna bli bra? Tårta med pasta och ost och tomat! Här är en variant med spenat och svamp. Jag har gjort en liknande vegansk variant tidigare, men om man nu ändå […]
Smörstekt och självplockad Karl-Johansvamp
När hösten närmar sig får jag ofelaktigt ett särskild sorts kli i fingrarna. Det är skogen som ropar på mig. Kantareeeeelleeeer, låter det. Svaaaaaaaamp. Karl-Joooooohan! Karl-Joooohan! Ungefär som den där barbröstade maoriern i Lokareklamen. ”Meloooonas! Melooonas!” Det finns bara ett sätt att rå bot på det och det är att ge efter, vilket jag glatt […]
Champignions au vin
En av de grejer jag saknar mest som vegetarian är mustiga köttgrytor. Hemma i pappas kök kokade pepparrotskött, dillkött, soppor och grytor i timmar på spisen. Det är lite trist att det är svårt att hitta bra sätt att fånga upp alla de där fantastiska smakerna utan att de facto ha något kött som kan […]
Svamppasta med citron och persilja
Det här är ett snabbt, enkelt och mycket gott recept för alla de där kvällarna när tiden kanske inte riktigt räcker till men det ändå vore gott med något rejält;) Receptet kommer ifrån Jamie Olivers 20 minute meals iphoneapp, men jag har veganiserat det. Ett absolut måste-ha för alla som gillar mat och kan lägga […]
Vit lasagne med salvia, svamp och cashewbechamel
Jag stod inför en ganska trixig utmaning i går när det skulle lagas middag till familjen som var på besök. En vegansk och sojaintollerant bror, en GI-ätande morsa, en kräsen flickvän och ett snart 20 årigt muskelberg… Vad lagar man då liksom? Jag känner att GI-maten fick stryka en del på foten, men alla tyckte […]
Biff Stroganoff, the original vegetarian way
Jag fick en uppmaning av en vän via Facebook att inte bara mesa mig med tråkig svensk husmans korvstroganoff. ”Ge dig på en riktig rysk orginalstroganoff!” lät det. ”Det är allt grejer det”. Hur skulle jag kunna motstå? Efter lite grävande på internet efter ett orginalrecept på stroganoff så har jag lärt mig så här […]
Kantarellrisotto med rosmarinstekta champinjoner och citronhalloumi
Det här receptet är en variant av den svamprisotto jag gjorde för några veckor sedan. Den här gången bytte jag dock ut den torkade Karl-Johansvampen mot torkade gula kantareller och jag stekte champinjonerna i svampkompotten i rosmarin innan jag snabbmarinerade dem i citron. Det blev helbra! Kantareller och rosmarin fungerar otroligt väl tillsammans och ger […]
Stekt potatis med svampsås, äggröra och kikärtsbiffar
Jag har varit lite trött på all pasta och alla indiska grytor jag ätit på senaste så husmanskosten har gjort några riktiga framstötar i köket den här veckan. I torsdags till exempel försökte jag mig på den här lilla kreationen, typ en English Breakfast-middag. Ingenting att rekommendera om det är så att man går på […]