Köttätare och växtbaserade livsmedel: kan märkning göra skillnad?
Ny forskning visar att köttätare ofta har blandade känslor kring växtbaserade livsmedel. Även om dessa produkter ses som hälsosamma och miljövänliga, framkallar de också ilska och förakt. Dock finns det sätt att minska negativa känslor och öka acceptansen, exempelvis genom märkning. En studie, publicerad i Journal of Environmental Psychology i december 2023 av forskare från […]
Hållbar växtproteinutveckling: PAN Sweden driver forskning framåt
I vår tidigare artikel lyfte vi fram Sveriges ledarskap inom hållbar växtproteinutveckling och PAN Swedens viktiga roll i att förvandla forskning till konkreta lösningar. I den här uppföljningen tittar vi närmare på hur forskningen går vidare, med fokus på hälsofördelar och konsumentupplevelser – två avgörande faktorer för att göra växtbaserade livsmedel till mainstream PAN Sweden […]
Har du testat Hooked Foods nya växtbaserade produkter?
Svenska startupen Hooked Foods driver utvecklingen av växtbaserad mat framåt och lanserar inte bara nya havsinspirerade produkter utan går också in i en helt ny kategori: växtbaserad kyckling. Företaget introducerade dessa smakrika nyheter i oktober 2024, och du hittar dem nu på hyllorna hos ICA Gruppen och Coop Sverige. Har du hunnit prova dem än? […]
Melt&Marble hållbara fetter: milstolpe mot kommersiell produktion
Melt&Marble har nått en betydande milstolpe i sin resa mot kommersiell produktion av hållbara fetter. Genom en framgångsrik demo-skala fermentering visar företaget nu sin tekniska kapacitet. Detta steg tar dem närmare storskalig produktion och marknadsintroduktion av hållbara designerfetter. Innovativa Designerfetter som Alternativ Med precisionsfermentering skapar Melt&Marble “designerfetter.” Dessa specialanpassade fetter imiterar animaliska fetter i smak […]
Lidls nya växtbaserade serie Vemondo Plant!
Lidls Växtbaserade Framgångssaga: Vemondo Lidls växtbaserade varumärke, Vemondo, lanserades i Europa redan 2021. Det blev snabbt populärt bland konsumenter som söker prisvärda, veganska alternativ. Den ursprungliga Vemondo-linjen från Lidl består av cirka 50 växtbaserade produkter. Sortimentet inkluderar bland annat havremjölk, pizza, vegansk ost, tofu och färs. Alla produkter är dessutom koldioxidneutrala, vilket gör dem till […]
🎃 Läskigt goda veganska rätter till Halloween 🎃
Hej Halloween-älskare! Jag erkänner – jag älskar Halloween! Jag älskar att klä ut mig, se barnen i sina kostymer och fylla huset med kitschiga spökdekorationer. När vi går ut för ”bus eller godis” är det nästan alltid jag som är mest utklädd. När grannarna öppnar dörren brukar de bli mer förvånade över min kostym än […]
Sverige satsar på hållbara växtproteiner
Sverige leder inom hållbar växtproteinutveckling, och tar stora kliv med stöd av ett bidrag på 40 miljoner kronor från forskningsrådet Formas. Dessutom koordineras forskningscentret PAN Sweden av Örebro universitet, vilket leder arbetet med att utveckla hållbara proteiner från växter. Forskning vid PAN Sweden PAN Sweden fokuserar på att omvandla proteinrika grödor och främja Sveriges position […]
Frankrike häver förbudet mot veganska ”burgare” och ”stekar”
Frankrikes försök att förbjuda användningen av köttrelaterade termer som ”stek” och ”korv” för växtbaserade produkter har upphävts av Europeiska unionens domstol (EU-domstolen). Detta beslut, som utfärdades den 4 oktober 2024, påverkar inte bara Frankrike utan blockerar även andra EU-medlemsländer från att införa liknande förbud, såvida dessa termer inte har specifika juridiska definitioner. Generiska ord som […]
Vegansk julmat
30 recept för ett komplett växtbaserat julbord tillsammans med Anamma!
Hemmagjorda veganska prinskorvar – Recept
*** I Samarbete med Anamma *** Hej! Det här receptet är jag väldigt nöjd med! Jag vet att det verkligen inte är supervanligt att man gör sina egna prinskorvar, men som vegan kan det ibland vara ganska svårt att hitta veganska prinskorvar i matbutikerna, så om man inte vill nöja sig med att bara ta […]