fbpx

Irländsk Gryta

med colcannon
” En mustig men enkel vegansk köttgryta som kokas på Guinness öl och som gärna får serveras med Colcannon, ett irländskt potatismos med grönkål! ”
– Gustav

Receptet: Irländsk Gryta

4 portioner

Ingredienser

Gryta

Gula lökar 2 st
Stjälkar bladselleri 2 st
Cm purjolök 15 st
Lagerblad 4 st
Stora morötter 3 st
Medelstora fasta potatisar 4 st
Rapsolja 0.5 dl
Tomatpuré 1 msk
Torkad rosmarin 2 tsk
Torkad salvia Valfritt 2 tsk
Vetemjöl eller majsstärkelse 2 msk
Burk mörk öl á 50 cl Inte vin, då blir det mer franskt 1 st
Vatten 3 dl
Mörk grönsaksfond 2 msk
Mörk kinesisk soja 1 msk
Färsk ostronskivling 500 g
Burk á 400 g cannelinibönor 1 st
Socker, 1-3 tsk 2 tsk
Vegansmör 2 msk
Salt och peppar efter smak Efter smak
Hackad färsk persilja 1 dl

Colcannon (Irländskt potatismos med grönkål)

Mjölig potatis 1 kg
Färsk grönkål 100 g
Salladslökar 2 st
Havregrädde 1 dl
Vegansmör 0.5 dl
Lite olivolja att ringla över vid servering Efter smak

Gör så här

Gryta

Colcannon (Irländskt potatismos med grönkål)

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk irländsk gryta med colcannon på St Patricks Day!


Hej!
Hoppas allt e fint med er! Här rullar som vanligt allt på för fulla muggar 😉 Jag har SÅ MYCKET att berätta för er – men inte riktigt ännu. De ska bli helt klara och färdiga, men sen alltså! Jävlar anamma vad ni kommer att tycka att de här grejerna är bra! 🙂
Det är superkul att efterfrågan på jävligt god veganmat bara verkar öka! Jag får så många förfrågningar just nu från både företag och privatpersoner som vill ha hjälp att bli bättre på det här med veganmat och som vill hjälpa till att sprida ordet, att lära sig laga mer mat eller kanske vill hjälpa till och sprida sina egna nya coola produkter till fler. Och jag är verkligen den första att försöka göra de flesta till lags!
Ett av alla företag som hörde av sig här för ett tag sedan var Guinness, som precis nyligen ställt om sin produktion av öl så att alla deras ölsorter numera är veganska (tummen upp på den!), och som ville lyfta upp detta lite extra med min hjälp nu inför St Patricks Day, alla irländares favoritursäkt för att supa sig stupfulla och gå totalt berserk med grön karamellfärg. Jag tog fram ett recept åt dem för ett pressmeddelande de gjorde, men på grund av regler kring alkohollagstiftning så funkar det inte att skriva om det receptet här. Och det är viktiga grejer att respektera! Jag vill INTE bli stämd för brott mot reklamlagstiftningen :S Don’t drink and drive, drick ansvarsfullt, bjud inte dina barn på alkohol innan de fyller 18, köp inte ut, stötta ditt lokala systembolag, osv.
Men, jag är dock den första att säga att jag ÄR ett enormt stort fan av att ha alkohol i mat, av att fira diverse mathögtider och att stötta bra initiativ, så jag vill helt enkelt hedra alla er glada irländare där ute (jag tänker särskilt på dig Mackan!) genom att på eget bevåg här publicera en lite annorlunda version av receptet här på bloggen så att ni allesammans får chansen att smaka på den här fantastiskt goda grytan! Detta inlägg är INTE betalt eller sponsrat – ni får ha vilken jävla öl ni vill i grytan och till den.


När jag gjorde lite resarch på irländsk husmanskost blev det uppenbart för mig hur mycket likheter irländsk och svensk husmanskost har. De är bägge uppenbart rotade i en stark bonde- och ”man tager vad man haver”-kultur med mycket potatis, kål, grytor och olika matlagningstekniker som uppenbarligen uppfanns ur behovet av att dryga ut lite kött med mycket grönsaksslattar och redda grytor. Vettig, enkel och jävligt god mat helt enkelt.
Ursprungsreceptet till den här grytan heter rätt och slätt ”Irish Stew”, dvs irländsk gryta och har i sin enklaste form bara ett litet fåtal ingredienser. Lammkött, lammbuljong, potatis, morötter, lök och lagerblad får koka i två timmar och äts precis som den är, eller på sin höjd med lite potatismos eller bröd. Colcannon är en lite uppspicead version av potatismos med förvälld grönkål och färsk salladslök och som med sin fräsha gröna färg passar perfekt till St Patricks Day och som är en annan irländsk klassiker.
Happy St Patricks day!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!