fbpx

Jävligt Franskt

galette med bearnaise och fejkon
” En vegansk galette, en bovetepannkaka, fylld med fejkon, hemmagjord vegansk bearnaissås, picklad rödkål och ruccola. Jävligt Gott! ”
– Gustav

Receptet: Jävligt Franskt

4 portioner

Ingredienser

Galette

Bovetemjöl 3.5 dl
Kikärtsspad 0.5 dl
Vatten 2 dl
Havredryck 2 dl
Salt Efter smak
Rapsolja att steka i Efter smak

Marinerad tofu

Fast naturell tofu 400 g
Kikkomansoja 2.5 msk
Rapsolja 2 msk
Agavesirap 1 tsk
Liquid smoke 2 tsk

Enkel Bearnaisesås

Växtbaserad majonnäs 2 dl
Svart salt Kala namak 0.5 krm
Näringsjäst 2 tsk
Gurkmeja 0.5 krm
Torkad dragon 1 tsk
Vitvinsvinäger 1 tsk
Cayennepeppar efter smak 1 krm
Salt efter smak Efter smak

Karamelliserad lök

Röda lökar 3 st
Rapsolja 1 msk
Socker eller sirap 1 tsk
Kikkomansoja 2 tsk
Vatten 1 msk
Svartpeppar efter smak Efter smak

Övriga toppings

Valnötter Efter smak
Färsk spenat Efter smak

Bygg galetten

Gör så här

Galette

Marinerad tofu

Enkel Bearnaisesås

Karamelliserad lök

Bygg galetten

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Jävligt Glassigt - Min efterrättscrepe på Crepson

*I samarbete med Crepson & Co*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Här kommer det tredje och sista av de recept som jag satt upp på menyn på creperian Crepson som ligger i Västermalmsgallerian på Kungsholmen. De två första har jag skrivit om i tidigare inlägg, Jävligt Franskt och Jävligt Libanesiskt och de är bägge huvudrättsrecept gjort på lite matigare bovetegaletter. Det här är en efterrätt gjord på en vetecrepe, som är i stort sett som en vanlig svensk pannkaka, fast större och fylld med en massa goda sötsaker.

Den här kallar jag Jävligt Glassigt, vilket väl är lite av ett skämtnamn, det ska helt erkännas. Den innehåller dock glass så det är också ett helt korrekt beskrivande namn, Mange Schmidt-referenser eller ej.

Tanken var att göra en rätt som utgick lite ifrån såna där smarriga chokladkakor med apelsinchoklad och små knapriga bitar med kex eller crisp i, fast i en större efterrätt.

Glassen är inget krångel, det är Oatlys vanliga chokladglass som vi skopar upp och serverar, men chokladsåsen är hemmakokt och består av havregrädde, färskpressad apelsinjuice, kakao, socker och en nypa salt. Inget mer. Verkligen hur gott och enkelt som helst! Det hela toppas sedan med smulade digistivekex och färska apelsinbitar. Mumma! 😀

Alla tre rätterna finns att köpa på Crepsons restaurang i Västermalmsgallerian som sagt och kommer finnas där ett tag framöver, så passa på att masa er dit och smaka! Crepson har också catering till hela storstockholmsområdet, så kan ni inte kommer förbi kan de komma till ert lunchmöte, fest eller liknande! Hur bra som helst. Eller så lagar du den helt enkelt själv. Här är receptet!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required
 

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!