fbpx

Kebabpizza

med vitlökssås och pommes

Receptet: Kebabpizza

8 portioner

Ingredienser

Deg till 8 portionspizzor (Alternativ: Färdig Pizzadeg)

Ca 13-15 dl Vetemjöl Special 800 g
Mer mjöl till utbakning Efter smak
Ljummet vatten 650 g
Salt 1 tsk
Socker 1 msk
Jäst 50 g

Kebabpizza (Receptet räcker till 8 pizzor)

0,25 sats Vegankebab Se recept på Kebabtallrik Efter smak
0,25 sats Vitlökssås Efter smak
0,25 sats Chilisås Efter smak
Pommes frites 60 st
Röd paprika 0.5 st
Rödlök 0.5 st
Nypa torkad oregano 1 st

Tomatsås

Krossade tomater 400 g
Olivolja 0.5 dl
Salt 0.5 tsk
Svartpeppar 0.5 tsk

Gör så här

Kebabpizza (Receptet räcker till 8 pizzor)

Tomatsås

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Veganska pizzor - tre sätt att lyckas!

 
Hej!
Hoppas allt är fint med er! Som ni kanske vet så har jag utforskat det här med veganska pizzor ganska mycket på senaste. Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att något så gott som pizza ska vara så otroligt svårt att få till på ett gött och smarrigt sätt bara för att man vill undvika osten. (Varför då kanske ni undrar? Osten är ju hela poängen med pizzan! Tja, bland annat för att ost tyvärr är ganska kasst både för kossorna (doh…), klimatet (kossor = metanfabriker och t.ex. havreprodukter har 80 % lägre klimatpåverkan än mjölkprodukter) och har ganska mkt mättat fett i sig, till skillnad från raps och olivolja).
Tyvärr är ju just ost en ganska stor del av den klassiska pizzaupplevelsen, och just vegansk ost är rätt hopplöst. Det smakar oftast ganska konstigt och konsistensen ska vi inte ens prata om. Jag har än till denna dag inte lyckats hitta en enda god vegansk ost som inte känns som klister på pizza.
Men, jag är inte den som ger upp så lätt. Efter en hel del letande och experimenterande har jag hittat flera olika, riktigt goda, sätt att göra veganska pizzor på där du inte behöver kompromissa ett dugg med smaken eller upplevelsen  – utan att för den delen behöva äta ost.
I det här inlägget tänkte jag därför att vi ska ha oss en liten vegansk pizzaskola! Jag tänkte att vi skulle sammanfatta mina tidigare inlägg och lärdomar på en och samma plats, samt ge lite pointers kring hur du på bästa sätt får till din pizzadeg, oavsett om det är på grillen eller i ugnen.

Att baka din pizza:

Först – pizzadegen. Här har jag gjort en kort liten video som illustrerar hur du kan gå till väga för att grilla din pizza! Tekniken är i stort sett densamma, även om du vill baka din pizza i ugnen – värm då upp din pizzasten på ett ugnsgaller och lägg upp pizzan direkt på stenen som i videon eller använd ett bakplåtspapper eller en pizzaspade.
Här har jag skrivit ett längre inlägg om just detta med att grilla pizzor. 

Tre sätt att göra dina pizzor saftiga och svulliga utan ost

1. Grönsakspuréer på iMat!
Ost är som ni ju säkert är bekanta med både fett och salt. Men det är långt ifrån det enda som är det. Ett enkelt och väldigt gott sätt att både få in krämigheten i pizzan, samtidigt som du kan experimentera med olika smaker och kombinationer är att byta ut osten mot en grönsakspuré.

Grundidén är densamma. Baka grönsaker och mosa dem sedan och späd med Oatly iMat, salt, peppar och ev. lite extra olja. Om du dessutom blandar ner till exempel vitlök, ljus soja och lite kryddor kan du få en riktigt djup och umamirik kräm som lätt slår ost vilken dag som helst!

Pizza margherita med iFraiche och basilika

2. Oatly iFraiche!
Förvånansvärt nog funkar faktiskt Oatly’s iFraiche fantastiskt bra som ett ostsubstitut på pizza, både tillagat och påklickat direkt efter att pizzan kommit ut ur ugnen. Det är fräscht, milt och krämigt vilket passar perfekt på pizzor med lite mer kick i sig, eller där du vill ha mozzarellans motsvarighet till den milda mjölkigheten, till exempel på Margheritan i videon ovan. Om den bakas med på pizzan så rinner den ut, men tappar inte smaken och ger både syn och smakintryck som kommer nära mozzarellan. Testa så får ni se!

Pizza med blomkålspuré, svartkål och umamimajonnäs

3. Majonnäs!
Vegansk majonnäs är ju precis som ost väldigt fett och svulligt. En ytterligare fördel är att det är ganska krämigt och lätt kan kryddas på olika sätt. Om jag till exempel köper en hämtpizza brukar jag ofta beställa den utan ost och sedan ringla över egen hemmagjord veganmajonnäs över pizzan.
Här hittar ni exempel på en pizza med umamimajonnäs
Och här har ni en pizza med zucchini och aioli
Happy munching!

[hr]

 
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required
Kebabpizza med vitlökssås!

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!