fbpx

Veganska våfflor

superfrasiga utan ägg!
” Grundrecept på frasiga veganska våfflor. Passar perfekt till efterrätt, fika eller som en egen måltid. Jävligt Gott! ”
– Gustav

Receptet: Veganska våfflor

4 portioner

Ingredienser

Våfflor

Vetemjöl 4 dl
Bakpulver 1 tsk
Salt 1 krm
Vaniljsocker Valfritt, men jag tycker att det är gott! 1 tsk
Havredryck 2.5 dl
Mineralvatten 2.5 dl
Naturli Bredbart Mitt favorit vegansmör 150 g

Till servering

Alpro vispgrädde 150 g
Citronjuice 0.5 tsk
Färska bär eller sylt Efter smak

Gör så här

Våfflor

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Veganska våfflor

Hej!

Den 25:e mars är det våffeldagen, så jag tänkte att det kunde vara det perfekta tillfället att dels dela med mig av mitt våffelrecept, men också några bra tips på hur du får till så frasiga våfflor som möjligt 🙂

Våfflor är lite kluriga, för de är ganska känsliga om man vill få den perfekta sprödheten på dem. De blir lätt sega och behöver ätas nygräddade för att inte bli småtråkiga. Fördelen är dock att de är superenkla att göra veganska. Du behöver absolut inte något ägg i smeten för att få den att hålla ihop, och riktigt gott smör finns ju veganskt nuförtiden 🙂

Här är mina bästa tips för att få till perfekta våfflor

  1. När du har smält vegosmöret, låt det svalna till rumstemperatur innan du häller i det, så börjar inte bakpulvret reagera för snabbt i smeten.
  2. Sikta ner mjölet i en bunke, så du undviker mjölklumpar. Blanda alla torra ingredienser med varandra först så bakpulvret och saltet fördelas i mjölet. Det hjälper smeten att bli jämnare.
  3. Blanda först ner havredrycken och smöret i mjölet och blanda så försiktigt du kan, helst med en slickepott. Ju mindre du behöver röra desto bättre, för annars börjar glutenet aktiveras och smeten kan bli segare. Några små klumpar kvar gör inget.
  4. Vispa därefter ner mineralvatten. Ju mindre du vispar mineralvattnet desto mer kolsyra bevaras, vilket tydligen ger dig frasigare våfflor.
  5. Låt sedan smeten vila minst 30 minuter i kylskåp. Detta ger bakpulvret tid att aktiveras för fluffigare våfflor, glutenet tid att vila vilket gör dem mindre sega och mjölet tid att suga åt sig av vätskan. Du kommer märka att smeten är betydligt mycket tjockare efter att den vilat. Den kan med fördel göras dagen innan till och med! Förvara överplastad i kylskåp.
  6. Grädda i ett riktigt varmt våffeljärn!
  7. När de är klara så förvarar du dem på ett galler så de får ånga av. Stapla dem INTE! Det gör att ångar på varandra och blir sega.
  8. Ät med en massa grädde, färsk frukt eller sylt!
  9. För att få till perfekt vegansk vispgrädde, blanda ner någon tesked färskpressad citronjuice i Alpros vispbara sojagrädde. Då stelnar den och du kan få perfekta små toppar.
  10. Njut!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required
 

 

1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!