fbpx

Vegansk chiligryta

Från Jävligt Gotts pop up på Almedalen 2018

Receptet: Vegansk chiligryta

6 portioner

Ingredienser

Chiligryta

Paket Naturell Pulled VegMe á 240 g/st 2 st
Burk svarta bönor á 210 g avrunnen vikt 1 st
Gula lökar 2 st
Vitlöksklyftor 3 st
Röda chilifrukter 1-2 st 1.5 st
Öl 33 cl
Tomatpuré 2 msk
Chipotlepasta 2 msk
Torkad oregano 1.5 msk
Rökt paprikapulver 1.5 msk
Mald spiskummin 1.5 msk
Ljus sojasås 1.5 msk
Grönsaksfond 2 msk
BBQ sås 2 msk
Socker 1 msk
Rikligt med rapsolja för att steka i Efter smak
Vatten för att späda ut Efter smak
Salt och peppar Efter smak

Vitlökssås

VegMe vegansk Majonnäs Alternativt 1 dl majo och 1 dl vegansk creme fraiche för ett fettsnålare alternativ 2 dl
Vitlöksklyftor 2 st
Olivolja 1 msk
Citronjuice 0.5 msk
Salt och peppar Efter smak

Chilisalsa

Stor gul lök 1 st
Stor tomat 1 st
Sambal oelek 2.5 msk
Kruka färsk koriander 0.5 st
Olivolja 0.5 dl
Citronjuice 2 msk
Salt Efter smak

Övriga tillbehör

Nachos ev. annat bröd Efter smak
Grönsallad Efter smak

Gör så här

Chiligryta

Vitlökssås

Chilisalsa

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk chiligryta med Pulled Vegme och vitlökssås

***I Samarbete med VegMe***
Hej!
Hoppas allt är fint med er! Jag har just påbörjat min semester, och kom just tillbaks från ett 5 km långt spring så jag mår helfint här just nu måste jag säga 🙂 Förra veckans eskapader i Almedalen börjar sjunka in lite och jag är otroligt nöjd och stolt över allt vi har åstadkommit. Nu kvarstår bara allt annat, att dela med mig av alla recept, att skicka alla utgående fakturor, betala alla ingående fakturor och att utvärdera och ta vara på alla lärdomar. De sista tre grejerna kommer inte ni behöva ta så stor del av, men den första ska jag glatt göra mitt bästa för att involvera er i.
Här kommer det första av alla recept som vi serverade i Almedalen. Flera av dem är nya versioner av klassiska rätter här ifrån bloggen, men alla har sin egen nya touch och förtjänar verkligen lite uppmärksamhet. Den här rätten var en av våra tre huvudrätter på restaurangen och jag tror faktiskt att det var min egna personliga favorit under veckan.
Det är dessutom ett av mina egna absoluta favoritrecept genom tiderna. Framförallt i grilltider är en mustig chiligryta kokt på vegokött med tonvis av chili, kryddor och öl. Givetvis var det ett av ge de givna recepten på Restaurang Jävligt Gott i Almedalen tillsammans med ett gäng smarriga tillbehör 🙂 Det som höjde grytan ett extra snäpp var mitt samarbete med VegMe vilket gjorde det möjligt för oss att laga grytan på deras naturella Pulled VegMe, ett fantastiskt smarrigt vegokött som på många sätt påminner om konkurrenten Oumph, men som i min bok är snäppet vassare då det dels har en mer varierad konsistens, mer fibrer och är saftigare och bättre smaksatt. Helt enkelt ett riktigt bra vegokött för grytor!
;
En intressant detalj med det här receptet var att det var det recept från hela restaurangmenyn som vi hade störst problem med att få att hålla sig inom ramarna för WWF:s One Planet Plates ramar för klimatutsläpp. Det stora problemet visade sig vara riset som vi ursprungligen planerade att servera till chilin. Ris släpper nämligen ut höga halter av metan under sin odlingsprocess och måste dessutom transporteras långa sträckor för att komma hit till Sverige. Vi valde istället att servera rätten med nachos, pitabröd och rikligt med sallad. Ris har en klimatpåverkan på 0,14 kilo CO2 per kg vs majsnachos som bara har 0,02!
Grytan serverades med en vegansk vitlökssås, en chilisalsa och en stor grönsallad, vilket jag verkligen rekommenderar! Krydda efter ditt eget tycke, men i min bok ska en chiligryta vara rejält het!

[twocol_one][/twocol_one] [twocol_one_last][/twocol_one_last]

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!