fbpx

Vegansk köttfärslimpa

med svampsås och ungsrostade rotsaker

Receptet: Vegansk köttfärslimpa

6 portioner

Ingredienser

Köttfärslimpan

Anamma Formbar färs 850 g
Gula lökar 2 st
Ströbröd 2 dl
Havregrädde 1 dl
Kinesisk soja 2 msk
Mörk grönsaksfond 1.5 msk
Dijonsenap 2 msk
Salt och rikligt med svartpeppar Efter smak
Rapsolja 1 msk

Rotsaker

Fasta potatisar 5 st
Stora morötter 5 st
Blomkålshuvud 0.5 st
Rotselleri 0.5 st
Rapsolja 2 msk
Färsk timjan 2 tsk
Salt och svartpeppar Efter smak

Svampsås

Havregrädde 4 dl
Näve torkade trattkantareller (eller 200 g färska 1 st
Vitlöksklyfta 1 st
Torkad timjan 1 tsk
Torkade enbär 6 st
Kinesisk sojasås 2 tsk
Grönsaksfond 1 msk
Rapsolja 2 tsk
Salt och svartpeppar efter smak Efter smak

Till servering

Lite färsk persilja Efter smak
Några skedar svartvinbärsgelé Efter smak

Gör så här

Köttfärslimpan

Rotsaker

Svampsås

Till servering

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk köttfärslimpa med svampsås och rotsaker i ugn

*I annonssamarbete med Anamma Sverige*
Hej vänner!
Hoppas allt är fint med er! Hösten är i full rulle och det är inte långt nu innan julen börjar göra sig påmind igen. Jag var med på Aftonbladet Morgon TV här för någon vecka sedan och i inslaget innan så bråkade Edward Blom och Gustav Reinfeldt om ifall det var för tidigt att börja fira jul i början av december (vilket jag tycker är så roligt att dels DE TVÅ bråkade om, och att det ens är något att bråka om?!) men faktum är att det ju faktiskt brukar gå snabbare än man tror innan det är dags. Jag brukar alltid bli lite tagen på sängen, både med julbordsplaneringen och julklappshandlandet…
Så, lite kanske för att hjälpa er med julbordsstöket i god tid så har jag och Anamma gått ihop och satt ihop ett sjukt roligt projekt! Vi kommer nämligen att styra upp ett fullt julbord med allt ni behöver som inspiration för er, och ett gäng av er kommer dessutom få vara med och äta och tillaga det!
Vi släpper nämligen idag på Internationella vegandagen (1 nov, ja det stämmer! :D) en tävling där ni kan tävla om att få komma och njuta av ett helveganskt julbord med mig i min matstudio i Stockholm nu i november. Det hela kommer förevigas på film och här på bloggen i en stor julbordsspecial som kommer släppas till första advent.
Det enda ni behöver göra är att följa både @anamma_sverige och @javligtgott på instagram och kommentera med ditt absolut bästa formbara färsrecept på mitt instagraminlägg med den här köttfärslimpan. Vinnaren kommer att utses i ett inlägg med mina uppdaterade julköttbullar som kommer på bloggen här om två veckor.
Vinnarna kommer sedan att bjudas in till en inspelningsdag i Stockholm någon vecka därefter, så se till att du har eftermiddagen den 22/11 och ev 27/11 lediga för att kunna komma och hälsa på om du vinner! Vi står för resan och så klart middagen, men ev. boende får du ordna själv.
Det är extra roligt att kunna göra det här tillsammans med Anamma som jag även jobbade en del med runt lanseringen av den formbara färsen i våras. Jag tycker att Anammas produkter är grymma, de smakar gott och är väldigt enkla att använda. Som den här färsen till exempel. Den behöver egentligen knappt kryddas. Det är bara att forma och steka och sen är du hemma! De står precis som mig för att vilja visa hur enkelt och gott det kan vara med växtbaserad mat och de gör det verkligen enkelt. De är dessutom sjukt prisvärda utan att tumma på kvalitén, vilket är sjukt viktigt för att kunna vinna över fler till att vilja testa växtbaserad mat. Inga pekpinnar, bara god mat!
De passar BÅDE i vardagsstressen med färdiga köttbullar och på finjulbordet med möjligheten att rulla dina egna. Plus (och nu skämtar jag verkligen inte) att deras korvar är DE ENDA VEGOKORVAR som min extremt petiga sambo går med på att äta. Så vi äter mycket Anammagrejer hemma. Väldigt kul att jobba med dem dvs!
[twocol_one][/twocol_one] [twocol_one_last][/twocol_one_last]

Med det sagt så är det ju inte riktigt jul ännu utan fortfarande ganska mycket höst. Och vad passar då inte bättre än denna sjukt höstiga comfortfoodrätt? Köttfärslimpa är så jäkla mycket vardagsmat och 1990-tal för mig. Jag har inte ätit en vanlig köttfärslimpa på säkert 15 år, så det var lite lustigt att käka den här. Det är verkligen en blast from the past. Men det betyder inte att det är dåligt. Långt ifrån. Det heter ju comfort food på engelska, trygghetsmat!
Receptet är superenkelt. Riktigt schysst vardagslyx. Du tillagar allt i samma ugnsform och kokar såsen under tiden. Beroende på hur tjock du gör limpan och hur stora du gör rotsaksbitarna så kan de dock behöva gå lite olika länge i ugnen, så ett tips är att när limpan är klar så kan du ta av den från formen och låta rotsakerna gå klart själva. Limpan blir fast och stabil så det borde inte vara några problem.

[/twocol_one_last]
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required




0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!