fbpx

Vegansk majonnäs

gjord på kikärtsspad på några sekunder!
” Ett enkelt och snabbt grundrecept på hur du gör egen vegansk majonnäs med hjälp av kikärtsspad! Videoinstruktioner! ”
– Gustav

Receptet: Vegansk majonnäs

4 portioner

Ingredienser

Majonnäs

Kikärtsspad 3 msk
Rapsolja 2.5 dl
Dijonsenap 1 tsk
Färsk citronjuice 2 tsk
Salt och vitpeppar Efter smak

Gör så här

Majonnäs

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
2 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk majonnäs


Hej!
Hoppas allt är fint med er! Är det något som jag ofta propagerar för att alla borde kunna laga själva så är det majonnäs. Och inte vilken majonnäs som helst utan framförallt den veganska varianten på kikärtsspad! Dels för att det blir minst lika gott som den gjord på ägg, men också (och då kanske framförallt) just för att den inte innehåller ägg och ändå är precis lika enkel och god.
Det är sjukt svårt att få tag på goda färdiga veganska majonnäser i butik i Sverige idag. Vegme har lanserat en ny sojabaserad majonnäs som börjar finnas i fler butiker nu, och på vissa väldigt välsorterade butiker kan en ibland hitta Follow Your Hearts Veganaise som bägge är goda, men i övrigt så är alla andra ”veganska” majonnäser snarare ”skitbilliga kopior där de helt enkelt inte velat betala för riktiga ägg och istället använder en massa kemiska emulgeringsmedel som gör att allting bara smakar kemilabb… Inte så kul.
Den här majonnäsen smakar precis bara det du smaksätter den med. Kikärtsspadet är neutralt och ger i stort sett ingen smak alls.
Majonnäsen är perfekt som grundsås för hamburgerdressing, remouladsås, skagenröra, en kall bearnaisesås och jag vet inte vad. Allt möjligt gott!
Det här videoreceptet är dessutom lite av en försmak av vad som komma skall av Jävligt Gott i mer rörlig form! Håll koll på Youtube, Facebook, bloggen och  Instagram framöver – och ge mig gärna feedback på vad ni tycker 🙂

Tips!

  • Att alla ingredienser ska ha ungefär samma temperatur när du vispar ihop dem, så ta ut allt ur kylskåpet en stund innan.
  • Det krävs ganska mycket kraft för att vispa upp rätt fluff i såsen, så jag rekommenderar att du använder en stavmixer till detta. En blender kan lätt bli för varm när den varit igång för länge och en handvisp kommer sällan upp i den fart som krävs vilka bägge två minskar chansen för en bra sås. Så kör elvisp! Gärna i en smal skål eller bägare som ytterligare ökar effekten.
  • Du kan krydda din majonnäs hur du vill. Ha i en klyfta vitlök, lite ljus soja och mer senap för en mustig umamidoftande aioli eller kanske lite mer senap och vitvinsvinäger istället för citron för en kaxigare fransk majonnäs.
  • Ha i alla vätskor innan du börjar mixa. Majonnäsen tappar lätt stunsen om du har i för mycket vätskor, framförallt syrliga vätskor, efter att den är klar. Då måste den mixas upp på nytt med mer rapsolja. Så om du vet att du ska göra en remoulad med extra syra i, ha i den syran redan från början när du gör majonnäsen för bästa resultat. Det är svårt att mixa majonnäsen på nytt när du redan haft i kapris och gurka!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required2
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!