fbpx

Veganska ”oxrullader” i gräddsås

gjorda på formbar vegofärs
” En husmansklassiker i vegansk tappning! Tunna skivor av formbar färs rullas ihop fyllda med svamp och soltorkad tomat och gräddstuvas. ”
– Gustav

Receptet: Veganska ”oxrullader” i gräddsås

4 portioner

Ingredienser

Rullader

Anammas Formbar Färs Denna är ett måste och är inte utbytbar i detta recept 850 g
Fast naturell tofu 250 g
Ljus sojasås 1.5 msk
Liquid smoke 1 tsk
Rapsolja 1 msk
Socker 1 krm
Soltorkade tomater 150 g
Stort knippe färsk bladpersilja 1 st
Vitkål 100 g
Färska skogschampinjoner 150 g
Rikligt med rapsolja för att steka i Efter smak
Salt och svartpeppar Efter smak

Gräddsåsen

Havregrädde 4 dl
Vetemjöl eller majsstärkelse 1.5 msk
Veganskt smör eller rapsolja 2 msk
Svampfond 1.5 msk
Svartvinbärsgelé Med pektin 2 msk
Torkad rosmarin 1.5 tsk
Ljus sojasås 1 msk
Salt och svartpeppar Efter smak

Gör så här

Rullader

Gräddsåsen

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
7 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Veganska Rullader - Gjorda på Anammas formbara färs


Hej!
Här kommer en kanske lite ovanlig disclaimer. Det här inlägget är INTE ett reklamsamarbete. Jag får ingen ersättning what so ever för att skriva det jag gör här om Anammas nya formbara färs som funnits på marknaden i någon vecka nu när det här inlägget skrivs. Jag är bara totalt förälskad. Det här är det bästa som hänt vegomaten sedan Oumph. Jag undrar ärligt talat om det faktiskt inte är snäppet bättre till och med.
Ni som följt bloggen under några år vet att jag är helt jävla galen i olika färsrecept där jag försökt få vanlig vegofärs att se ut som och bete sig som köttfärs, i något desperat försök att få till ett slutresultat som både ser ut som och smakar (typ som) hamburgare, köttbullar eller kebab. Och visst, det har funkat ganska bra. Men ett stort problem som alla mina recept har haft är konsistensen. Det är helt enkelt förbannat svårt att få vegofärs att binda på ett tillfredsställande sätt med hjälp av grejer som finns hemma i den vanliga dödliges skafferi utan att det blir rätt mosigt. Det kanske blir gott, men det blir utan tvekan mosigare än jag velat.
Det som Anamma lanserar nu är inget i sig totalt revolutionerande. De har lanserat en färs med metylcellulosa i. Metylcellulosa har använts i flera år för att få färdiga vegobiffar och köttbullar att binda (och en lång rad andra prylar också). Det är till exempel en av ingredienserna i den berömda Beyond Burgern från Beyond Meat. Det ska tilläggas att den framställs från cellulosa, dvs växtfibrer och är totalt oallergent). Det som ÄR nytt är att det tidigare bara funnits tillgängligt för den glade prick som råkar ha sig en industriell matprocessningsfabrik på bakgården. Metylcellulosa är meckigt att använda och få in i processen. Så meckigt så det inte säljs i butik hur som helst. Anamma har löst det här genom att helt enkelt binda in metylcellulosa i sin vegofärs, men inte format eller värmt upp den utan därefter genast fryst den och skickat ut den i butik.


I praktiken är Anammas formbara färs i stort sett samma produkt som de gör sina vegobullar av, fast innan de hamnar i formen och försteks. Det är i alla fall min gissning, för om man bara tar färsen direkt ur påsen, tinar upp den, formar den och steker den är det exakt så den smakar och ser ut.
Fördelen är att du nu helt enkelt får möjlighet att krydda och forma dina anammabullar precis hur du vill! Vilket ärligt talat ÄR helt jävla revolutionerande.
Jag har sett folk göra allt möjligt med de här biffarna på Facebook på senaste. Järpar, köttbullar, biffar, kebabspett osv. Men jag tänkte att jag skulle testa hur långt det går att pusha smeten. Hur starkt bindmedel är egentligen Metylcellulosa?
Jävligt starkt visade det sig! Köttbullar gjorda av den formbara färsen studsar som studsbollar i pannan bara efter några minuters stekning, och de löser inte upp sig om de kokas i tomat eller gräddsås. Så jävla awesome!
Jag fick en fråga när jag höll på och trixade och testade färsen på min instagram story om det kanske gick att göra lövbiffar av färsen också. Så jag testade, och lo and behold! Det blev helt otroligt bra faktiskt!
Jag la ut en avlång biff på ca 80 g mellan två ark plastfolie och dunkade biffen platt med en kastrull tills jag hade en avlång och ca 2 mm tjock platta. Den reagerar nästan direkt på värmen och efter bara 30 sekunder i stekpannan kunde jag vända och vrida den hur som helst utan att den gick sönder. Den gick till och med att rulla! Det enda ni får tänka på är att inte steka biffarna för länge, de blir lätt lite torra annars.
Vilket då osökt ledde mig in på det här receptet..!
Jag ger er – veganska rullader! Fan, det var första gången på säkert 14 år som jag ätit detta. Och det var inte långt ifrån alltså! Hur gott som helst! <3

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required


<div ”=””>7
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!