fbpx

Biff med pommes

med hemmagjord fempepparsås

Receptet: Biff med pommes

4 portioner

Ingredienser

Vegobiffarna

Vegofärs Pulled oats, quornfärs, sojafärs eller liknande 300 g
Ströbröd 0.5 dl
Havregrädde 1 dl
Potatismjöl 2 msk
Gul lök 1 st
Kinesisk soja 1 msk
Mörk grönsaksfond 1 msk
Mald Santa Maria Kryddpeppar 1 msk
Dijonsenap 1 msk
Persiljekruka 0.5 st
Salt och svartpeppar Efter smak
Olja att steka i Efter smak

Fempepparsåsen

Mjölkfritt margarin 2 msk
Mald Santa Maria Fempepparkrydda 2 tsk
Vitlöksklyfta 1 st
Vetemjöl 1.5 msk
Havregrädde 3 dl
Vatten 1 dl
Ljus sojasås 2 tsk
Ljus grönsaksfond 1 msk

Sauterad savoykål

Savoykålshuvud 0.5 st
Santa Maria Torkad Ramslök 2 tsk
Santa Maria Lime och Chilikrydda 1 tsk
Flingsalt 1 tsk
Olivolja 2 msk

Hemmagjorda pommes frites

Fast potatis 500 g
Frityrolja 1 l
Rikligt med flingsalt Efter smak
Telicherry Black Pepper Efter smak

Gör så här

Vegobiffarna

Fempepparsåsen

Sauterad savoykål

Hemmagjorda pommes frites

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegobiff med hemmagjord fempepparsås och sauterad savoykål


Hej!
– Recipe in english further down! –
Hoppas att allt är fint med er! Den här veckan bjuder jag på ett roligt och riktigt gott recept på en av den svenska veganvärldens stora besattheter – fempepparsåsen!
För er som inte hänger regelbundet i olika veganforum på facebook kanske det här låter väldigt udda. Varför skulle veganer bry sig särskilt om fempepparsås av alla saker? Saken är den att just typ Blå Bands fempepparsås råkar vara den enda (eller åtminstone en av väldigt få) av alla dessa myriader färdiga pulversåser som finns att köpa som INTE innehåller mjölkpulver, och därför har varit det närmsta färdigköpt brunsås som vegosverige kommit de senaste åren. Jag har sett potatis (i typ alla dess former) dränkt i fempepparsås till ren förbannelse i Vad äter du för veganmat idag.
Just därför var det givet att ge sig på en egen, hemmagjord version när jag fick hem ett kryddpaket som innehöll just fempepparkrydda.

Det är egentligen ingen revolutionerande ny idé, det är rosepeppar, grönpeppar, kryddpeppar, svartpeppar och vitpeppar ihopblandat i en enda kvarn, men resultatet är helt fantastiskt. En frisk och fruktig pepparsmak som är betydligt mycket mer komplex och, ja fruktig, än att bara använda svartpeppar på maten.
Jag tror inte att jag behöver säga till någon hur viktigt och stor del av matlagningen kryddorna är. Utöver de stora grundsmakerna sött, surt, beskt, salt och umami är just kryddornas egna egenskaper det som färgar allt vi äter. Jag har säkert hundra olika kryddburkar hemma i mitt kök, och de flesta av dem kommer från Santa Maria. Att på det här sättet få djupdyka ner i deras lite mer specialiserade sortiment var jättekul och superlyxigt!
I det här receptet har jag gått lite wild and crazy på gammal hederlig comfort food med en liten extra kick av ett par av kryddorna jag fick hem, plus lite till. Pommesen får sig en fin dammning av tellicherrypeppar, savoykålen extra kropp av vitlöksdoftande ramslök, och lime och chilikrydda och sen så klart fempepparsåsen som får dränka allt ihop. Biffarna kryddade jag med kryddpeppar och dijonsenap på eget bevåg – helt enkelt för att det är min favoritkombo!
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!