Viltgryta med potatismos, stekt savoykål & lingon

med Anna Richert från WWF Sverige
” En mustig och jävligt god gryta med enbär, timjan och svartvinbärsgele. Här serverad med stekt savojkål, lingon och potatismos. ”
– Gustav

Receptet: Viltgryta med potatismos, stekt savoykål & lingon

4 portioner

Ingredienser

Viltgryta

Ostronskivling 250 g
Ekologisk stor gul lök 1 st
Timjan och/eller rosmarin, torkad eller färsk 2 tsk
Hela torkade enbär 10 st
Burk ekologiska vita bönor, ca 230 g avrunnen vikt 1 st
Svartvinbärsgelé 1 msk
Mörk grönsaksfond 1 msk
Mörk kinesisk soja 2 tsk
Havregrädde 2 dl
Rikligt med rapsolja att steka i Efter smak
Salt och svartpeppar efter smak Efter smak

Potatismos

Ekologisk mjölig potatis 1 kg
Växtbaserad grädde 1.5 dl
Ekologisk kallpressad rapsolja eller veganskt smör 2.5 msk
Salt och vitpeppar efter smak Efter smak

Lingon

Ekologiska frysta lingon 200 g
Ekologiskt strösocker, 1-1.5 dl 1.3 dl

Stekt savoykål

Färskt savoykålshuvud 0.5 st
Ekologiska kokta bönor – vita, svarta eller kidneybönor 100 g
Ekologisk citron, juicen 0.5 st
Ekologisk kallpressad rapsolja 2 msk
Ekologisk färsk hackad timjan 2 msk
Salt och svartpeppar efter smak Efter smak
Ekologisk rapsolja att steka i Efter smak

Gör så här

Viltgryta

Potatismos

Lingon

Stekt savoykål

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Ekologisk och vegansk helgmeny
Bloggen: Sveriges hållbaraste rätt? Fyra tips för att äta hållbarare! - Jävligt Gott möter WWF Sverige
Bloggen: När Jävligt Gott tog över Restaurang Växthuset

Sveriges Konsumenter har nu i september en särskild temamånad, ”Ekoseptember” där de vill uppmuntra fler att välja ekologiskaprodukter genom att lyfta fram jättegoda recept gjorda av olika kända kockar. Jag har fått äran att vara med med en helgmeny som ni hittar nedanför! Resten av recepten i kampanjen hittar ni på deras hemsida!

Dessa två rätterna funkar perfekt för en jävligt god helg! En riktigt god pasta för lördagskvällen och en viltgryta med krämigt potatismos till söndagsmiddagen. Eller tvärt om, du bestämmer! Köp ekologiska tomater på burk, de har plockats i säsong och håller länge. Du kan enkelt byta ut nötterna till solros eller pumpakärnor om du vill ha ett mer lokalt alternativ till pistagenötterna som är på bilden. Viltgrytan är gjord på ostronskivling och bönor och serveras med kål och lingon som är i säsong nu på hösten.

Varför väljer jag ekologiskt?
När man pratar om mat är det lätt att det blir en fråga om antingen eller, ska jag köpa vego eller eko eller närodlat eller i säsong? För mig är det enkelt, det blir som bäst när du det mesta samtidigt om du kan! Ofta så hjälper de varandra på traven dessutom. Ekologisk odling tar upp lite mer mark, men ger många positiva fördelar för djur och natur. Vegomat tar å sin sida upp mindre mark, men riskerar att innebära mycket import av besprutad och växthusuppdrivna grönsaker. Om du försöker köpa vegomat som är ekologisk och i säsong så kan du vara säker på att du gjort något riktigt bra! Kom ihåg att allt hänger ihop, miljöfrågan är inte bara en fråga om koldioxid utan även om biologisk mångfald, markanvändning och inte minst om att ta hänsyn till djuren. Då är ekologisk mat det enda rätta.

Pasta Arrabiata med rostade nötter & solrosparmesan

2-3 portioner

Ingredienser:
1 dl valfria ekologiska nötter
300 g ekologisk pasta, gärna penne eller fusilli
1 ekologisk rödlök
2 klyftor vitlök
1-2 röda chilifrukter
1 kruka ekologisk kruspersilja
1 burk ekologiska krossade tomater
2-3 msk ekologisk olivolja
Pastavatten från kokningen

1/2 dl ekologiska rostade solrosfrön
1,5 msk näringsjäst
Rikligt med salt

Gör så här:

  1. Rosta solrosfröna i en torr panna, låt svalna.
  2. Mixa fröna till ett fint pulver i en matberedare, blender eller mixerstav tillsammans med näringjästen.
  3. Blanda ner salt och smaka av. Det ska smaka ostigt och med en tydlig, men balanserad sälta.
  4. Sätt pastavattnet på kokning. Rosta under tiden nötterna i en torr stekpanna, lägg sedan åt sidan.
  5. Skala och skiva rödlök, vitlök och chili tunt.
  6. Hetta upp stekpannan där du rostade nötterna på nytt med rikligt med olivolja och börja fräsa löken och chilin på medelhög värme, du vill att de ska rostas lätt men absolut inte brännas.
  7. Lägg i pastan samtidigt så den är klar ungefär samtidigt som såsen är.
  8. Skär av persiljan vid botten på krukan och separera stjälkarna från bladen. Finhacka stjälkarna och stek i pannan tillsammans med löken i 30 sek. Tillsätt därefter de krossade tomaterna och koka på medelhög värme tills att pastavattnet kokat klart. Rör om då och då så det inte bränns fast.
  9. Smaka av med salt och peppar. Det lär var starkt, så du behöver nog ingen peppar. Finhacka resten av persiljan och rör ner i såsen tillsammans med den nykokta pastan. Använd lite av pastavattnet för att späda så du får en krämig konsistens.
  10. Rör ner 1/2 dl solrosparmesan och hälften av nötterna i pastan. Lägg upp på ett fat och toppa med rikligt med mer parmesan och de resterande nötterna. Toppa med lite mer kruspersilja. Njut!

Viltgryta med potatismos, stekt savoykål & lingon

4 portioner

Ingredienser:
1 burk ekologiska vita bönor, ca 230 g avrunnen vikt
250 g ostronskivling
1 ekologisk stor gul lök
2 tsk timjan och/eller rosmarin, torkad eller färsk
10 hela torkade enbär
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk mörk grönsaksfond
2 tsk mörk kinesisk soja
2 dl havregrädde
Rikligt med rapsolja att steka i
Salt och svartpeppar efter smak

1 kg ekologisk mjölig potatis
1-2 dl växtbaserad grädde
2-3 msk ekologisk kallpressad rapsolja eller veganskt smör
Salt och vitpeppar efter smak

1/2 färskt savoykålshuvud
100 g ekologiska kokta bönor – vita, svarta eller kidneybönor
Juice från 1/2 ekologisk citron
2 msk ekologisk kallpressad rapsolja
2 msk ekologisk färsk hackad timjan
Salt och svartpeppar efter smak
Ekologisk rapsolja att steka i

200 g ekologiska frysta lingon
1 – 1,5 dl ekologiskt strösocker

Gör så här:

  1. Tina lingonen och blanda dem med sockret. Rör tills sockret har löst upp sig, mosa en del av lingonen så du får en mixad konsistens. Smaka av med tillräckligt mycket socker tills du får en balanserad syra och sötma du gillar.
  2. Strimla ostronskivlingen och knaperstek den utan fett i en stekpanna tills den har släppt all vätska och börjat få färg.
  3. Skala och skiva löken och lägg ner den och några matskedar rapsolja i stekpannan tillsammans med ostronskivlingen och stek på hög värme tills löken blivit mjuk och något brynt.
  4. Krossa enbären med sidan av kniven och häll ner dem tillsammans med de avrunna bönorna, timjan/rosmarin, grädde, soja, fond och svartvinbärsgele i pannan. Rör om och koka upp. Låt koka 5-7 minuter tills smakerna gått ihop bra i pannan och smaka sedan av med salt och peppar.  
  5. Skala, tärna och koka potatisen mjuk. Låt ånga av en stund i ett durkslag.
  6. Mosa eller passera potatisen med vegansmör eller rapsolja och rör ner salt och vitpeppar. Blanda ut med havregrädde tills du får en konsistens på potatismoset som du gillar.
  7. Strimla färsk savojkål tunt. Värm upp en stekpanna med rapsolja och fräs kålen tills den börjar mjukna och minskar något i storlek. Savoykål är ganska fast så det kan ta ett tag.
  8. Häll ner citronsaft, salt och peppar i kålen och stek någon minut till.
  9. Vänd ner bönor och färsk timjan i kålen, rör om och stek så att bönorna värms upp. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer citron. Servera varm med gryta, mos och lingon. 
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på [email protected] eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!