Framtidsreceptet är ett årligt iniativ från Polarbröd som ämnar att inspirera fler att äta god mat som värnar om hälsan och planeten. I årets upplaga av har Polarbröd krokat arm med hållbarhetsaktören Jävligt gott och adresserat en utmaning som är en naturlig del av mångas vardag – att skapa ett mer hållbart pålägg till mellanmålsmackan.
Efter en impact-workshop med ledande aktörer i matbranchen och flera dagars experimenterande så har vi kommit upp med en fantastisk kreation som vi kallar ”Better Spread”. Denna kreation är en spread som görs på svenska frön och baljväxter som sedan smaksätts med populära roliga smaker.
Resultatet är ett fantastiskt pålägg på mackan som smakar gott och onyttigt men som är både bra för kroppen och planeten.
Psst.. vill du vara med och bestämma vilket pålägg som kommer vidare?
Testa att göra en better spread hemma och gå sedan in och tyck till genom formuläret ovan.
Vinnaren kommer du kunna hitta i butik senare under året!
Better spread är en näringsrik spread som förutom att vara nyttig, god och bra för planeten även går att packa full med massa smaker.
Basen är bus-enkel, ta 2dl frön, 2dl bönor och 2dl vatten och mixa ihop i en blender eller matberedare. Klart!
Du har nu gjort en better spread som man sedan kan smaksätta med massa goda saker. Pålägget kan du sedan bre på en bit bröd och toppa med dina favorit-toppings. Använd gärna Svenska råvaror när det är möjligt. Hur enkelt och gott som helst!
Nedan har vi skapat 3 populära goda smaker som du kan testa att göra hemma. Vilken är din favorit?
Bas:
2dl solrosfrön
2dl kikärtor
2dl vatten
Smaksättning:
1.5dl tomatpuré
1.5 msk Oregano
2 klyftor vitlök
1dl näringsjäst (kan uteslutas)
1.5 tsk salt
Mixa allt till en slät spread i en mixer
Bas:
2dl solrosfrön
2dl kikärtor
2dl vatten
Smaksättning:
2 st normalstora äpplen
1 dl äppelsylt eller äppelmos
1.5 msk kanel
1.5 tsk salt
Mixa allt till en slät spread i en mixer
Bas:
2dl solrosfrön
2dl kikärtor
2dl vatten
Smaksättning:
1.5 msk currypulver
1 tsk gurkmeja pulver
1 tsk färsk ingefära riven
1 stort äpple
1.5 tsk salt
Mixa allt till en slät spread i en mixer
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!
Tack! /Gustav