Bloggen: Fem jävligt goda veganska pastarätter du kommer älska!
Bloggen: Vegansk lasagne
Hej! Det kommer säkert inte som en överraskning att jag älskar italiensk mat. Är det något jag har lagat här på bloggen genom åren så är det pasta! Dels för att, ja – pasta helt enkelt är väldigt gott, men det är också väldigt enkelt att göra italiensk mat vegetarisk. De har ett stort fokus på råvaror och enkla maträtter utan så mycket krångel. Köttet står inte alls lika mycket i centrum som i det skandinaviska köket och deras pastasåser kan enkelt antingen göras om till vegetariska, eller så är de redan det. Desto svårare kan det dock vara om maten ska vara vegansk. Ungefär lika galna som italienarna är i sin pasta och i sina tomater är de i sin ost, och många av de vegetariska rätterna är lakto-ovo-vegetariska, det vill säga de dignar av ost. Om du äter ost är det här ju i stort sett bara en bra sak. Ost är gott! Men om du vill undvika osten är det här ett ganska stort problem. Då jag personligen försöker minska mitt ostintag så mycket jag kan (dvs till inget alls) så har jag känt mig ganska tvungen att försöka hitta vägar runt osten. Och det går ganska bra! Italiensk mat går absolut att både göra ”naturligt vegansk” med olika tomatsåser, grönsaksrätter och mycket annat, men även de klassiskt ”ostiga och köttiga” rätterna går ofta fantastiskt bra att göra om med lite tankemöda och schyssta veganska matlagningstekniker. Här nedanför samlar jag några av mina egna italienska veganska favoritrecept från bloggen som jag hoppas ska få det att vattnas i munnen på er och bevisa att det finns betydligt mycket mer än ost som kan skapa rediga smakexplosioner i munnen på dig! Hur kommer det sig då att jag tar upp det här nu? Jo, jag har nämligen blivit inbjuden av Italienska Handelskammaren i Stockholm (ITA) till en stor vegansk och food-tech inriktad matmässa (Stili & Sapori 2017) nästa helg – i Padua, Venedig! :O Det känns sjukt spännande och roligt. Italienarna är ju överlag väldigt bra på mat, och jag har hört mkt om både italienska veganska ostmakare och om enstjärniga veganrestauranger. Det ska bli spännande att se vad de har hittat på och om det finns några smarta idéer som går att ta med till Sverige. För, som vi konstaterade när jag blev inbjuden till mässan: Om du ska få en italienare att börja äta mer veganmat så kan inte det handla om att lära italienaren att äta vietnamesiskt, thaimat och indisk mat, så som vi ofta hör här i Sverige; ”varför krångla? ät vegetariskt från kulturer som har lärt sig att göra bra vegomat sedan länge, och låt den ’vanliga maten’ förbli vad den är”. Ska du få en italienare att älska veganmat så måste du göra den italienska maten vegansk. Punkt. Här är mina bästa försök – so far!
Pasta Carbonara är en av de mest älskade och klassiska italienska pastarätterna. Namnet betydet kolhandlarens hustrus pasta och syftar på (tror jag?) den rikliga mängden svartpeppar i såsen. Originalsåsen använder äggulor, pastavatten och parmesan för att skapa en krämig sås, i min veganska variant använder jag mig av havregrädde, näringsjäst och pastavatten. Och även om det kan ses som ett helgerån av puritanerna så är det ruggigt gott!
En av Roms ”nationalrätter”, ursprungligen gjord på pecorinoost och svartpeppar som snabbt kokas ihop till en krämig sås med hjälp av det stärkelserika pastavattnet. Här har jag använt en hemmagjord vegansk cashewnötsostsås som blir fantastiskt krämig och förvånansvärt lik. Testa om du inte tror mig!
Alla älskar lasagne och den kan varieras i oändlighet. Att däremot göra en lasagne vegansk kan för många tyckas vara en självmotsägelse. Hela poängen ska ju vara att vräka på med ost så den blir så där riktigt saftig och svullig som bara en lasagne kan bli. Här använder jag havredryck och margarin för att göra en bechamelsås och återigen en cashewnötsbaserad ostkräm för att ge ett förvånansvärt krämigt och mustigt resultat.
Puttanesca var en av de första lite mer ”klassiska” italienska pastarätterna jag lärde mig laga efter bolognesen och pesto genovese. Namnet betyder ”horans pasta” och syftar (enligt vad jag hört) på att ingredienserna allesammans är enkla att hitta på konserv och inte behövt köpas färska, vilket gjort det lättare för de prostituerade i det gamla Italien att få tag på dem då de inte fick gå ut på torget under dagtid då grönsakshandlarna var öppna. En annan version av historien hävdar att de kryddiga och mustiga ingredienserna gav dig precis den energi och kick du behövde inför efter ett besök hos ovan nämnda kvinnor… Ni får välja vilken version ni gillar bäst själva! 😉 Jävligt Gott är det oavsett!
Ännu en ingrediens som italienarna älskar är deras pancetta. Rökt och torkat fläskkött som påminner om bacon och ger en djup och mustig smak till maten. Här har jag ersatt den med mitt eget fakeon, och resultatet är en kryddig och rökig pastasås som passar perfekt till ett glas rödvin! Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!