Vegansk kebab på spett

gjorda på formbar färs

- Gustav, skribent

” Supergod och enkel vegansk kebab som du gör av formbar färs och trär på spett eller formar till biffar. Perfekt till grillen i sommar! ”

Receptet: Vegansk kebab på spett

4 portioner

Ingredienser

Kebaben

Formbar färs, beroende på vilket paket du får tag i 800 g
Rödlökar 2 st
Klyftor vitlök 4 st
Färsk hackad bladpersilja 2 dl
Paprikapulver 1 msk
Kumminfrön 2 tsk
Spiskummin 2 tsk
Torkad timjan 1 msk
Gurkmeja 1 tsk
Mald korianderpulver 2 tsk
Färsk citronjuice 0.5 dl
Japansk sojasås 1.5 msk
Mörk grönsaksfond 1 msk
Ketchup 0.5 dl
Rapsolja 2 msk
Rikligt med svartpeppar Efter smak

Grillade grönsaker

Småpotatis 500 g
Röda paprikor 3 st
Gröna eller gula zucchinis 2 st
Rödlökar 4 st
Paprikapulver 1 msk
Kumminfrön 1 tsk
Klyftor vitlök 2 st
Rapsolja 2 msk
Färsk citronjuice 1 msk
Salt 1 tsk
Rikligt med svartpeppar Efter smak

Lime- och myntasås

Vegansk majonnäs 2.5 dl
Blad färsk mynta 14 st
Lime, juice och zest 1 st
Olivolja 1 msk
Salt och peppar efter smak Efter smak

Tomatsalsa

Färska tomater 5 st
Stor rödlök 1 st
Klyftor färsk vitlök 2 st
Sambal oelek 2 tsk
Kruka färsk koriander 1 st
Färsk hackad persilja 1 dl
Olivolja 2 msk
Citron, juicen 0.5 st
Salt efter smak Efter smak

Till servering

Libabröd 8 st

Gör så här

Kebaben

Grillade grönsaker

Lime- och myntasås

Tomatsalsa

Till servering

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Vegansk kebab på spett

Hej!

Idag, 5 maj, är det tydligen internationella kebabdagen! Då passar det väl super att dela med sig av det här smarriga receptet på vegansk kebab med grillade grönsaker som jag lagade när vi hälsade på min svåger och svägerska i helgen.

Receptet är löst baserat på Zeinas Adana kebab kombinerat med kryddningen från kobideh kebab, som jag älskar. Kombinationen mellan paprikapulver, vitlök, kummin, persilja, svartpeppar och spiskummin är fan inte att leka med!

Jag använde mig av Zeinas grillsvärd för att göra de snygga spetten. De är långa och platta grillspett som är särskilt utvecklade för den här typen av kebab och för att grilla grönsaker och är sjukt praktiska. Den platta sidan gör att spetten inte rullar runt och att det du sätter på spetten håller sig kvar mycket bättre än på runda spett. Att de är så långa gör dessutom att du kan lägga dem över kanten på de flesta grillar och inte behöver något galler, och därmed slipper risken för att saker fastnar i gallret.

Tyvärr så var vegofärsen lite svår att få att fästa på spetten, framförallt när den tinade lite och blev mjukare. Mitt absoluta tips är därför att låta färsen ligga i kylskåpet ett tag och bli riktigt kall efter att du har blandat den med kryddorna. Då kommer den att vara fastare och lättare fastna på spetten utan att ramla av av sin egen tyngd.

I övrigt är det ganska straight forward! Gör spetten, marinera grönsakerna och förkoka potatisen. Grilla! Gör en god sås, en god salsa och käka med stora libabröd!

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på [email protected] eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT