Hej där vänner!
Idag kom jag hem från en låååång veckas fantastiska äventyr i Asien där jag varit för att scouta vad som händer i östanland på vegofronten. Men, mer om det i ett annat inlägg. För nu jävlar ska vi laga husmanskost!
Jag bara ÄLSKAR kål. Det är en så sjukt underskattad grönsak. Överlag skulle jag väl snarare vilja hävda att vi underskattar våra klassiska svenska råvaror grovt. Rotsaker, kål, svamp. Alla är de grejer som vi lär oss att avsky och döma ut som stocktråkiga när vi är små och som vi allt för ofta har en ganska avvaktande eller sidosättande attityd mot. Potatis är såååååå tråkigt. Vadå, bara gurka? Finns det något mer fantasilöst än vitkål med lite färs?
Vi måste ge den svenska mattraditionen den uppmärksamhet och det erkännande den förtjänar! Det finns otroligt mycket goda råvaror, som vi ibland kanske bara har glömt bort hur man tillagar på bästa sätt för att få ut det bästa resultatet. Eller så har vi fokuserat så mycket på köttet att klassiska smaker och tillbehör har fått stå tillbaks när tjälknölen eller köttgrytan ska fram på bordet.
Jag vill verkligen slå ett slag för svensk mattradition i vegansk och vegetarisk tappning. Det är så jävla rätt. Och det är så ofantligt gott. Och framförallt, det är lättare än man tror. Titta här till exempel!
Kåldolmar är en riktig klassiker (och som alla riktiga svenska traditioner, importerade från ett annat land 😛 i det här fallet av Karl XII under hans korståg ner mot Turkiet där de ju käkar vinbladsdolma på löpande band). Och det av en anledning, det har en perfekt kombination av umamibotten och tuggmotstånd i kåldolmarna, syra och krispighet i gurkan, sötma i lingonen och fetma och krämighet i potatismoset. Gudomligt!
(Btw, tack Leif Mannerström för tipset om att fylla färsen med lite potatis istället för ris. Det blev helbra!)
Vegetariska kåldolmar, vardagshusmanstema!
DELA INLÄGGET
Relaterade taggar:Teman
Kommentera gärna!
Prenumerera
Logga in
14 Kommentarer
Mest röster
Nyast
Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer