fbpx

Semmelparfait

med hemmagjorda skorpor och mandelkräm
” Hemmagjord vegansk parfait gjord på semlor! Superenekelt att göra utan glassmaskin och med överbliven grädde och mandelmassa. ”
– Gustav

Receptet: Semmelparfait

4 portioner

Ingredienser

Semmelparfait

Färdigvispad grädde Gärna från semlor 4 dl
Vaniljsocker 3 msk
Kikärtsspad, ovispat 1 dl
Citronjuice 1 tsk
Florsocker 3 msk
Kardemumma, malen 3 tsk
Mandelmassa Förslagsvis från samma semlor som grädden kommer ifrån 2 dl

Veteskorpor

Vetebullar Gärna från semlor 6 st

Mandelkräm

Mandelmassa 1 dl
Vatten 0.5 dl

Servering

Gör så här

Semmelparfait

Veteskorpor

Mandelkräm

Servering

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Semmelparfait med skorpor
Bloggen: Sveriges hållbaraste semla..?

I samarbete med Too Good To Go

Hej!

Som jag skrev i mitt förra inlägg där jag delade med mig av en superhållbar semla så är ju den ABSOLUT hållbaraste semlan den som äts upp. Den som slängs har ju 100 % onödiga utsläpp!

Det finns flera sätt att göra semlan mer hållbar – och inte minst att se till att den hamnar i magen och minska matsvinnet. Too Good To Go driver initiativet #räddasemlan för att minska svinnet av semlor och samtidigt se till att du ska kunna frossa med gott samvete. De har samlat tips och tricks på hur du kan undvika att semlor svinnas, hur du bakar på svinn och det du har att tillgå hemma, samt hur du kan ta tillvara på överskottssemlan och baka om till något helt nytt. Via Too Good To Go-appen kan du dessutom rädda riktigt goda semlor för en billig peng runt om i landet – genom att söka på ’semla’ i appen så kan du boka en värdekasse redan idag!

Vad som är ett nödvändigt och onödvändigt utsläpp är ju så klart en tolkningsfråga. Vi äter och konsumerar en väldig massa saker som vi kanske inte i grund och botten skulle behöva ha gjort, och det är ju en diskussion. Men, det som är ännu värre än att konsumera något onödigt är att producera det och sedan bara slänga det utan att det ens använts!

Visste ni att ungefär 30 % av all mat som produceras i världen slängs istället för att ätas upp? En tredjedel! Det låter kanske galet, men det är faktiskt sant. Den siffran innefattar dock allting från och med grönsaker som slängs redan ute på fälten för att de är för fula, för små eller blivit skadade under frakten, till mat som slängs någonstans utmed produktionskedjan och hemma i hemmet eller på restaurang.

Med det på handen kan man ju lätt tro att den del av matsvinnet som uppstår hemma hos oss och inte tidigare i livsmedelskedjan skulle vara en ganska försumbar del. Nog måste väldigt mycket av allt det där matsvinnet uppstå i transporter, i matbutikerna eller i fabrikerna?

Men faktum är att det inte stämmer alls. Åtminstone inte här i Sverige. Faktum är att drygt 70 % av allt matsvinn som uppstår här i Sverige sker i hemmen. :O Det är alltså vi privatpersoner som inte äter upp det vi slänger som är den största boven i dramat här i Sverige. Så mycket som var femte matkasse som vi bär hem slängs bort om man räknar till vikt. Det handlar om halvätna portioner som slängs från tallriken, matlådor som glöms bort eller gamla grönsaker och öppnade burkar som blir dåliga i kylskåpet.

Och nu i semmeltider så kan jag nog hoppa upp och sätta mig på att det blir en och annan halväten eller bortglömd semla kvar i kylen! För att inte tala om alla arbetsplatser och caféer som köper in eller bakar för många, och semlor är ju verkligen inget som blir så mycket roligare dag 2 eller 3.

Så, jag har teamat upp med Too Good To Go för att ge er ett supertips på hur ni kan förändla och återbruka era dagsgamla semlor utan att kompromissa det minsta med upplevelsen.

Jag är faktiskt löjligt nöjd med det här receptet! Det blev SJUKT gott, och förlänger hållbarheten på semlorna med flera veckor! Om ni inte hinner äta upp dem innan dess det vill säga. Oddsen är ganska stora att era återvunna semlor inte överlever natten 😛

Tricket? Vi gör vegansk semmelparfait av grädden och mandelmassan (eller solrosmassan om du följde mitt tidigare recept på hållbara semlor!) och serverar dessa med skorpor gjorda av vetebullarna! Det är superenkelt och rackarns gott. Allt du behöver är en visp, en frys och en ugn och lite tålamod.

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!