fbpx

Vegansk Steak au Poivre

Med Juicy Marbles filé
” Supergod, jättelyxig och samtidigt megaenkel rätt att laga när du vill lyxa lite extra. Lagas med fördel med juicy marbles växtbaserade file! ”
– Gustav

Receptet: Vegansk Steak au Poivre

4 portioner

Ingredienser

Steak au poivre

Juicy Marbles filét 4 st
Scharlottenlök 2 st
Vitlöksklyftor 3 st
Champagne 1 dl
Dijonsenap 2 msk
Japansk sojasås 1.5 msk
Havregrädde 4 dl
Svartpeppar Efter smak
Veganskt smör Efter smak
Färsk timjan 1 st

Ungsrostad jordärtskocka

Jordärtskockor 800 g
Olivolja 1 dl
Svartpeppar Efter smak
Salt Efter smak

Vitlöksfrästa vaxbönor

Vaxbönor 300 g
Vitlöksklyftor 3 st
Olivolja Efter smak
Gräslök 0.5 dl
Salt Efter smak
Svartpeppar 1 st

Gör så här

Steak au poivre

Ungsrostad jordärtskocka

Vitlöksfrästa vaxbönor

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Parar Juicy Marbles med Champagne!

För fem månader sedan hade jag det stora nöjet att ha champagne experten Fredrik Schelin på besök i studion för en heldags matlagning och filmade. Den första videon och det första receptet kom ut snart därefter, men av lite olika anledningar (bland annat en semester, och att det helt enkelt blev en rätt så lång video som jag var lite osäker på hur jag skulle klippa) så har den andra dröjt ända tills nu för att kunna få klart.

Men, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

Så, öppna en flaska champagne eller ta dig en kopp te och slå dig ner i soffan en halvtimme och häng med mig och Fredrik när vi lagar Steak Au Poivre på juicy marbles fantastiska växtbaserade filéer, pratar om vikten av att minska sin köttkonsumtion och framförallt, lär oss en massa matnyttiga och intressanta saker om champagne och hur man ska tänka när man parar vin och mat. Ett väldigt matnyttigt (höhö) avsnitt väl värt att titta på (om du frågar mig!).

Lite kort om Juicy Marbles!

Juicy Marbles är ett växtbaserat företag från Slovenien som har en helt sjukt bra teknik för att göra ”whole cut” växtbaserade stekar och andra liknande produkter. En kategori av produkter som hittils helt lyst med sin frånvaro på marknaden. Deras produkter har relativt enkla ingredienslistor och baseras på sojaprotein, solrosolja och vatten mestadels med metylcellulosa, rödbetspulver och naturliga smakämnen som ger textur, färg och smak. De är verkligen galet köttlika och, ja ni kan se Fredriks första reaktion själva i videon. Verkligen något helt annat.

Från och med hösten har de börjat säljas i ett fåtal butiker i Sverige, bland annat kommer vi i slutet på Augusti börja sälja dem till konsument på ChouChou, där vi nu sedan september också varit de enda i Sverige som serverar dem på restaurang!

De kostar ca 129-150 kronor paketet för 2 st stekar beroende på vart du köper dem.

Om vinerna!

Här kommer en genomgång av vinerna som Fredrik bjuder på i videon:

Champagne Charles Heidsieck Brut Réserve

Nr 77522

Recension: Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fylllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. Här finns toner av gula mogna äpplen, nyrostat bröd och massor med mineralitet. Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt.

Champagne Lanson Le Black Label Réserve

Nr 56382

Recension: Vinet är på tillfälligt besök och finns sporadiskt på hyllan. 

Ett komplext vin som uppvisar en generös doft med inslag av brioche, rostade nötter, björnbär och citrus. Smaken är tillgänglig med en bred palett där det ingår toner av rostat bröd, solvarma äpplen, brioche, nötter och mängder av mineraler.  Gott i en stor kupa med sällskap av mat.

Champagne Bollinger La Grande Année Brut 2014

Nr 7579

Recension: Gyllene med en subtil svagt rosaskimrande kulör. Nyanserad, utvecklad doft med ett överraskande stort genomslag av chardonnaydruvan idag. Aromer av rostade pinjenötter, solvarma gula äpplen, nyuppskuret surdegsbröd, hackade hasselnötter samt citrus som ger vinet en klangbotten. Moussen är mjuk och finstämd med en torr behaglig texturkänsla i munnen. Smaken är frisk med inslag av rostat bröd, nötter, röda höstäpplen, brioche, mineraler och blodgrapefrukt.

La Bastide Blanche 2020

Nr 2262

Recension: Här finns något rustikt och småvilt men också oerhört tilltalade och inte minst personligt. Ena sippen ger peppar, tapenade, lakritsrot och lagerblad. Andra lägger till den mörka frukten, som plommon, björnbär, blåbärsris och torkade körsbär. Envis är eftersmaken, med sin finkorniga textur och parfym av ceder- och eneträ.

Om
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!