fbpx

Fyra svinnsmarta recept med Cashewmeetlyfärs!

Hej Vänner!

Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaks har jag jobbat tillsammans med det fantastiska företaget Cashewmeetly och hjälpt dem att utveckla nya recept, marknadsföra deras produkter och med lite rådgivning m.m. Bland annat har vi haft en eller ett par rätter med deras produkter på ChouChou ända sedan starten, bland annat vår mkt uppskattade viltgryta, vår thaicurry och nu senast en riktigt god pulled pork burgare!

För er som inte känner till cashewmeetly så ska jag ge er en liten introduktion!

Cashewmeetly är ett företag grundat av Leksingen Linnea Falkinger som bott långa perioder i sitt liv nere i Senegal. Där upptäckte hon en metod som de senegalesiska bönderna själva utvecklat för att torka och ta vara på de känsliga cashewäpplena som annars slängs i cashewnötsproduktionen.

Ni kanske inte visste det, men cashewnöten är en väldigt udda växt. Varje nöt växer under ett cashewäpple, och det ser nästan lite ut som en sur liten gubbe med en stor paprikahatt på sig. Nötterna skördas när frukten ramlat ner från trädet av sig själv och är fullmogen, men vanligtvis slängs äpplet bort. Det är som sagt moget när det faller ner och börjar ruttna på bara några timmar, vilket gör det svårt att ta vara på. Den rena frukten i sig är dessutom sträv av tanniner och inte så god att äta rakt upp och ner.

Det gör att majoriteten av alla cashewäpplen som produceras slängs, vilket ju är ett väldigt svinn. När cashewmeetly tar vara på råvaran så blir det alltså ett enormt maträddande OCH dessutom ger det bönderna som producerar nötterna ännu en intäkt då cashewmeetly köper frukterna direkt av bönderna utan mellanhänder.

När frukten dock torkas så tas mycket av tanninerna ner i beska och strävhet och frukten blir betydligt mycket godare med en mild sötsyrlig smak och en textur som påminner lite om en kombo mellan oumph och torkad aprikos.

Nu har Cashewmeetly tagit fram en ny innovation baserad på cashewäpplet, där de tar vara fibrerna som blir kvar efter att man pressat cashewäpplet till juice, vilket är populärt i vissa länder där nötterna odlas.

Färsen är väldigt rik på kostfiber, mineraler och vitaminer och smakar precis som det hela cashewäpplet milt sötsyrligt med en tydlig umami och är perfekt till färsrätter!

Det har dock varit svårt att få tag på färsen ett tag, men nu blir det ändring på den saken då vi sedan några veckor tillbaks säljer färsen över disk på ChouChou, och den också går att beställa på postorder från happyvegan.se!

Här nedanför har du fyra stycken jävligt goda recept med färsen som jag tog fram i vintras och som jag varmt rekommenderar att du testar!

Färsen fungerar perfekt i rätter där du vill ha en sötma och syrlighet, men också har möjlighet att reglera den själv lite. Bra exempel är asiatiska rätter, BBQ och mexikanska rätter och svenska husmansrätter som till exempel lappskojs, viltgryta och köttbullar!

Med Eleplant och Lönnsirap!

En smarrig köttfärssås kryddad med muskot, valnötter och oregano! Väldigt gott och en rätt där cashewfärsens egna smak kommer fram mycket.

Med Eleplant och Lönnsirap!

Cashewfärsen gör sig väldigt bra med de heta och kryddiga smakerna i en chorizokryddad rätt, här enkelt serverad med koriander, silverlök och chili. Men det är väldigt gott med guacamole och pico de gallo till också!

Med Eleplant och Lönnsirap!

En svensk klassiker där cashewfärsen verkligen passar perfekt! Färsens textur blir väldigt lik den trådiga ”salta biten” och att saltkoka färsen funkar hur bra som helst och balanserar väldigt bra med dess egna smak. Måste testas för alla som saknat lapskojs!

Med Eleplant och Lönnsirap!

Sist ut har vi ett riktigt gott thairecept! Pad krapow är en kryddig och örtig färsrätt där du steker en massa färs tillsammans med, ja kryddor och örter helt enkelt. Det är löjligt gott och funkar sjukt bra med cashewfärsen som verkligen bär smakerna och ger en grym textur!

DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

Med Eleplant och Lönnsirap!
Med den ljuvliga paprikaröran Muhammara
Med klassisk burgardressing och coleslaw. Gjorda på grillen! Känd från Godare!
kinesiska nudlar med sichuanpeppar och vegofärs
Fössta tossdsan i mass
med hemmagjorda skorpor och mandelkräm
med choklad och chipotle
Med hemmagjord ketchup, egen ostsås, fejkonchutney och Real Burgarbröd!
Indiska grönsaksbollar i kryddig tomatsås
Den perfekta rätten för en romantisk middag!
Enkelt och jävligt gott! Blir det bättre?
Steg för steg instruktioner!
Från Maryam Madaresis kurs i persisk vegomatlagning
Efter konstens alla regler
Efter konstens alla regler
Med formbar färs, kryddade med ingefära, apelsin och rosmarin
Galet goda baos med kinesiska smaker
Med stekta trattkantareller, och Korvbrödsbagarns Potato Buns
från Godare!
Heta nudlar med chiliolja och jordnötsås
Från restaurang ChouChou
Med soltorkad tomatcreme, fejkonchutney och klassisk burgardressing
Pasta med tomatsås och galna mängder vitlök
Gjorda på 100 % räddade cashewäpplen
Med Vegoumi - växtbaserat alternativ till halloumi
Med chipotlehummus och guacamole
Med Eleplant - Som smör på alla sätt. Förutom ett.
På rotselleri, bakat äpple, kikärtor och misopasta.
En enkel och smarrig efterrätt!
En ljus sockerkaka med citronmak som är både enkel och god. I Italien används gärna enkel glasyr och strössel på denna påskkaka.
Sega, kladdiga brownies med massor av chokladsmak!
Två fantastiska veganska varianter av tjocka belgiska våfflor, beroende på om du vill baka med bakpulver eller jäst
Ljuvliga belgiska karamelliserade våfflor från Liège!
Frasvåfflor och mjuka våfflor i vegansk tappning - dessutom en glutenfri frasvåffla!
En fantastisk citronkaka med mycket smak där citronskalet mixas ner i kaksmeten
Lax-ish snittar med solrosfrökräm och kapris
med grön ärtröra, wasabi och tångrom
Sött, salt & fett
En glutenfri succétårta som är perfekt till påskbuffén!
Karolinas nya recept gör det möjligt att föra fantasifulla biskvier till påsk
Lär dig baka britternas mest älskade påskbröd - hot cross buns!
En underbart god middag!
Superfräsch & smakrik
Med sojamarinerad kålsallad, picklad rödlök, salladslök och aioli
Använd kakrester (eller inte) för att göra dammsugare själv!
Söt & salt
Ett enkelt recept med färdig pajdeg och växtbaserad mozzarella
Klassiska amerikanska kakor
Stora sega havrecookies
En extra saftig morotskaka med syrlig philadelphiafrosting
Piffa upp denna pasta med TRE enkla knep
En uppskattad förrätt när du har något att fira!
Krispig vegansk råraka – perfekt till bubblet!
Dadelbollar som smakar morotskaka – perfekta som mellanmål.
Värmande soppa med ett litet sting.
Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor som är både perfekta som frukost för hela familjen eller som fika till kaffet.
Super saftiga och otroligt goda!
Det perfekta veganska middagstipset!
Ett pannkakstårtsberg fylld av smarriga godsaker!
Ett kanon recept att introducera pumpa för familjen.
Gästrecept av Karolina Tegelaar, från Kakboken Utan Ägg och Mjölk
Grundrecept från boken Jävligt God Vegomat
med korngryn och gulcurry
Från min bok Jävligt God Vegomat
Superenkel och rolig vardagsrätt med vegonuggets
Lyxig huvudrätt, perfekt till nyår!
Perfekt till nyår!
Ett smarrigt, enkelt och klimatsmart alternativ till inlagd sill!
precis som originalet!
Enkla smashburgare på svensk baljväxtfärs
En snabb och jävligt god köttfärssås på svensk baljväxtfärs
med gräddsås och rårörda lingon
Med Juicy Marbles filé
och enkel grekisk sallad, serverad i liba eller pitabröd
med ranchdressing och picklad rödkål
Med tabascomajs och burnt ends!
med sojastekta svarta bönor
med Hooked Foods Salmonish
med mynta, vitlök och citron
med hovmästarssås!
Grillad på Weber Lumin Elgrill!
med champagne!
En persisk klassiker!
Perfekt till mellomyset!
Gjord på cashewmeetlyfärs!

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

0 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

0
Kommentera gärna! :)x
()
x