Den 29 januari, är det Veganska Pizzadagen! Dagen instiftades ursprungligen den 29 januari 2011 av Chicago Soydairy och en vegansk bloggare med syftet att öka medvetenheten kring kött- och mjölkfria pizzor. Veganska Pizzadagen handlar om att uppmärksamma och främja veganska matlagningsalternativ. Syftet med dagen är att visa hur lätt och härligt det kan vara att laga pizza utan animaliska produkter.
Tips för en lyckad pizza
– Använd färdig pizzadeg. De flesta pizzakit i butik är veganska, men bra att dubbelkolla.
– Idag finns det hur bra pålägg som helst för den som vill ha substitut: Växtbaserad kebab, bacon, salami, tonfisk, kyckling, köttfärs. Det finns till och med färdiga kebabsåser som är väldigt goda och 100% växtbaserade. Du behöver inte stå över någonting för att din pizza ska bli riktigt god. Allt finns som växtbaserat idag. Inga ursäkter.
– Testa roliga ingredienser att ha på som kronärtskocka, tapenade, och pinjenötter.
– Vi kör ibland en växtbaserad creme fraiche eller Philadelphia-variant i stället för ost. Det blir krämigt och gott. Men för den som vill ha det lite knaprigare så ska du hitta en bra pizzaost.
– Tips: Hitta en vegansk ost som du gillar. Det finns många i handeln, men det tar lite tid att hitta den som gör sig bäst inom olika områden. Det är bara att testa sig fram.
Välj mellan våra många pizzarecept på hemsidan
Vi har ett helt gäng med beprövade recept på riktigt goda pizzor på hemsidan. Sök fritt bland recepten, eller använd vår kategori: PIZZA
Glöm inte att tagga oss på @javligtgott när ni gjort era pizzor. Vi vill bli inspirerade!
Om du vill lära dig hur du lagar autentisk pizza ska du hålla utkik efter vår Pizzakurs med Benji som kommer i vår.