Halloj!
Hoppas allt är fint med er som vanligt 🙂 Själv sitter jag för skrivande stund på en buss mellan Ängelholm och Hässleholm för att åka hem från sportlovsledigheten med familjen till att hålla i en två dagars utbildning för Konradsbergs Skolmatsenhet på Kungholmen i Stockholm. Det känns kul! De är en av de största (eller kanske till och med DEN största?) skolmatsenheterna i Stockholm och de serverar ca 4000(!!) portioner per dag till allt ifrån förskoleklass till gymnasiet på flertalet olika skolor.
De vill bli bättre på vegansk mat och vem är jag att säga nej när de vill ha hjälp att bli bättre? Känns superpepp! Så pepp att jag avslutar min semester två dagar tidigare än resten av familjen och åker kvällsbuss genom ett svinkallt skåneland. Dvs väldigt pepp!
Något annat jag är väldigt pepp på är hur jävla god den här gratinerade veganska mac and cheesen blev!
Mac and cheese är ju (som jag tänker att åtminstone alla som någonsin surfat mat på instagram lär ha koll på) som alla vet amerikanernas childhood comfort food number one. Den är värmande, kärleksfull, och i sitt ursprungsutförande sjukt jävla onyttig 😛 Kokta makaroner vänds i en sås gjord på typ tre sorters smält ost och äts med sked. Både som egen rätt i sin egen rätt (höhö), men också som tillbehör till andra onyttigheter som till exempel hamburgare och olika typer av BBQ.
Här i Sverige har den här rätten inte riktigt tagit fäste (vi är kanske liiiiite för hälsomedvetna för att inte ge våra barn pasta med smält ost på – bara. Men vi har vår makaronipudding som jag tycker faktiskt är ganska lik, där osten dock späds ut med ägg och lite mjölk så den snarare bildar en äggstanning, gärna fylls med korv, fläsk eller liknande och sedan gratineras i ugn.
Jag har sett gratinerade versioner av Mac and cheese så jag tänkte att det säkert skulle vara gott att kombinera det bästa ifrån Mac and cheesen med det bästa från makaronipuddingen, det vill säga att gratinera den i ugn och att fylla den med veganskt bacon (because veganskt bacon).
Att ta fram en vegansk version av Mac and cheese visste jag inte skulle vara så svårt. Det känns som en av de första rätterna som de amerikanske veganerna slängde sig över att försöka veganisera så fort de släppte sargen om hummusen och gav sig in i ”can i make that vegan?” branschen.
De flesta av recepten bygger dock på att man gör en ostsås av antingen cashewnötter eller på potatis och morötter. Jag har ett riktigt smarrigt recept på en cashewbaserad ostsås sedan tidigare, men tycker att det är liiiite synd att cashewnötter ofta dras med ett riktigt dåligt socialt fotavtryck. De odlas och processas ofta i fabriker och på gårdar där arbetarna inte mår så bra och utsätts för riktigt hemska förhållanden. Så det är verkligen en råvara som borde köpas fair trade där det är möjligt, och när det går kanske bytas ut mot andra råvaror så vi har råd att köpa schysst när vi väl måste.
Så, jag tänkte att jag helt enkelt skulle ta en lite ny take på det här med veganska ostsåser. Det här är en kombination av den där typen av såser som tar smak och stabilitet från potatis och morötter, kombinerat med en bechamelesås som ju är GJORD för att gratineras! Istället för potatis och morötter (för ärligt talat, hur gott låter det egentligen?) så har jag dock använt sötpotatis, lök, vitlök och soltorkade tomater som först får koka mjukt och göra basen till vår bechamele tillsammans med en massa fett, mjöl, tapiokastärkelse och havregrädde.
Om ni är ute efter en kalorisnål mac and cheese får ni leta annorstädes. Den här är ungefär lika fet och salt som vilken animalisk sådan som helst. Fördelen är dock att den har fett mkt mindre mättat fett och att den inte, ja är animalisk. Dvs den är Jävligt God!
Om du använder fullkorns eller bönpasta blir den lite extra nyttig och mättande, men det är helt upp till dig. Jag testade kungsörnens nya 50 % bönor och 50 % vete makaroner och det blev jättebra!
Kan ätas som ett tillbehör till vilken amerikansk BBQ eller Dinerrätt som helst eller som en rätt i sig tillsammans med en god sallad. Om du byter ut makaronerna mot bönpasta så är det faktiskt ganska nyttigt 😉
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂