fbpx

Lyxig vegansk palak paneer med tofu


Hej!
Jag hoppas allt är väl med er! Det senaste dygnet har jag suttit i en löpande och ganska intensiv Facebookdiskussion med en massa olika människor rörande det senaste inlägget jag skrev om att jag tycker att bönder och veganer borde göra mer gemensam sak för att få till en bättre livsmedelsproduktion i Sverige.
Det är uppenbarligen en fråga som engagerar väldigt många! Jag har fått en massa positiva och glada tillrop som tycker att det är bra att jag vill försöka nyansera samtalet lite mer, men också en hel del arga och upprörda sådana från både veganer och från bönder. Och det förstår jag – sticker man ut hakan och säger något lite annorlunda än det som folk brukar säga så blir det lätt så. Det som dock gör mig lite olycklig är hur många av reaktionerna jag möter är precis de som jag försökte prata om att vi måste ta oss bort ifrån. De som ryggradsmässigt fördömer ”den andre” och knappt ens tar sig tid till att läsa mina huvudargument och vad jag faktiskt säger.
Det jag säger:
För att vi ska få till en hållbarare nivå (kring klimat, hälsa och djurhantering) på hur vi producerar och äter mat så måste vi minska mängden kött vi äter drastiskt och det kött som är kvar behöver vara närproducerat, så klimatneutralt som möjligt och så bra framställt som möjligt. Det lyckas vi bara åstadkomma genom att bönder och vegoförespråkare tillsammans skapar så goda förutsättningar för massor av jävligt goda, svenskproducerade veganska produkter och rätter och att vi får konsumenter som vill äta kött att välja det dyrare och bättre svenska köttet så att bönderna faktiskt kan producera bra mat. Vi kommer inte få alla att bli veganer över en natt, så vi måste ta det här väldigt viktiga steget på vägen mot målet.
Det en del arga bönder istället hör:
Du hatar oss och vill att vi ska ta bort alla svenska bönder för att du kritiserar köttindustrin. Vill du att Sverige ska gå under?! Vill du döda mina älskade kor?!
Det en del arga veganer istället hör: 
Du propagerar för att vi ska äta mer kött! Du är ju fan ingen vegan när du säger att vi ska strunta i djuren och att det är moraliskt rätt att äta kött!
Var det det jag sa? Nej, det var det inte.
Det här är EXAKT varför vi behöver prata mer med varandra. Jag är helt med på att alla inte kommer vara överens eller tycka exakt likadant, men vi måste sluta svartmåla varandra, börja lyssna på varandras argument och inse att vi har mer gemensamt än vad vi tror. Inte skjuta från höften och kritisera varandra utan att ens klicka på länkarna.
Jag lär mig dagligen jättemycket av att lyssna både på bönder och på veganer. Men framförallt också genom att samtidigt lyssna på vad forskare från olika håll och kanter säger och att tänka kritiskt och bilda mig en egen uppfattning. Det tycker jag att fler borde göra. Och klicka på länken innan man kommenterar. Det med.

En sak som vi dock HAR gemensamt är att de flesta verkar gilla palak paneer! Det är absolut den indiska rätten jag hör flest prata gott om och som jag gång på gång ser folk beställa på restauranger. Det är framförallt den rätt som jag tror att flest lakto-ovo-vegetarianer brukar beställa. När jag nu själv då drar åt det veganska så är det synd och skam att behöva ge upp den, men då det ganska sällan går att få en riktigt riktigt bra palak paneer med tofu istället för ost på restaurang så tänker jag att vi helt enkelt får ta och laga vår egen.
Jag har redan ett enklare palak paneerrecept på bloggen här sedan tidigare, men jag tycker personligen att det här blev ännu mer likt det som man kan få på restaurang.
Tricket? Tid. För att få fram de där riktigt stora och krämiga smakerna måste både spenaten få steka läääänge och såsen koka i åtminstone typ 1,5-2 timmar så att fettet separerar ut ifrån såsen och löken riktigt kokar sönder. Då börjar det smaka som på restaurang på riktigt!
Här använder jag mig av fryst spenat, vilket jag rekommenderar – inte minst för att det annars blir väldigt dyrt att köpa tillräckligt mycket spenat!
OBS – bli inte rädd av den långa ingredienslistan. Vi använder typ samma kryddor, lök och vitlök i alla tre delar av rätten så det är inte riktigt såååå många olika produkter som det ser ut.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges vegorörelse- skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required




DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

Perfekt förrätt till påsk! - I betalt samarbete med Stoneleigh
med tångcaviar, fänkål och dill
Med Eleplant och Lönnsirap!
Med den ljuvliga paprikaröran Muhammara
Med klassisk burgardressing och coleslaw. Gjorda på grillen! Känd från Godare!
kinesiska nudlar med sichuanpeppar och vegofärs
Fössta tossdsan i mass
med hemmagjorda skorpor och mandelkräm
med choklad och chipotle
Med hemmagjord ketchup, egen ostsås, fejkonchutney och Real Burgarbröd!
Indiska grönsaksbollar i kryddig tomatsås
Den perfekta rätten för en romantisk middag!
Enkelt och jävligt gott! Blir det bättre?
Steg för steg instruktioner!
Från Maryam Madaresis kurs i persisk vegomatlagning
Smarrig förrätt - I betalt samarbete med Stoneleigh
Efter konstens alla regler
Efter konstens alla regler
Med formbar färs, kryddade med ingefära, apelsin och rosmarin
Galet goda baos med kinesiska smaker
Med stekta trattkantareller, och Korvbrödsbagarns Potato Buns
från Godare!
Heta nudlar med chiliolja och jordnötsås
Från restaurang ChouChou
Med soltorkad tomatcreme, fejkonchutney och klassisk burgardressing
Pasta med tomatsås och galna mängder vitlök
Gjorda på 100 % räddade cashewäpplen
Med Vegoumi - växtbaserat alternativ till halloumi
Med chipotlehummus och guacamole
Med Eleplant - Som smör på alla sätt. Förutom ett.
På rotselleri, bakat äpple, kikärtor och misopasta.
En enkel och smarrig efterrätt!
En ljus sockerkaka med citronmak som är både enkel och god. I Italien används gärna enkel glasyr och strössel på denna påskkaka.
Sega, kladdiga brownies med massor av chokladsmak!
Två fantastiska veganska varianter av tjocka belgiska våfflor, beroende på om du vill baka med bakpulver eller jäst
Ljuvliga belgiska karamelliserade våfflor från Liège!
Frasvåfflor och mjuka våfflor i vegansk tappning - dessutom en glutenfri frasvåffla!
En fantastisk citronkaka med mycket smak där citronskalet mixas ner i kaksmeten
Lax-ish snittar med solrosfrökräm och kapris
med grön ärtröra, wasabi och tångrom
Sött, salt & fett
En glutenfri succétårta som är perfekt till påskbuffén!
Karolinas nya recept gör det möjligt att föra fantasifulla biskvier till påsk
Lär dig baka britternas mest älskade påskbröd - hot cross buns!
En underbart god middag!
Superfräsch & smakrik
Med sojamarinerad kålsallad, picklad rödlök, salladslök och aioli
Använd kakrester (eller inte) för att göra dammsugare själv!
Söt & salt
Ett enkelt recept med färdig pajdeg och växtbaserad mozzarella
Klassiska amerikanska kakor
Stora sega havrecookies
En extra saftig morotskaka med syrlig philadelphiafrosting
Piffa upp denna pasta med TRE enkla knep
En uppskattad förrätt när du har något att fira!
Krispig vegansk råraka – perfekt till bubblet!
Dadelbollar som smakar morotskaka – perfekta som mellanmål.
Värmande soppa med ett litet sting.
Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor som är både perfekta som frukost för hela familjen eller som fika till kaffet.
Super saftiga och otroligt goda!
Det perfekta veganska middagstipset!
Ett pannkakstårtsberg fylld av smarriga godsaker!
Ett kanon recept att introducera pumpa för familjen.
Gästrecept av Karolina Tegelaar, från Kakboken Utan Ägg och Mjölk
Grundrecept från boken Jävligt God Vegomat
med korngryn och gulcurry
Från min bok Jävligt God Vegomat
Superenkel och rolig vardagsrätt med vegonuggets
Lyxig huvudrätt, perfekt till nyår!
Ett smarrigt, enkelt och klimatsmart alternativ till inlagd sill!
precis som originalet!
Enkla smashburgare på svensk baljväxtfärs
En snabb och jävligt god köttfärssås på svensk baljväxtfärs
med gräddsås och rårörda lingon
Med Juicy Marbles filé
och enkel grekisk sallad, serverad i liba eller pitabröd
med ranchdressing och picklad rödkål
Med tabascomajs och burnt ends!
med sojastekta svarta bönor
med Hooked Foods Salmonish
med mynta, vitlök och citron
med hovmästarssås!
Grillad på Weber Lumin Elgrill!
med champagne!
En persisk klassiker!
Perfekt till mellomyset!
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

16 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

16
0
Kommentera gärna! :)x
()
x