Varje matlagare med självaktning måste lära sig att sno ihop en fin aioli. Det tycker i alla fall jag, och i går när de övriga käkade skaldjursfat och jag lite andra prylar (som kommer i ett senare inlägg) så fick jag hedersuppdraget att stå för just aiolin.
Jag har tidigare skrivit ner ett recept på aioli i det här inlägget, men jag måste säga så här i efterhand att jag inte hade så värst bra koll då. Följ inte det, följ istället det här receptet. Det blir sjukt mycket godare och bättre!
Utöver de mest basic teknikerna som man måste ha koll på för att lyckas med denna annars ganska enkla sås, så hänger nästan allt på att smaka av. Grunden i såsen består enbart av rapsolja och äggulor, men själva smaken balanseras av en herrans massa olika grejer. Krydda, smaka, krydda igen, smaka igen, och fortsätt så tills du får det precis så som du vill ha det. Vissa föredrar mycket vitlök, vissa mycket citron. Smaken är som baken, men tricket ligger som sagt i att ge den en massa kärlek. Först då kommer du att åtnjuta den status man erhåller runt middagsbordet som en aiolimakare av rang!