fbpx

Ekologisk och vegansk helgmeny

Temamånad: "Ekoseptember"

Sveriges Konsumenter har nu i september en särskild temamånad, ”Ekoseptember” där de vill uppmuntra fler att välja ekologiskaprodukter genom att lyfta fram jättegoda recept gjorda av olika kända kockar. Jag har fått äran att vara med med en helgmeny som ni hittar nedanför! Resten av recepten i kampanjen hittar ni på deras hemsida!

Dessa två rätterna funkar perfekt för en jävligt god helg! En riktigt god pasta för lördagskvällen och en viltgryta med krämigt potatismos till söndagsmiddagen. Eller tvärt om, du bestämmer! Köp ekologiska tomater på burk, de har plockats i säsong och håller länge. Du kan enkelt byta ut nötterna till solros eller pumpakärnor om du vill ha ett mer lokalt alternativ till pistagenötterna som är på bilden. Viltgrytan är gjord på ostronskivling och bönor och serveras med kål och lingon som är i säsong nu på hösten.

Varför väljer jag ekologiskt?
När man pratar om mat är det lätt att det blir en fråga om antingen eller, ska jag köpa vego eller eko eller närodlat eller i säsong? För mig är det enkelt, det blir som bäst när du det mesta samtidigt om du kan! Ofta så hjälper de varandra på traven dessutom. Ekologisk odling tar upp lite mer mark, men ger många positiva fördelar för djur och natur. Vegomat tar å sin sida upp mindre mark, men riskerar att innebära mycket import av besprutad och växthusuppdrivna grönsaker. Om du försöker köpa vegomat som är ekologisk och i säsong så kan du vara säker på att du gjort något riktigt bra! Kom ihåg att allt hänger ihop, miljöfrågan är inte bara en fråga om koldioxid utan även om biologisk mångfald, markanvändning och inte minst om att ta hänsyn till djuren. Då är ekologisk mat det enda rätta.

Pasta Arrabiata med rostade nötter & solrosparmesan

2-3 portioner

Ingredienser:
1 dl valfria ekologiska nötter
300 g ekologisk pasta, gärna penne eller fusilli
1 ekologisk rödlök
2 klyftor vitlök
1-2 röda chilifrukter
1 kruka ekologisk kruspersilja
1 burk ekologiska krossade tomater
2-3 msk ekologisk olivolja
Pastavatten från kokningen

1/2 dl ekologiska rostade solrosfrön
1,5 msk näringsjäst
Rikligt med salt

Gör så här:

  1. Rosta solrosfröna i en torr panna, låt svalna.
  2. Mixa fröna till ett fint pulver i en matberedare, blender eller mixerstav tillsammans med näringjästen.
  3. Blanda ner salt och smaka av. Det ska smaka ostigt och med en tydlig, men balanserad sälta.
  4. Sätt pastavattnet på kokning. Rosta under tiden nötterna i en torr stekpanna, lägg sedan åt sidan.
  5. Skala och skiva rödlök, vitlök och chili tunt.
  6. Hetta upp stekpannan där du rostade nötterna på nytt med rikligt med olivolja och börja fräsa löken och chilin på medelhög värme, du vill att de ska rostas lätt men absolut inte brännas.
  7. Lägg i pastan samtidigt så den är klar ungefär samtidigt som såsen är.
  8. Skär av persiljan vid botten på krukan och separera stjälkarna från bladen. Finhacka stjälkarna och stek i pannan tillsammans med löken i 30 sek. Tillsätt därefter de krossade tomaterna och koka på medelhög värme tills att pastavattnet kokat klart. Rör om då och då så det inte bränns fast.
  9. Smaka av med salt och peppar. Det lär var starkt, så du behöver nog ingen peppar. Finhacka resten av persiljan och rör ner i såsen tillsammans med den nykokta pastan. Använd lite av pastavattnet för att späda så du får en krämig konsistens.
  10. Rör ner 1/2 dl solrosparmesan och hälften av nötterna i pastan. Lägg upp på ett fat och toppa med rikligt med mer parmesan och de resterande nötterna. Toppa med lite mer kruspersilja. Njut!

Viltgryta med potatismos, stekt savoykål & lingon

4 portioner

Ingredienser:
1 burk ekologiska vita bönor, ca 230 g avrunnen vikt
250 g ostronskivling
1 ekologisk stor gul lök
2 tsk timjan och/eller rosmarin, torkad eller färsk
10 hela torkade enbär
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk mörk grönsaksfond
2 tsk mörk kinesisk soja
2 dl havregrädde
Rikligt med rapsolja att steka i
Salt och svartpeppar efter smak

1 kg ekologisk mjölig potatis
1-2 dl växtbaserad grädde
2-3 msk ekologisk kallpressad rapsolja eller veganskt smör
Salt och vitpeppar efter smak

1/2 färskt savoykålshuvud
100 g ekologiska kokta bönor – vita, svarta eller kidneybönor
Juice från 1/2 ekologisk citron
2 msk ekologisk kallpressad rapsolja
2 msk ekologisk färsk hackad timjan
Salt och svartpeppar efter smak
Ekologisk rapsolja att steka i

200 g ekologiska frysta lingon
1 – 1,5 dl ekologiskt strösocker

Gör så här:

  1. Tina lingonen och blanda dem med sockret. Rör tills sockret har löst upp sig, mosa en del av lingonen så du får en mixad konsistens. Smaka av med tillräckligt mycket socker tills du får en balanserad syra och sötma du gillar.
  2. Strimla ostronskivlingen och knaperstek den utan fett i en stekpanna tills den har släppt all vätska och börjat få färg.
  3. Skala och skiva löken och lägg ner den och några matskedar rapsolja i stekpannan tillsammans med ostronskivlingen och stek på hög värme tills löken blivit mjuk och något brynt.
  4. Krossa enbären med sidan av kniven och häll ner dem tillsammans med de avrunna bönorna, timjan/rosmarin, grädde, soja, fond och svartvinbärsgele i pannan. Rör om och koka upp. Låt koka 5-7 minuter tills smakerna gått ihop bra i pannan och smaka sedan av med salt och peppar.  
  5. Skala, tärna och koka potatisen mjuk. Låt ånga av en stund i ett durkslag.
  6. Mosa eller passera potatisen med vegansmör eller rapsolja och rör ner salt och vitpeppar. Blanda ut med havregrädde tills du får en konsistens på potatismoset som du gillar.
  7. Strimla färsk savojkål tunt. Värm upp en stekpanna med rapsolja och fräs kålen tills den börjar mjukna och minskar något i storlek. Savoykål är ganska fast så det kan ta ett tag.
  8. Häll ner citronsaft, salt och peppar i kålen och stek någon minut till.
  9. Vänd ner bönor och färsk timjan i kålen, rör om och stek så att bönorna värms upp. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer citron. Servera varm med gryta, mos och lingon. 

DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

Perfekt förrätt till påsk! - I betalt samarbete med Stoneleigh
med tångcaviar, fänkål och dill
Med Eleplant och Lönnsirap!
Med den ljuvliga paprikaröran Muhammara
Med klassisk burgardressing och coleslaw. Gjorda på grillen! Känd från Godare!
kinesiska nudlar med sichuanpeppar och vegofärs
Fössta tossdsan i mass
med hemmagjorda skorpor och mandelkräm
med choklad och chipotle
Med hemmagjord ketchup, egen ostsås, fejkonchutney och Real Burgarbröd!
Indiska grönsaksbollar i kryddig tomatsås
Den perfekta rätten för en romantisk middag!
Enkelt och jävligt gott! Blir det bättre?
Steg för steg instruktioner!
Från Maryam Madaresis kurs i persisk vegomatlagning
Smarrig förrätt - I betalt samarbete med Stoneleigh
Efter konstens alla regler
Efter konstens alla regler
Med formbar färs, kryddade med ingefära, apelsin och rosmarin
Galet goda baos med kinesiska smaker
Med stekta trattkantareller, och Korvbrödsbagarns Potato Buns
från Godare!
Heta nudlar med chiliolja och jordnötsås
Från restaurang ChouChou
Med soltorkad tomatcreme, fejkonchutney och klassisk burgardressing
Pasta med tomatsås och galna mängder vitlök
Gjorda på 100 % räddade cashewäpplen
Med Vegoumi - växtbaserat alternativ till halloumi
Med chipotlehummus och guacamole
Med Eleplant - Som smör på alla sätt. Förutom ett.
På rotselleri, bakat äpple, kikärtor och misopasta.
En enkel och smarrig efterrätt!
En ljus sockerkaka med citronmak som är både enkel och god. I Italien används gärna enkel glasyr och strössel på denna påskkaka.
Sega, kladdiga brownies med massor av chokladsmak!
Två fantastiska veganska varianter av tjocka belgiska våfflor, beroende på om du vill baka med bakpulver eller jäst
Ljuvliga belgiska karamelliserade våfflor från Liège!
Frasvåfflor och mjuka våfflor i vegansk tappning - dessutom en glutenfri frasvåffla!
En fantastisk citronkaka med mycket smak där citronskalet mixas ner i kaksmeten
Lax-ish snittar med solrosfrökräm och kapris
med grön ärtröra, wasabi och tångrom
Sött, salt & fett
En glutenfri succétårta som är perfekt till påskbuffén!
Karolinas nya recept gör det möjligt att föra fantasifulla biskvier till påsk
Lär dig baka britternas mest älskade påskbröd - hot cross buns!
En underbart god middag!
Superfräsch & smakrik
Med sojamarinerad kålsallad, picklad rödlök, salladslök och aioli
Använd kakrester (eller inte) för att göra dammsugare själv!
Söt & salt
Ett enkelt recept med färdig pajdeg och växtbaserad mozzarella
Klassiska amerikanska kakor
Stora sega havrecookies
En extra saftig morotskaka med syrlig philadelphiafrosting
Piffa upp denna pasta med TRE enkla knep
En uppskattad förrätt när du har något att fira!
Krispig vegansk råraka – perfekt till bubblet!
Dadelbollar som smakar morotskaka – perfekta som mellanmål.
Värmande soppa med ett litet sting.
Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor som är både perfekta som frukost för hela familjen eller som fika till kaffet.
Super saftiga och otroligt goda!
Det perfekta veganska middagstipset!
Ett pannkakstårtsberg fylld av smarriga godsaker!
Ett kanon recept att introducera pumpa för familjen.
Gästrecept av Karolina Tegelaar, från Kakboken Utan Ägg och Mjölk
Grundrecept från boken Jävligt God Vegomat
med korngryn och gulcurry
Från min bok Jävligt God Vegomat
Superenkel och rolig vardagsrätt med vegonuggets
Lyxig huvudrätt, perfekt till nyår!
Ett smarrigt, enkelt och klimatsmart alternativ till inlagd sill!
precis som originalet!
Enkla smashburgare på svensk baljväxtfärs
En snabb och jävligt god köttfärssås på svensk baljväxtfärs
med gräddsås och rårörda lingon
Med Juicy Marbles filé
och enkel grekisk sallad, serverad i liba eller pitabröd
med ranchdressing och picklad rödkål
Med tabascomajs och burnt ends!
med sojastekta svarta bönor
med Hooked Foods Salmonish
med mynta, vitlök och citron
med hovmästarssås!
Grillad på Weber Lumin Elgrill!
med champagne!
En persisk klassiker!
Perfekt till mellomyset!
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

0 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

0
Kommentera gärna! :)x
()
x