Det tog sin tid, men nu lyckades jag äntligen ta mig för att laga 2013 års mest hipsterhypade rätt, alla kategorier – Fooled pork, a.k.a vegansk pulled pork. Jag hade min svåger och hans tjej över på middag som bägge är vegetarianer och dessutom ganska hippa, så det var the perfect opportunity att testa det som alla sagt är det mest djurvänliga(?) och fantastiska fläsket sedan Särimner själv.
Innan mästerverket skulle tillagas så krävdes det dock en hel del receptgooglande. Som ni förstår, och kanske har erfarenhet av själva, så finns det tyvärr ungefär lika många åsikter om hur både fooled pork, pulled pork och den obligatoriska bbq-såsen ska lagas som det finns burriga hipsterskägg på Södermalm. Jag var dead set på att göra grejen från grunden, d.v.s. även göra min egen bbq-sås till marineringen, så det krävdes en hel del avvägningar och funderingar innan jag landade i någon sorts feeling som jag kunde utgå ifrån.
Det jag satsade på var en kombination av GodaMiddans fooled pork, Gaashuds pulled jackfruit och Serious Eats Kansas style barbequesauce med en rejäl touch av vad jag själv tyckte lät vettigt och gott. Här har ni mitt eget bbq-sås recept som jag landade i.
Inte för att vara den som är den. Men det blev skitgott, och jag fattar verkligen grejen. Särskilt när man käkade ”porken” i en saftig fralla med coleslaw (också hemmagjord så klart, recept kommer!), picklad rödlök, sallat, lime och koriander. Det enda jag skulle kunna klaga på är (som vanligt) att konsistensen inte riktigt blev som jag hoppats. Kanske borde köra den lite längre på den sista rundan i ugnen nästa gång bara, så det får lite knaper.
Och en sista grej innan receptet. Försök verkligen hitta jackfruit om ni kan. Finns ofta i asiatiska matvarubutiker. Det är liksom hela grejen med det här receptet. Jag har sett folk köra sojaslamsor eller vegobiffar i strimlor, men det känns lite fusk. Ungefär som att köra ursprungsreceptet på nötkött och säga kött som kött, det ska ju ändå marineras. Eeeh, nej.
[hr]
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂