Det är inte säkert att du har stött på näringsjäst tidigare. Åtminstone inte om du är ny på det här med vegansk matlagning, eller inte har lagat växtbaserad mat alls tidigare. Kanske känner du igen det från hälsokostbutiken där det säljs som näringstillskott av framförallt B vitaminer.
Men näringsjäst är så mycket mer än bara det. För många veganer är det nämligen synonymt med ostsmak! Näringsjäst har en umamirik, mustig och lite funky smak som när den kombineras med salt och fett ger en god och mustig ostig smak till dina såser, röror, biffar och inte minst – till vegansk ost!
Det är en av huvudkryddorna i i stort sett all vegansk ost, både gjord i fabrik och hemmagjord, och en av dina bästa nya vänner.
Hur använder man näringsjäst då?
Som tidigare nämnt gillar näringsjäst att kombineras med fett och salt för att dess smak ska komma fram på bästa sätt. Det kan handla om att du tillsätter kokosfett i en hårdost, eller att du blandar det med nötter i en hemmagjord ostkräm eller vegansk ”cashewnötsparmesan”. I bägge fallen hjälper fettet och saltet till att ge en mer ostig känsla då ost helt enkelt enkelt innehåller mycket fett och salt.
Här nedanför har jag länkat ett par recept där jag använder näringsjäst så kan du se exempel på hur du kan använda det!
När näringsjäst värms upp så blir smaken lite mildare, så för det mesta använder man näringsjäst i olika typer av kalla rätter eller tillbehör. Det går dock absolut fint att tillaga det också, som i min gratinerade mac and cheese här nedan!
När det är naturellt så kan det upplevas lite tråkigt, men ge det en chans, inte minst i min cashewnötsparmesan (också länkat här nedanför i cacio e pepen!) det är min absolut bästa inkörsport till näringsjäst! 😀
Vart hittar jag näringsjäst?
Jag köper ofta min på hälsokostaffärer eller på apotea.se! Välsorterade matbutiker kan också ha det, men det är inte så vanligt. Leta efter Bjästs gula paket, de är det vanligaste märket som är enklast att hitta och jättegott!