Varje år i december arrangeras Musikhjälpen av Sveriges Radio för att samla in pengar till förmån för olika viktiga frågor. Jag har deltagit flera år genom att auktionera ut middagar till högstbjudande, och i vintras var det inga mindre än VegMe som köpte middagen för hela 41 500 kronor!
För några veckor sedan blev det äntligen dags att genomföra middagen, som VegMe bestämde sig för att hålla för ett gäng av sina följare som fick tävla om att delta. Sex glada själar, tillsammans med ungefär lika många från VegMe Sverige deltog och lagade tillsammans en riktigt smarrig tacobuffé under min ledning.
Och vem är jag att låta ett sånt här gyllene tillfälle att dela med mig av ett riktigt jävla smarrigt upplägg på tacobuffé? Det här blev supergott och jag kan varmt rekommendera att ni följer alla recept till punkt och pricka och lagar detta själva hemma i sommar!
Recepten funkar dessutom riktigt bra på grillen. Barbacoa är ju faktiskt ursprungligen en mexikansk version av just BBQ, dvs långrökt kött som tillagas just på grillen. Här har jag dock bytt ut kossan mot Pulled Vegme som är en helt otroligt smarrig och mångsidig produkt. Den är ganska trådig och har mycket fibrer, samtidigt som den håller ihop bra när den långkokas vilket gör att den är en grym ersättning för långkokt högrev och liknande. Perfekt i en långkokt BBQ gryta!
Nu när vi lagade detta gjorde vi det på spisen, men jag rekommenderar varmt att du stället grytan på grillen och lagar den där istället! Gör då så att du förbereder en kolgrill för indirekt grillning, dvs genom att bara lägga grillbriketter på ena sidan av gallret, så du får en varm och en ”kall” sida. Genom att ställa grytan på den kalla sidan, och sedan lägga på locket på grillen så får du en ugnseffekt, vilket gör att du kan ha grejerna i grillen kokandes där inne länge utan att de bränns. Om du dessutom slänger in lite uppblött träflis, lite färska trädgrenar (exempelvis enris!) eller en eller två klabbar fruktträdsved (som körsbär, äpple eller en!) som får ryka i lugn och ro inne i grillen så får du en naturlig smarrig röksmak, och kan utesluta rökaromen som jag tillsätter själv hemma.
Den här majssalladen är för övrigt bland det godaste jag vet! Den är inspirerad dels av Elotes, som är en sorts latinamerikansk streetfood där grillade majskolvar serveras insmorda med aioli, koriander, chili och lime, och dels av en supergod smörstekt majssallad som jag åt när jag var i Los Angeles för några år sedan. Då var den toppad med fetaost, som jag fick peta bort, men alltså. Grillad majs + chipotle + smör + fett och salt? Jävligt Gott! Måste absolut testas! Majsen blir så klart absolut godast om du grillar hela färska majskolvar direkt på grillen, med blasten kvar. Här använde jag VegMe:s aioli istället för fetaosten, vilket funkade HUR bra som helst! Den är superkrämig, osar vitlök på ett väldigt trevligt sätt och är sjukt enkel att använda.
Servera sedan med de tacotillbehör du gillar, som till exempel dessa smarriga quesadillas, en äppelsalsa, grönärtsguacamole, nachos, tortillabröd, och andra smarriga salsor, såser och sallader. Och njut! Utan tvekan en av mina top tre rätter att laga när jag ska bjuda på något lyxigt.
Så – Stort tack till VegMe för att ni ville köpa middagen, bidra med pengar till ett väldigt bra ändamål, samt ge mig en anledning till att bjuda på dessa smarriga recept!
Alla VegMe’s produkter tillverkas förresten i Sverige och finns i kyldisken i din butik! De har ett brett produktsortiment med allt från proteiner till såser, röror och färdiga rätter. Unikt för VegMe är att de pressar in kallrökt vatten och rapsolja i proteinet för att lyfta fram en mer köttlinkande umamismak och konsistens. VegMe’s produkter är gjorda på klimatsmarta och GMO-fria proteiner; europeisk soja, svensk quinoa och ärta. Läs mer på deras hemsida!
Ni hittar recepten på länkarna här nedanför!