fbpx

Mexikansk BBQ Tacobuffé!

Varje år i december arrangeras Musikhjälpen av Sveriges Radio för att samla in pengar till förmån för olika viktiga frågor. Jag har deltagit flera år genom att auktionera ut middagar till högstbjudande, och i vintras var det inga mindre än VegMe som köpte middagen för hela 41 500 kronor!

För några veckor sedan blev det äntligen dags att genomföra middagen, som VegMe bestämde sig för att hålla för ett gäng av sina följare som fick tävla om att delta. Sex glada själar, tillsammans med ungefär lika många från VegMe Sverige deltog och lagade tillsammans en riktigt smarrig tacobuffé under min ledning.

Och vem är jag att låta ett sånt här gyllene tillfälle att dela med mig av ett riktigt jävla smarrigt upplägg på tacobuffé? Det här blev supergott och jag kan varmt rekommendera att ni följer alla recept till punkt och pricka och lagar detta själva hemma i sommar!

Recepten funkar dessutom riktigt bra på grillen. Barbacoa är ju faktiskt ursprungligen en mexikansk version av just BBQ, dvs långrökt kött som tillagas just på grillen. Här har jag dock bytt ut kossan mot Pulled Vegme som är en helt otroligt smarrig och mångsidig produkt. Den är ganska trådig och har mycket fibrer, samtidigt som den håller ihop bra när den långkokas vilket gör att den är en grym ersättning för långkokt högrev och liknande. Perfekt i en långkokt BBQ gryta!

Nu när vi lagade detta gjorde vi det på spisen, men jag rekommenderar varmt att du stället grytan på grillen och lagar den där istället! Gör då så att du förbereder en kolgrill för indirekt grillning, dvs genom att bara lägga grillbriketter på ena sidan av gallret, så du får en varm och en ”kall” sida. Genom att ställa grytan på den kalla sidan, och sedan lägga på locket på grillen så får du en ugnseffekt, vilket gör att du kan ha grejerna i grillen kokandes där inne länge utan att de bränns. Om du dessutom slänger in lite uppblött träflis, lite färska trädgrenar (exempelvis enris!) eller en eller två klabbar fruktträdsved (som körsbär, äpple eller en!) som får ryka i lugn och ro inne i grillen så får du en naturlig smarrig röksmak, och kan utesluta rökaromen som jag tillsätter själv hemma.

Den här majssalladen är för övrigt bland det godaste jag vet! Den är inspirerad dels av Elotes, som är en sorts latinamerikansk streetfood där grillade majskolvar serveras insmorda med aioli, koriander, chili och lime, och dels av en supergod smörstekt majssallad som jag åt när jag var i Los Angeles för några år sedan. Då var den toppad med fetaost, som jag fick peta bort, men alltså. Grillad majs + chipotle + smör + fett och salt? Jävligt Gott! Måste absolut testas! Majsen blir så klart absolut godast om du grillar hela färska majskolvar direkt på grillen, med blasten kvar. Här använde jag VegMe:s aioli istället för fetaosten, vilket funkade HUR bra som helst! Den är superkrämig, osar vitlök på ett väldigt trevligt sätt och är sjukt enkel att använda.

Servera sedan med de tacotillbehör du gillar, som till exempel dessa smarriga quesadillas, en äppelsalsa, grönärtsguacamole, nachos, tortillabröd, och andra smarriga salsor, såser och sallader. Och njut! Utan tvekan en av mina top tre rätter att laga när jag ska bjuda på något lyxigt.

Så – Stort tack till VegMe för att ni ville köpa middagen, bidra med pengar till ett väldigt bra ändamål, samt ge mig en anledning till att bjuda på dessa smarriga recept!

Alla VegMe’s produkter tillverkas förresten i Sverige och finns i kyldisken i din butik! De har ett brett produktsortiment med allt från proteiner till såser, röror och färdiga rätter. Unikt för VegMe är att de pressar in kallrökt vatten och rapsolja i proteinet för att lyfta fram en mer köttlinkande umamismak och konsistens. VegMe’s produkter är gjorda på klimatsmarta och GMO-fria proteiner; europeisk soja, svensk quinoa och ärta. Läs mer på deras hemsida!

Ni hittar recepten på länkarna här nedanför!

DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

13 april: Skapa vackra påskägg!
Med Eleplant och Lönnsirap!
Med den ljuvliga paprikaröran Muhammara
Med klassisk burgardressing och coleslaw. Gjorda på grillen! Känd från Godare!
kinesiska nudlar med sichuanpeppar och vegofärs
Fössta tossdsan i mass
med hemmagjorda skorpor och mandelkräm
med choklad och chipotle
Med hemmagjord ketchup, egen ostsås, fejkonchutney och Real Burgarbröd!
Indiska grönsaksbollar i kryddig tomatsås
Den perfekta rätten för en romantisk middag!
Enkelt och jävligt gott! Blir det bättre?
Steg för steg instruktioner!
Från Maryam Madaresis kurs i persisk vegomatlagning
Efter konstens alla regler
Efter konstens alla regler
Med formbar färs, kryddade med ingefära, apelsin och rosmarin
Galet goda baos med kinesiska smaker
Med stekta trattkantareller, och Korvbrödsbagarns Potato Buns
från Godare!
Heta nudlar med chiliolja och jordnötsås
Från restaurang ChouChou
Med soltorkad tomatcreme, fejkonchutney och klassisk burgardressing
Pasta med tomatsås och galna mängder vitlök
Gjorda på 100 % räddade cashewäpplen
Med Vegoumi - växtbaserat alternativ till halloumi
Med chipotlehummus och guacamole
Med Eleplant - Som smör på alla sätt. Förutom ett.
På rotselleri, bakat äpple, kikärtor och misopasta.
En enkel och smarrig efterrätt!
En ljus sockerkaka med citronmak som är både enkel och god. I Italien används gärna enkel glasyr och strössel på denna påskkaka.
Sega, kladdiga brownies med massor av chokladsmak!
Två fantastiska veganska varianter av tjocka belgiska våfflor, beroende på om du vill baka med bakpulver eller jäst
Ljuvliga belgiska karamelliserade våfflor från Liège!
Frasvåfflor och mjuka våfflor i vegansk tappning - dessutom en glutenfri frasvåffla!
En fantastisk citronkaka med mycket smak där citronskalet mixas ner i kaksmeten
Lax-ish snittar med solrosfrökräm och kapris
med grön ärtröra, wasabi och tångrom
Sött, salt & fett
En glutenfri succétårta som är perfekt till påskbuffén!
Karolinas nya recept gör det möjligt att föra fantasifulla biskvier till påsk
Lär dig baka britternas mest älskade påskbröd - hot cross buns!
En underbart god middag!
Superfräsch & smakrik
Med sojamarinerad kålsallad, picklad rödlök, salladslök och aioli
Använd kakrester (eller inte) för att göra dammsugare själv!
Söt & salt
Ett enkelt recept med färdig pajdeg och växtbaserad mozzarella
Klassiska amerikanska kakor
Stora sega havrecookies
En extra saftig morotskaka med syrlig philadelphiafrosting
Piffa upp denna pasta med TRE enkla knep
En uppskattad förrätt när du har något att fira!
Krispig vegansk råraka – perfekt till bubblet!
Dadelbollar som smakar morotskaka – perfekta som mellanmål.
Värmande soppa med ett litet sting.
Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor som är både perfekta som frukost för hela familjen eller som fika till kaffet.
Super saftiga och otroligt goda!
Det perfekta veganska middagstipset!
Ett pannkakstårtsberg fylld av smarriga godsaker!
Ett kanon recept att introducera pumpa för familjen.
Gästrecept av Karolina Tegelaar, från Kakboken Utan Ägg och Mjölk
Grundrecept från boken Jävligt God Vegomat
med korngryn och gulcurry
Från min bok Jävligt God Vegomat
Superenkel och rolig vardagsrätt med vegonuggets
Lyxig huvudrätt, perfekt till nyår!
Perfekt till nyår!
Ett smarrigt, enkelt och klimatsmart alternativ till inlagd sill!
precis som originalet!
Enkla smashburgare på svensk baljväxtfärs
En snabb och jävligt god köttfärssås på svensk baljväxtfärs
med gräddsås och rårörda lingon
Med Juicy Marbles filé
och enkel grekisk sallad, serverad i liba eller pitabröd
med ranchdressing och picklad rödkål
Med tabascomajs och burnt ends!
med sojastekta svarta bönor
med Hooked Foods Salmonish
med mynta, vitlök och citron
med hovmästarssås!
Grillad på Weber Lumin Elgrill!
med champagne!
En persisk klassiker!
Perfekt till mellomyset!

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

0 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

0
Kommentera gärna! :)x
()
x