Hej! Jag hoppas allt är fint med er! Detta är det sista recept jag skriver innan det är dags för sommarsemester och att lämna stan i jag vet inte hur många veckor.
Det känns NICE.
Men det är inte vilket recept som helst! Det här är kanske det svulligaste veganska ”kött-tacos” receptet ever! Mina birria tacos kommer kanske i närheten, men det är i så fall en stark två till detta.
Jag har gjort carnitas tacos utifrån det här receptet i lite olika skepnader i olika sammanhang. Inte minst i min kokbok Klassiska Rätter På Veganskt Vis, och nu senast lagade jag också det receptet i ett av avsnitten på Godare i den senaste säsongen av Veganskt på Grillen. I bägge de fallen använder jag dock jackfruit och serverar mina carnitas med en mangosalsa och pico de gallo.
Nu har jag dock gjort en liten twist på receptet för att förnya mig – och banne mig om inte detta blev ÄNNU svulligare! Jag bytte ut jackfruiten mot naturell Oumph The Chunk och mangosalsan och pico de gallon mot en hemmagjort och supergod tomat och chipotlesalsa samt picklad rödlök och färsk silverlök. Ni vet – den klassiska tacotreenhigheten: tortilla, kött och salsa! This is it!
Först ska jag dock göra en liten shoutout. Grunden i det här receptet har jag snott/inspirerats starkt till av Jonas Crambys recept på Carnitas som ni hittar här. Han använde dock högrev och jag har veganiserat det genom att göra som jag brukar – tillsätta mer fett och sojasås – men i grunden är kryddkombon och idén med att koka köttet i cola, apelsin och lime från honom. Han är ju kungen av genuin mexikansk matlagning, så är det någon man ska inspireras av är det väl han?
Receptet är ett av två som jag lagade tillsammans med Oumph och Ankan Lindén – Oumphs grundare, på Restaurang Rost vid Zinkensdamms IP här för någon vecka sedan! Det andra receptet, oxfilé och bearnaissåspizzan kommer ni kunna hitta på deras meny hela sommaren igenom och ibland kanske även dessa carnitas finns att beställa som en specialare. Ni får helt enkelt bara gå dit och fråga!
Om inte – gör som jag, och laga detta själva till familjen i sommar! Grytan går fenomenalt bra att ställa på grillen, precis som Cramby själv gjorde.
Tycker ni att det känns lite overkill att göra en gryta som i stort sett bara består av kryddad Oumph så kan ni glatt dryga ut den med morötter, rödbetor, blomkål eller andra grova grönsaker och rotfrukter. Men tro mig – det kan vara värt en extra hundralapp att spendera på vegokött för att få denna totala goffupplevelse!