fbpx

Världens Godaste Guacamole – Tack Rosa Mexicano!

dsc_2992
Hej!
Vi sitter i Los Angeles och har det ganska nice just nu. Igår var vi i Santa Monica och strosade runt, spelade arkadspel (mrs Pac Man!) på den berömda piren och scoutade Pacific Bluepoliser (som nu för tiden verkar klä sig i svart). Vi är här en vecka för att hälsa på min svåger som bor här i några månader i jobbet. Riktigt häftig stad! Sjukt lätt att vara vegan/vegetarian dessutom. Sjukt många restauranger, hur mycket vegokäk i matbutikerna som helst och överlag bara ganska chill attityd verkar det som. Synd att jag inte är stenrik så jag kan bosätta mig här på vinterhalvåret och bara svulla!

img_0865
Morning Stars fejkon. Helt sjukt. Det luktade till och med bacon i lägenheten när vi stekte dem.
img_0647
Vegokooooorv! Field Roasts korvar var helt sjukt välkryddade.
img_0645
Brysselkål på stjälk!

Å andra sidan är det kanske något bra. Nu får jag åka hit, sno alla de bästa idéerna och försöka propagera för att de ska införas i Sverige. Som till exempel Field Roasts korvar, Vegenaise mayonnäs, Morning Star Farms fantastiska fejkon och en massa annat gött. Men framförallt ställen som Little Pine och Crossroads Kitchen, eller Blossomrestaurangerna i NYC – övre medelprisrestauranger som serverar helt vegansk mat, fast på ett vanligt sätt. Inga jävla hummushak där du måste ha dreadlocks för att ens komma in genom dörren, eller superpretentiösa grönsaksrestauranger som tävlar om att hitta flest sätt att tillaga rotselleri på. =/ Det saknas verkligen i Stockholm! The Plant är väl det närmsta vi kommer, men även där är det ganska pretto – och är ju egentligen bara ett over sized café med lite grönsaksburgare.
En grej som jag snodde med mig hem ifrån New York när vi var där i våras var receptet på den här guacamolen. Det är en annan sak de är jävligt bra på här i USA – mexikansk mat! 😛 Av en given anledning, de har ju en sjukt stor mexikansk befolkning, vilket håller deras relation till mexikansk mat betydligt mycket mer real än vad vår är i Sverige. Jag är verkligen så sjuuukt trött på svennebanantacos. Det finns så mycket mer och godare mexikansk mat än så! Och gud förbjude att du någonsin igen köper färdig burkguacuamole efter att ha testat den här 😉 Det tar lite längre tid, men blir hundra gånger godare och sjukt mycket fräshare.
img_3285
img_3288
Den här guacamolen serveras på Rosa Mexicano – en restaurang/nattklubbskedja i New York som är berömda just för sin guacamole, och som har riktigt bra service och god mat överlag. Det första den – väldigt trevliga servicen – frågar när man kommer in genom dörren är: Are you going to start with some guacamole? Du svarar så klart: Yes, please!
Och in kommer en helt fantastisk uppenbarelse. En kort, fyrkantig mexikansk man (de anställde visst bara sådana, vi såg fyra stycken, med varsitt bord), rullandes ett midjehögt träbord fyllt med skålar och korgar, kommer fram till bordet där ni sitter och börjar blanda ihop guacamolen, färsk och från scratch, mitt framför näsan på er. Den görs i en så kallad molcajete – en stor stenmortel som är traditionell i det mexicanska köket – och serveras direkt ur denna på bordet, tillsammans med en sjukt stor skål med hemmagjorda tortillas. Om ni någonsin åker till NYC är det här ett absolut måste!
Det bästa är dock att de har receptet till den här fantastiska guacamolen, fritt för alla att använda, på sin hemsida! När jag upptäckte detta blev jag helt salig – och jag har inte gjort någon annan gucca än den här sedan dess. Den är så jävla god.
Det kan tyckas lite otippat att den heller varken innehåller vitlök eller lime – för oss svenskar självklara ingredienser i en guacamole. Men det kompenseras med råge av den mortlade koriandern, löken och jalapeñon som frigör helt sjukt mycket aromatiska smaker. Ni måste testa för att förstå.

img_5440
Oumph! Wrap med Världens Godaste Guacamole

Och nu, äntligen (sjuuukt långt inlägg det här blev!), här (efter bilderna på olika rätter jag gjort med guacamolen) är receptet!

img_5424
Quesadillas fyllda med en massa godsaker och med Världens Godaste Guacamole
img_0225
BBQ Baked Beans med nachos och Världens Godaste Guacamole

img_5398

dsc_2993

DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

Perfekt förrätt till påsk! - I betalt samarbete med Stoneleigh
med tångcaviar, fänkål och dill
Med Eleplant och Lönnsirap!
Med den ljuvliga paprikaröran Muhammara
Med klassisk burgardressing och coleslaw. Gjorda på grillen! Känd från Godare!
kinesiska nudlar med sichuanpeppar och vegofärs
Fössta tossdsan i mass
med hemmagjorda skorpor och mandelkräm
med choklad och chipotle
Med hemmagjord ketchup, egen ostsås, fejkonchutney och Real Burgarbröd!
Indiska grönsaksbollar i kryddig tomatsås
Den perfekta rätten för en romantisk middag!
Enkelt och jävligt gott! Blir det bättre?
Steg för steg instruktioner!
Från Maryam Madaresis kurs i persisk vegomatlagning
Smarrig förrätt - I betalt samarbete med Stoneleigh
Efter konstens alla regler
Efter konstens alla regler
Med formbar färs, kryddade med ingefära, apelsin och rosmarin
Galet goda baos med kinesiska smaker
Med stekta trattkantareller, och Korvbrödsbagarns Potato Buns
från Godare!
Heta nudlar med chiliolja och jordnötsås
Från restaurang ChouChou
Med soltorkad tomatcreme, fejkonchutney och klassisk burgardressing
Pasta med tomatsås och galna mängder vitlök
Gjorda på 100 % räddade cashewäpplen
Med Vegoumi - växtbaserat alternativ till halloumi
Med chipotlehummus och guacamole
Med Eleplant - Som smör på alla sätt. Förutom ett.
På rotselleri, bakat äpple, kikärtor och misopasta.
En enkel och smarrig efterrätt!
En ljus sockerkaka med citronmak som är både enkel och god. I Italien används gärna enkel glasyr och strössel på denna påskkaka.
Sega, kladdiga brownies med massor av chokladsmak!
Två fantastiska veganska varianter av tjocka belgiska våfflor, beroende på om du vill baka med bakpulver eller jäst
Ljuvliga belgiska karamelliserade våfflor från Liège!
Frasvåfflor och mjuka våfflor i vegansk tappning - dessutom en glutenfri frasvåffla!
En fantastisk citronkaka med mycket smak där citronskalet mixas ner i kaksmeten
Lax-ish snittar med solrosfrökräm och kapris
med grön ärtröra, wasabi och tångrom
Sött, salt & fett
En glutenfri succétårta som är perfekt till påskbuffén!
Karolinas nya recept gör det möjligt att föra fantasifulla biskvier till påsk
Lär dig baka britternas mest älskade påskbröd - hot cross buns!
En underbart god middag!
Superfräsch & smakrik
Med sojamarinerad kålsallad, picklad rödlök, salladslök och aioli
Använd kakrester (eller inte) för att göra dammsugare själv!
Söt & salt
Ett enkelt recept med färdig pajdeg och växtbaserad mozzarella
Klassiska amerikanska kakor
Stora sega havrecookies
En extra saftig morotskaka med syrlig philadelphiafrosting
Piffa upp denna pasta med TRE enkla knep
En uppskattad förrätt när du har något att fira!
Krispig vegansk råraka – perfekt till bubblet!
Dadelbollar som smakar morotskaka – perfekta som mellanmål.
Värmande soppa med ett litet sting.
Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor som är både perfekta som frukost för hela familjen eller som fika till kaffet.
Super saftiga och otroligt goda!
Det perfekta veganska middagstipset!
Ett pannkakstårtsberg fylld av smarriga godsaker!
Ett kanon recept att introducera pumpa för familjen.
Gästrecept av Karolina Tegelaar, från Kakboken Utan Ägg och Mjölk
Grundrecept från boken Jävligt God Vegomat
med korngryn och gulcurry
Från min bok Jävligt God Vegomat
Superenkel och rolig vardagsrätt med vegonuggets
Lyxig huvudrätt, perfekt till nyår!
Ett smarrigt, enkelt och klimatsmart alternativ till inlagd sill!
precis som originalet!
Enkla smashburgare på svensk baljväxtfärs
En snabb och jävligt god köttfärssås på svensk baljväxtfärs
med gräddsås och rårörda lingon
Med Juicy Marbles filé
och enkel grekisk sallad, serverad i liba eller pitabröd
med ranchdressing och picklad rödkål
Med tabascomajs och burnt ends!
med sojastekta svarta bönor
med Hooked Foods Salmonish
med mynta, vitlök och citron
med hovmästarssås!
Grillad på Weber Lumin Elgrill!
med champagne!
En persisk klassiker!
Perfekt till mellomyset!
Relaterade taggar:Matlagningstips, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

10 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

10
0
Kommentera gärna! :)x
()
x