I samarbete med Violife
Hej hörrni!
Jag hoppas allt är bra med er! En av de vanligaste anledningarna till att folk känner att det är svårt att gå över till mer vegansk kost är osten. Det finns vegansk ost, men den beter sig inte alltid lika dant som ko-ost och har ofta en ganska annorlunda konsistens vilket gör att många undviker den.
Men, jag skulle vilja hävda att veganska ostar har ett oförtjänt dåligt rykte, och att det absolut går att få ut riktigt mycket smak och riktigt schysst konsistens ur dem om man vet hur man ska använda dem på rätt sätt.
För att hjälpa er med detta så har jag teamat upp med Violife, Sveriges största varumärke för veganska ostalternativ, för att ge er mina bästa veganska osttips. Du kan antingen se dem i videon här eller läsa dem i text här nedanför.
Know your vegan cheese
Först ut så behöver vi prata lite om egenskaperna hos olika typer av veganska ostalternativ. Det här kanske inte alla känner till, men det är ofta så att de olika produkterna – färdigskivat, färdigriven eller block – har olika smältegenskaper, helt enkelt för att de är gjorda för olika syften. Skivade alternativ är oftast till för att användas på mackor eller på hamburgare. Även om man vill ha den smält på en sådan rätt vill man kanske inte att den ska ska rinna ut så mycket och därför är smältgraden lite sämre på den.
De färdigrivna alternativen blandas ofta med lite stärkelse för att de enskilda bitarna inte ska klibba ihop, vilket också kan göra att den smälter lite sämre, och ibland har den också en tendens till att torka ut lite. Jag brukar nästan alltid riva själv istället då det oftast blir bättre.
Sist så har däremot block-varianter ofta lite högre smältbarhet än färdigskivad ost, helt enkelt för att den är gjord för att antingen hyvlas och has på mackan, eller för att rivas och has ovanpå eller i gratänger eller i oståser. Så, om du ska smälta veganska ostalternativ, använd alltid en block-variant för bästa smältbarhet! Mer om detta i nästa tips.
Grym vegansk smältost
En av de saker veganska ostalternativ ofta får mest kritik för är att den smälter dåligt och att den inte får samma trådighet som ko-ost kan få. Trådigheten är än så länge inte riktigt där, men med det här tricket så kan jag garantera att du kommer få till en fantastisk vegansk smältost.
Tricket? Blanda 2 delar finriven vegansk blockost, exempelvis Violife Original Flavour Block eller Mature Cheddar Block med 1 del vegansk färskost, till exempel Violife Creamy Original Flavour! Till exempel 200 g riven blockost till 100 g färskost.
Det veganska alternativet till färskost smälter också och har väldigt hög smältbarhet, och om man river blockosten och blandar ihop den till en jämn kräm tillsammans med färskosten så får de tillsammans riktigt hög smältbarhet och en riktigt oövertäffad konsistens som inte alls är lika ”kladdig” som viss smält veganost kan få. Exakt varför vet jag inte, men detta har verkligen förändrat hur jag ser på veganska ostalternativ. Detta är RIKTIGT BRA.
I videon ger jag ett exempel på hur jag använder denna metod för att göra veganska grilled cheese mackor. Receptet på dessa kommer längst ner i detta inlägg! Jag använde också denna metod i det här receptet på vegansk calzone!
Vegansk ostsås
Det här tricket använder jag mig av i det här receptet på veganska animal fries där jag toppar pommes frites med en massa goa grejer, bland annat en sjukt smarrig vegansk ostsås.
I grund och botten är det väldigt enkelt. Om du blandar ner 200 gram riven vegansk ost i 4 dl varm havregrädde och rör om tills osten smält, utan att grädden kokar så har du din sås. Du kan med fördel göra som jag gjort i receptet och gör i videon och krydda grädden i förväg genom att koka med lite lök, jalapenos eller andra kryddor i den och sila bort innan du rör ner osten.
Den här såsen är supergod att servera både varm och kall och kan användas i lasagne, som en dip eller för att toppa dina nachos med.
Perfekt smält burgarost
Som jag nämnde i början så har färdigskivad vegansk ost ofta en lägre smältbarhet än vad vanlig ost har och än vad de veganska blockostarna har, helt enkelt för att de när de väl smälter inte ska rinna ut överallt och fortfarande ska se snygg ut.
Det innebär dock att det ofta inte räcker med att bara lägga på osten och låta värmen från biffen smälta osten. Jag är säker på att vi är ganska många som fått en skiva halvsmält vegansk ost på vår burgare och inte blivit helt nöjda med det hela.
Tricket? Ånga!
Så fort du har stekt klart burgaren på ena sidan och vänt burgaren för att steka klart den på andra sidan, så lägg på den veganska burgarosten. När du beräknar att det bara är 30 sekunder kvar tills det är dags att ta ut burgaren ur pannan så slår du i 1-2 msk vatten i stekpannan och lägger på ett lock på pannan. Det skapar ånga under locket vilket kommer att smälta osten snabbt och jämt och ge dig både en perfekt look och en välsmält ost!