Hej!
I slutet av december hade jag den stora äran att få besök av Nahid Hassan, ägare och chefskocken bakom den välkända restaurangkedjan Shanti! Shanti är en av Stockholms mest välkända bengaliska restauranger och en av mina absoluta personliga favoriter.
Han hörde av sig efter att ha sett min video tillsammans med Malin Mendel där vi lagade indiskt tillsammans och frågade om jag ville göra samma sak med honom. Och vem var jag att tacka nej till ett sånt erbjudande?
Nahid utmanade mig att hitta på någon sorts bra veganskt alternativ till kycklingen i Korman, och så tog han med sig en hel uppsjö av ingredienser, kryddor och grönsaker för att kunna laga tre olika rätter som ni alla hittar i det här inlägget och i videon ovanför.
- Vegansk Korma, en krämig och mild gryta som vanligtvis äts på bröllop, fester och liknande. Den är baserad på en otroligt god bas av kokos, cashew och ingefära och toppas med saffran.
- Bengalisk Dahl, en supergod och enkel linsgryta som äts både till frukost, lunch och middag. Ett enkelt komplement till varje måltid!
- Och sist så gjorde vi också blomkåls och potatis vadji, eller aloo gobi vadji som rätten heter på orginialspråket. Det är en enkel och god stekt grönsaksrätt som funkar perfekt som tillbehör till exempelvis rätterna vi åt ovan, eller som en rätt för sig själv om du blandar ner lite vegokött eller bönor.
Till det hela åt vi indiska parathabröd som Nahid hade köpt färdiga på en indisk butik. Det är platta bröd som är bakade lite på samma sätt som croissanter vilket gör dem spröda och supergoda när de steks. Du kan köpa egna här, eller följa detta recept för att göra enkla chapatis själv istället!
Jag tycker VERKLIGEN att ni ska ta er 20 minuter och kolla på denna film! Det var ofantligt lärorikt att ha Nahid på besök, och jag lärde mig väldigt mycket om indisk och bengalisk mat, inte minst vad som är skillnaden på dem!
Som sagt, det kan verka vara lite många ingredienser, som alltid med den här typen av mat, men om ni kollar på videon och får en känsla för teknikerna, och tar er lite tid till att förbereda er genom att hacka grönsakerna, mixa lökpasta osv så var det faktiskt väldigt enkelt att laga!