Hej!
Nu nalkas påsken på nytt och precis som vid alla andra högtider ökar behovet av bra tips och förslag till vad man ska servera alla de veganer och vegetarianer som också vill ta del av festligheterna, eller hur man helt enkelt bara varierar upp sitt eget påskbord och gör det lite grönare än vanligt. För kom ihåg att det är verkligen långt ifrån bara vi som väljer att äta vego på heltid som kan och får äta lite grönare alternativ ibland! Varje litet steg i rätt riktning gör stor skillnad och spelar stor roll 🙂
Påsken är ju en högtid då det verkligen frossas i ägg, och även om ägg ju onekligen är ett sjukt näringsriktigt livsmedel och hyfsat klimatvänligt om man jämför med andra sorters kött och mejeriprodukter så finns det fortfarande en poäng i att variera upp sig även på äggfronten – oavsett om man är vegan eller inte. Visste ni att det under påskaftonen konsumeras ca 6 miljoner ägg i timmen?! Jag tänker inte ge mig in i någon sorts predikan här, det får andra göra, men jag har ändå ansträngt mig lite extra här för att ta fram alternativ även till äggen på påskbordet. Både i den ständigt närvarande majonnäsen och till egna favoriter på påskbordet – ägghalvorna!
En annan stor grej på påskbordet brukar ju vara lammsteken. Precis som med äggen började lammen finnas i överflöd på våren och efter fastan så skulle man fira. Och precis som med äggen finns det också helt fantastiskt smarriga alternativ att käka till denna klassiska rätt. Jag brukar göra en svamp- och nötstek, eller nutroast som det kallas i Storbrittannien där denna rätt är betydligt mycket vanligare än i Sverige än så länge. Den påminner lite om en köttfärslimpa, med kryddad med rikligt med rosmarin och vitlök med en mustig ton av svamp och ett crunch från nötter som är fantastiskt gott till den första färskpotatisen eller till en potatisgratäng. Jag serverar min nötstek med en gräddsås på timjan och svartvinbärsgelé för att verkligen skapa den där stek å såskänslan som jag minns från när jag var yngre.
Hoppas det smakar och kan ge lite inspiration! Vilka rätter brukar ni mer ha med på ert påskbord, och hur gör ni dem grönare? Och jo förresten, sjukt kul att Aftonbladet också fått upp ögonen för det här med det vegetariska påskbordet. De hjälper till att sprida vegoevangeliet till påsken genom att låta mig publicera ett gäng av dessa recept hos dem också. Kul va! 🙂
[hr]
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min nya maillista!
[rainmaker_form id=”5502″]
[hr]
Följ mig gärna också på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration!