fbpx

Vegansk nyårsmeny – Mera förslag!


Hej!
Förra året skrev jag ett mastodontinlägg med flertalet olika veganska nyårsmenyer, och då jag veta att ni verkligen älskar nyårstips så tänkte jag att jag inte skulle vara sämre detta år heller!
Om ni är nyfikna på fler veganska tips på menyer och goda lyxiga rätter ni kan bjuda vännerna på till nyår så tycker jag att ni ska checka in det förra inlägget, men om ni redan har bläddrat igenom alla de rätterna och vill få 2017 års uppdatering så kommer den här nedan! Jag har tagit några av mina favoriträtter från året och sammanställt dem i ett gäng olika menyer. Hoppas du hittar någon du gillar. 🙂
Många tycker att det är svårt att komma på lyxig vegansk mat och lite större och mer spännande rätter som passar när det ska bjudas på fest. Ofta fastnar folk i böngrytsträsket eller stirrar sig blinda på grönsaksbiffarna, och jag förstår att det ibland känns lite svårt att få rotsaker att kännas lyxiga. Men det går! Det jag ofta brukar göra är att helt enkelt luska ut något som känns lyxigt och roligt överlag, och sedan se om det finns något bra sätt att göra den menyn vegansk. Ofta är det lättare än vad man kan tro! I alla fall om man har en viss koll på veganska tekniker och råvaror. Om du inte har det så sörj inte – för du har ju mig som kan det åt dig och som redan har nördat fram ett gäng riktigt goda menyer.
Et voila!

Ungerskt nyår

Den här menyn serverade jag på ett event tillsammans med Brutal Brewing i våras. Den funkar dock precis lika bra på nyår om du gillar de lite mustigare östeuropeiska smakerna!
Surkålsbruschettas
Kumminkryddade grillspett med stuvad savojkål och persiljestekt potatis
Citronkladdkaka med ölkräm

Asiatiskt nyår

Även den här menyn lagade jag till ett samarbete där jag tillsammans med Tzay bjöd ett gäng vänner och kollegor på en trerätters asiatisk middag baserad på Tzays olika nya produkter. Perfekt för dig som vill ha något klassiskt, men lite lättare till nyårsbubblet!
Satayspett med jordnötssås
Vietnamesisk nudelsallad med BBQ filéer
Grillad ananas med chilichokladsås

Klassisk nyårsmeny

Den här menyn baseras faktiskt på min påskspecial från i våras, men om man lyfter ut svamp- och nötsteken och skagentoasten och serverar dem som huvud- och förrätt på nyår istället som delar av en buffé så blir de perfekta för att ge dig den klassiska lätta starten till bubblet och den mäktiga huvudrätten. Servera gärna steken till en potatisgratäng eller till hasselbackspotatis och med en god hemmagjord gräddsås.
Som efterrätt tycker jag att ni ska käka en vanlig klassisk kladdkaka. Ha lite extra flingsalt på toppen och stoppa ner några färska hallon i smeten innan den gräddas för en extra lyxig touch!
Skagentoasts
Svamp- och nötstek
Vegansk kladdkaka

Italiensk nyårsmeny

Det här är en lite mer avancerad nyårsmeny som kommer att imponera på dina gäster med nya och roliga tekniker, samtidigt som den är lite lättare. En die hard italienare skulle säga att den här menyn ”saknar köttet” då den bara serverar primi piatti, dvs pasta och grönsakerna som brukar följa med till köttet. Men jag ser det som en ursäkt att få käka extra mycket av det som EGENTLIGEN är gott på menyn, dvs grönsaker och pasta!
Ratatouille
Cacio e pepe
Pannacotta
 

Svensk nyårsmeny från Jävligt Gott på Växthuset

Det här är också en meny jag komponerade under ett av alla mina samarbeten under året. Jag fick den stora äran att göra ett gästspel på restaurang Växthuset i februari och då serverade jag den här trerättersmenyn inspirerad av svensk husmanskost. Skagentoasten kommer i repris, men det är för att den är så jävla god och jag helt enkelt inte kan hålla mig borta ifrån den!
Skagentoast
Viltskav på ostronskivling med bräserad kål och potatismos
Blåbärspannkakor med chokladsås

Indisk meny

Om ni vill ha något lite mer kryddigt på nyår!
Onion Bahji
Kofta Masala
Är sämst på indiska efterrätter! Mangolassi kanske? Mixa ihop fryst mango, vaniljyoghurt och kardemumma och njut!

Japansk meny

Något för dig som älskar sjögräs och spännande nya smaker från öst!
Sashimisallad
Ramensoppa
Lika kass på japanska efterrätter tyvärr! 

Bubblare

Här är ett till gäng goda rätter från i år som säkert gör sig bra på nyår om du är på det humöret! 🙂
Biff Rydberg
Nachotallrik
Pasta all’amatriciana
Avocadohalvor med tångrom och majonnäs
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required




DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

13 april: Skapa vackra påskägg!
Med Eleplant och Lönnsirap!
Med den ljuvliga paprikaröran Muhammara
Med klassisk burgardressing och coleslaw. Gjorda på grillen! Känd från Godare!
kinesiska nudlar med sichuanpeppar och vegofärs
Fössta tossdsan i mass
med hemmagjorda skorpor och mandelkräm
med choklad och chipotle
Med hemmagjord ketchup, egen ostsås, fejkonchutney och Real Burgarbröd!
Indiska grönsaksbollar i kryddig tomatsås
Den perfekta rätten för en romantisk middag!
Enkelt och jävligt gott! Blir det bättre?
Steg för steg instruktioner!
Från Maryam Madaresis kurs i persisk vegomatlagning
Efter konstens alla regler
Efter konstens alla regler
Med formbar färs, kryddade med ingefära, apelsin och rosmarin
Galet goda baos med kinesiska smaker
Med stekta trattkantareller, och Korvbrödsbagarns Potato Buns
från Godare!
Heta nudlar med chiliolja och jordnötsås
Från restaurang ChouChou
Med soltorkad tomatcreme, fejkonchutney och klassisk burgardressing
Pasta med tomatsås och galna mängder vitlök
Gjorda på 100 % räddade cashewäpplen
Med Vegoumi - växtbaserat alternativ till halloumi
Med chipotlehummus och guacamole
Med Eleplant - Som smör på alla sätt. Förutom ett.
På rotselleri, bakat äpple, kikärtor och misopasta.
En enkel och smarrig efterrätt!
En ljus sockerkaka med citronmak som är både enkel och god. I Italien används gärna enkel glasyr och strössel på denna påskkaka.
Sega, kladdiga brownies med massor av chokladsmak!
Två fantastiska veganska varianter av tjocka belgiska våfflor, beroende på om du vill baka med bakpulver eller jäst
Ljuvliga belgiska karamelliserade våfflor från Liège!
Frasvåfflor och mjuka våfflor i vegansk tappning - dessutom en glutenfri frasvåffla!
En fantastisk citronkaka med mycket smak där citronskalet mixas ner i kaksmeten
Lax-ish snittar med solrosfrökräm och kapris
med grön ärtröra, wasabi och tångrom
Sött, salt & fett
En glutenfri succétårta som är perfekt till påskbuffén!
Karolinas nya recept gör det möjligt att föra fantasifulla biskvier till påsk
Lär dig baka britternas mest älskade påskbröd - hot cross buns!
En underbart god middag!
Superfräsch & smakrik
Med sojamarinerad kålsallad, picklad rödlök, salladslök och aioli
Använd kakrester (eller inte) för att göra dammsugare själv!
Söt & salt
Ett enkelt recept med färdig pajdeg och växtbaserad mozzarella
Klassiska amerikanska kakor
Stora sega havrecookies
En extra saftig morotskaka med syrlig philadelphiafrosting
Piffa upp denna pasta med TRE enkla knep
En uppskattad förrätt när du har något att fira!
Krispig vegansk råraka – perfekt till bubblet!
Dadelbollar som smakar morotskaka – perfekta som mellanmål.
Värmande soppa med ett litet sting.
Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor som är både perfekta som frukost för hela familjen eller som fika till kaffet.
Super saftiga och otroligt goda!
Det perfekta veganska middagstipset!
Ett pannkakstårtsberg fylld av smarriga godsaker!
Ett kanon recept att introducera pumpa för familjen.
Gästrecept av Karolina Tegelaar, från Kakboken Utan Ägg och Mjölk
Grundrecept från boken Jävligt God Vegomat
med korngryn och gulcurry
Från min bok Jävligt God Vegomat
Superenkel och rolig vardagsrätt med vegonuggets
Lyxig huvudrätt, perfekt till nyår!
Perfekt till nyår!
Ett smarrigt, enkelt och klimatsmart alternativ till inlagd sill!
precis som originalet!
Enkla smashburgare på svensk baljväxtfärs
En snabb och jävligt god köttfärssås på svensk baljväxtfärs
med gräddsås och rårörda lingon
Med Juicy Marbles filé
och enkel grekisk sallad, serverad i liba eller pitabröd
med ranchdressing och picklad rödkål
Med tabascomajs och burnt ends!
med sojastekta svarta bönor
med Hooked Foods Salmonish
med mynta, vitlök och citron
med hovmästarssås!
Grillad på Weber Lumin Elgrill!
med champagne!
En persisk klassiker!
Perfekt till mellomyset!
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

5 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

5
0
Kommentera gärna! :)x
()
x