Min bror och jag har en grej just nu då vi på alla möjliga sätt vi kan försöker kompensera vår vegetariska/veganska diets brist på mustiga flintastekar och grillade grissidor genom att laga så svulstiga och chilifyllda amerikainspirerade rätter som möjligt. Förra gången (som jag ännu inte bloggat om, men som kommer) så testade vi olika sorters vegansk seitankorv och nu i kväll så gav vi oss i kast med den kanske mest klassiska klassikern av dem alla. Hamburgare.
Som ni nog borde känna till vid det här laget så är min bror både vegan och till råga på allt sojaintollerant, så mitt senaste favoritrecept på hamburgare funkade inte riktigt då det innehåller både ägg och soja/quornfärs. Därför fick vi höfta fram ett nytt recept. Bror min är dessutom en riktig chilifantast så vi bräsade på med en hel del av den varan också i flera olika former. Resultatet var någonting helt nytt, men fantastiskt gott där syrligheten från oliv och chiliröran balanserades perfekt av den milda avocadosalsan som i sin tur smälte perfekt ihop med den mustiga tomatburgaren. Heaven in a bun!
Fantastiska burgare, jag har aldrig riktigt kommit överens med burgarkonsistens innan, men de här blev riktigt bra. Håller ihop!
Sen vill jag tipsa om att när man man lägger de soltorkade tomaterna i blöt, så funkar hett vatten fungerar bäst. Jag brukar hälla på direkt från vattenkokaren. Då mjuknar de snabbt, och överflödigt salt löser upp sig.
Två matskedar chilipickles i olivröran blir väldigt starkt – börja med en!
Tack för maten Gustav! 😉
Tack för tipsen och korrigeringarna till recepten! Och tack för maten själv bruschan! 🙂
Detta verkar jättegott, jag älskar soltorkade tomater! Har ni något tips på vad man kan använda istället för potatismjöl om man vill hålla kolhydraterna nere för t.ex diabetiker?
Mjöl av alla typer, till exempel vetemjöl, maizena (dvs majsmjöl), potatismjöl m.m brukar användas som bindmedel. Om man inte är vegan kan det bytas ut mot 1 ägg istället, då blir degen lite fuktigare dock och måste späs ut med tex ströbröd eller någon annan torr ingrediens. Annars tror jag att ”noegg” som är en sorts vegans äggersättning kan funka. Annars har jag lite dålig koll…
Dessa burgare har blivit riktiga favoriter hos oss, som en variation brukar jag ibland panera dem i ströbröd. Tack för en fantastiskt bra blogg, väldigt många höjdarrecept här!
Tack så mycket! Vad glad jag blir:)
Lagade detta recept igår och det var väldigt uppskattat även av två inbitna köttätare som knappt kunde föreställa sig vegetariska burgare..tack för receptet!
Kul att höra!
Gammalt recept men lika bra ändå. Det här åt vi idag. Nu väntar jag på att regnet ska sluta och sommaren komma så att vi kan grilla burgarna.
Det var jävligt gott! Tack så mycket för receptet och all inspiration på din sida! Är inte vegetarian men uppskattar verkligen dina recept! Tror alla mår bättre av att äta med vegetarisk kost
Haha, tack så jättemycket! Alltid kul att höra:)
[…] Mattebloggen – Lite roligare matematik. Handledning-FHC-Gy11.pdf. Enkel samarbetsövning eller fysisk utmaning? Aktiviteter anpassade för citymiljö utomhus. Hamburgare på soltorkade tomater och med två sorters salsor | Jävligt gott – en blogg om vegetari…. […]