fbpx

Kronärtskocka med basilikaolja och veganaioli

IMG_5477
Hej vänner!
Som ni kanske vet så är jag en sucker för det här med mattraditioner och säsongsbetonad mat. Även när de rör sjukt köttiga grejer som jag egentligen inte riktigt befattar mig med i övrigt, typ att grilla på somrarna eller att svulla i kräftdjur i slutet av sommaren.
Jag är av den fasta övertygelsen att det stora i matkultur egentligen inte sitter i smaken, eller i själva råvaran (även om det kan låta lite konstigt för vissa – hela poängen med att ha kräftsskiva är ju att äta kräftor, eller?). Snarare skulle jag vilja hävda att det lika gärna kan sitta i just traditionerna, i festandet med sina vänner, och i själva idén. Visst, traditionerna med kräftsskivor föddes under en tid i Sverige då vi åt det som naturen bjöd på – för att vi inte hade något annat alternativ. Och när kräftorna äntligen var stora nog att kunna fiskas upp så firade man denna lyxråvara med en stor fest, som dessutom sammanföll med höstens inträde å allt sånt där.
Idag firar vi inte kräftskivor för att kräftorna ÄNTLIGEN finns tillgängliga (jo kanske i någon mån, men de går faktiskt att köpa året runt från kina eller Turkiet, newsflash). Vi firar i ganska stor utsträckning för att fira. Det är traditionen. Det är festen, och det är för att få en ursäkt att käka kräftor, något som är så pilligt att folk i gemen inte orkar göra det stup i kvarten.
Så, då tänker jag så här. Varför då inte skippa hela den där ”äta djur” biten, och behålla allt det andra? Kronärtskockorna är också i säsong, de är också sjukt pilliga att äta, och de är väldans smarriga. Och med rätt tillbehör kan de också bli salta, svulliga och riktigt roliga att stoppa i sig tillsammans med ett par deciliter nubbe.
Så därför vill jag slå ännu ett slag (det är inte som att jag är först på bollen) för kronärtskocksskivorna genom att bjuda på en god lag att koka dem i, samt två fantastiska såser som kan ersätta det lite småtrötta smöret och flingsaltet.
IMG_5485
IMG_5471

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med basilkaolja och aioli
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!