fbpx

Vegansk Biff Wellington med rödvinssås och duchessepotatis


*** I samarbete med Bong Touch of Taste***
Hej!
Hoppas allt är fint med er! När jag skriver det här är det fortfarande några dagar innan jul, men när ni läser det har det precis varit jul och med största sannolikhet börjar ni bli ganska trötta på julmat och har börjat få lätt ångest inför nyårsmiddagen. Framförallt stämmer det kanske om ni kommer få veganer på middag och undrar vad ni ska bjuda på, eller för den delen om ni är veganer och får köttätare på middag och undrar vad ni ska bjuda på för att verkligen omvända deras skepsis till entusiasm. Då har jag bannemig receptet för er!
Det här har jag funderat på att laga lääääänge nu, men när Touch of Taste kontaktade mig och ville göra något över nyår så kände jag att detta ju var det perfekta tillfället! Jag har varit en riktig fanboy till Touch of Tastes fonder i flera år, som ni långvariga läsare här på bloggen säkert har märkt. Deras brynta scharlottenlöksfond är fanimig magisk! Det är en av få (om någon?) grönsaksfond på marknaden som inte bara är avkok på selleri och purjolök utan faktiskt har rejält med kropp och smak och som funkar perfekt i vegansk matlagning för att ge den där runda och djupa smaken som annars ofta saknas. Svampfond i all ära, men det smakar ofta för mycket… svamp. Och det vill man inte alltid ha. Jag vill ha umami, och då är brynt scharlottenlök perfekt!


Nu har de även kommit ut med en ekologisk version av sin vanliga grönsaksfond och en asiatisk fond med ingefära, chili och vitlök samt faktiskt också veganmärkt sina fem växtbaserade fonder (Scharlottenlöksfonden, kantarellfond, asiatisk, grönsaks och ekologisk grönsaksfond) – så de har verkligen vässat sitt vegogame på senaste! Lite roligt är det här med deras veganmärkning faktiskt. Minns ni när det gick ett väldigt livligt rykte om att scharlottenlöksfonden innehöll nötköttsarom till exempel? Tack och lov visade det sig vara fel och bara ett fall av förvirring hos deras kundtjänst. Jag var uppenbarligen inte den enda som hade varma känslor för scharlottenlöksfonden och som kände sig lite knäckt av tanken på att förlora den.
Till det här med Wellingtonen då! Jag låg i sängen häromkvällen och funderade på vad som skulle funka bäst som biffsubstitut och landade i att jag ändå trodde mest på någon version av formbar färs. Det har ju blivit MYCKET formbar färs här på bloggen i år, men jag måste verkligen konstatera att formbar färs verkligen är 2018 års stora vinnarprodukt. Under hösten har det kommit flera olika märken och version och det släpps nya hela tiden. Det är i stort sett en ny standard och jag älskar det!


Det som är riktigt fint är att även några av de här nya lite mer avancerade hamburgarna i stort sett är bitar av formbar färs, formade som burgare. Så om du klämmer ihop några av dem får du plötsligt betydligt mycket fler roliga möjligheter. Och det är precis det jag gjort i den här biffen. Jag tog Hemköps egna superburgare, tinade dem och använde dem som formbar färs. Men det går precis lika fint att använda vilken typ av formbar färs som helst i det här receptet.
I övrigt har jag inspirerats ganska mycket av Gordon Ramsays Beef Wellington som ni kan se honom laga i inlägget här nedanför (varning för kött!). Där kan ni se teknikerna för att rulla ihop både den rökta tofun (eller pancettan som han använder) och smördegen. Jag använde finskivad rökt tofu istället för pancetta och det blev jättebra. Det enda viktiga är att skära riktigt tunna skivor med en så vass kniv som möjligt!
Sist vill jag bara uppmana er att inte bli avskräckta av att receptet verkar långt och krångligt. Det är faktiskt inte alls så värst svårt så länge man är försiktig när man viker ihop rullen även om det är ganska många moment och följer receptet noga.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required
DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med rödvinssås och duchessepotatis
En klassiker du enkelt gör själv!
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
10 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
10
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!