fbpx

Vegansk Grilled Cheese + 4 tips för perfekt veganost

I samarbete med Violife

Hej hörrni!

Jag hoppas allt är bra med er! En av de vanligaste anledningarna till att folk känner att det är svårt att gå över till mer vegansk kost är osten. Det finns vegansk ost, men den beter sig inte alltid lika dant som ko-ost och har ofta en ganska annorlunda konsistens vilket gör att många undviker den.

Men, jag skulle vilja hävda att veganska ostar har ett oförtjänt dåligt rykte, och att det absolut går att få ut riktigt mycket smak och riktigt schysst konsistens ur dem om man vet hur man ska använda dem på rätt sätt.

För att hjälpa er med detta så har jag teamat upp med Violife, Sveriges största varumärke för veganska ostalternativ, för att ge er mina bästa veganska osttips. Du kan antingen se dem i videon här eller läsa dem i text här nedanför.

Know your vegan cheese

Först ut så behöver vi prata lite om egenskaperna hos olika typer av veganska ostalternativ. Det här kanske inte alla känner till, men det är ofta så att de olika produkterna – färdigskivat, färdigriven eller block – har olika smältegenskaper, helt enkelt för att de är gjorda för olika syften. Skivade alternativ är oftast till för att användas på mackor eller på hamburgare. Även om man vill ha den smält på en sådan rätt vill man kanske inte att den ska ska rinna ut så mycket och därför är smältgraden lite sämre på den.

De färdigrivna alternativen blandas ofta med lite stärkelse för att de enskilda bitarna inte ska klibba ihop, vilket också kan göra att den smälter lite sämre, och ibland har den också en tendens till att torka ut lite. Jag brukar nästan alltid riva själv istället då det oftast blir bättre.

Sist så har däremot block-varianter ofta lite högre smältbarhet än färdigskivad ost, helt enkelt för att den är gjord för att antingen hyvlas och has på mackan, eller för att rivas och has ovanpå eller i gratänger eller i oståser. Så, om du ska smälta veganska ostalternativ, använd alltid en block-variant för bästa smältbarhet! Mer om detta i nästa tips.

Grym vegansk smältost

En av de saker veganska ostalternativ ofta får mest kritik för är att den smälter dåligt och att den inte får samma trådighet som ko-ost kan få. Trådigheten är än så länge inte riktigt där, men med det här tricket så kan jag garantera att du kommer få till en fantastisk vegansk smältost.

Tricket? Blanda 2 delar finriven vegansk blockost, exempelvis Violife Original Flavour Block eller Mature Cheddar Block med 1 del vegansk färskost, till exempel Violife Creamy Original Flavour! Till exempel 200 g riven blockost till 100 g färskost.

Det veganska alternativet till färskost smälter också och har väldigt hög smältbarhet, och om man river blockosten och blandar ihop den till en jämn kräm tillsammans med färskosten så får de tillsammans riktigt hög smältbarhet och en riktigt oövertäffad konsistens som inte alls är lika ”kladdig” som viss smält veganost kan få. Exakt varför vet jag inte, men detta har verkligen förändrat hur jag ser på veganska ostalternativ. Detta är RIKTIGT BRA.

I videon ger jag ett exempel på hur jag använder denna metod för att göra veganska grilled cheese mackor. Receptet på dessa kommer längst ner i detta inlägg! Jag använde också denna metod i det här receptet på vegansk calzone!

Vegansk ostsås

Det här tricket använder jag mig av i det här receptet på veganska animal fries där jag toppar pommes frites med en massa goa grejer, bland annat en sjukt smarrig vegansk ostsås.

I grund och botten är det väldigt enkelt. Om du blandar ner 200 gram riven vegansk ost i 4 dl varm havregrädde och rör om tills osten smält, utan att grädden kokar så har du din sås. Du kan med fördel göra som jag gjort i receptet och gör i videon och krydda grädden i förväg genom att koka med lite lök, jalapenos eller andra kryddor i den och sila bort innan du rör ner osten.

Den här såsen är supergod att servera både varm och kall och kan användas i lasagne, som en dip eller för att toppa dina nachos med.

Perfekt smält burgarost

Som jag nämnde i början så har färdigskivad vegansk ost ofta en lägre smältbarhet än vad vanlig ost har och än vad de veganska blockostarna har, helt enkelt för att de när de väl smälter inte ska rinna ut överallt och fortfarande ska se snygg ut.

Det innebär dock att det ofta inte räcker med att bara lägga på osten och låta värmen från biffen smälta osten. Jag är säker på att vi är ganska många som fått en skiva halvsmält vegansk ost på vår burgare och inte blivit helt nöjda med det hela.

Tricket? Ånga!

Så fort du har stekt klart burgaren på ena sidan och vänt burgaren för att steka klart den på andra sidan, så lägg på den veganska burgarosten. När du beräknar att det bara är 30 sekunder kvar tills det är dags att ta ut burgaren ur pannan så slår du i 1-2 msk vatten i stekpannan och lägger på ett lock på pannan. Det skapar ånga under locket vilket kommer att smälta osten snabbt och jämt och ge dig både en perfekt look och en välsmält ost!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

Grundrecept från boken Jävligt God Vegomat
fylld med rökt tofu, chili och stekt aubergine, doppad i tomatsås
med ostsås, fejkon och jalapenjos
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!