fbpx

Växtbaserade köttbullar med gräddsås

Youtubevideo från min TV serie på Godare

Hej!

Våren 2020 sändes mitt första egna matlagningsprogram Vegansk Husmanskost på TV kanalen Godare i åtta avsnitt. Nu har jag fått loss alla programmen och kommer att släppa dem här de kommande veckorna på min youtubekanal. Här är första avsnittet, Veganska Köttbullar, på nytt!

Jag tänkte att jag dessutom ska passa på att i samband med detta också djupdyka lite ner i de olika rätter som vi lagar i programmet. Först ut är min absoluta favoriträtt och nog utan tvekan signaturrätt dessutom. Gräddstuvade köttbullar med pressgurka, rårörda lingon och hasselbackspotatis.

Den här rätten har jag experimenterat med i – jag skämtar inte – säkert 20 år för att få till på rätt sätt. Det började med att jag blev vegetarian för nu nästan exakt 18 år sedan (på typ dagen!) och visste att om jag inte lyckades veganisera pappas köttbullar, då skulle det inte hålla länge.

Så jag började testa mig fram. Jag visste att jag ville kunna göra köttbullarna själv, med mycket kryddpeppar och rå lök så som pappa brukade göra dem. Och jag visste att jag ville att de skulle vara ”köttlika”. För annars är det någon helt annan rätt. Det är inte ”köttbullar”. Så jag började testa med att blanda quornfärs, ströbröd och ägg (för då var jag fortfarande ”bara” lakto-ovo-vegetarian), vilket ju absolut höll ihop, men inte blev så värst jättegott. Minst sagt.

Så jag fortsatte experimentera med smakerna, tillsatte mörk grönsaksfond och soja. Lite havregrädde eller rapsolja. Lite mer svartpeppar, lite mindre kryddpeppar. Testade med stekt eller rå lök. Med och utan vitlök, osv osv. Tog bort ägget och ersatte med potatismjöl. Och till slut började ett recept utkristallisera sig. Det sista steget på vägen var när den formbara färsen kom, som gjorde att jag slapp krångla med att få färsen att binda ihop sig och kunde fokusera på smaken.

Den första versionen av köttbullarna som jag blev nöjd med kom först här på bloggen och släpptes sedan i min första stora kokbok ”Vegansk Husmanskost (Bonnier Fakta 2019) och är nu dessutom signaturrätt inte bara för mig utan också för min restaurang ChouChou. Men det är fortfarande exakt samma recept (med lite småjusteringar för storkök) som vi lagar där, som ni ser här nedan och i videon!

I första avsnittet av mitt matlagningsprogram ”Vegansk Husmanskost” som sändes på TV kanalen Godare från 2020 visar jag hur du lagar riktigt fenomenala köttbullar på formbar färs.

Om ni inte har sett programmet redan, så kan ni se det här ovan, inbäddat från min youtube!

Det här är ett av mina absoluta favoritrecept genom alla tider, och ett av recepten som verkligen hjälpte Jävligt Gott att nå ut till en större målgrupp. Jag kommer ihåg första gången jag bjöd någon på det efter att ha experimenterat fram det. Det var min trettioåriga svåger som var på middag, som varit vegetarian sedan han var sju. Han slickade tallriken ren! Att kunna äta klassisk husmanskost igen, gjord från grunden tror jag var något varken han eller jag riktigt hade räknat med när vi blev vegetarianer. Husmanskost är ju kött. Punkt. Men tack och lov hade vi fel, och vi var verkligen inte de enda som hade längtat efter en redig tallrik med hemmagjorda köttbullar i gräddsås. Det är fortfarande idag ett av de mest lästa jag har på bloggen.

Från boken Vegansk Husmanskost, Bonnier Fakta 2019

DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

Med den ljuvliga paprikaröran Muhammara
Med klassisk burgardressing och coleslaw. Gjorda på grillen! Känd från Godare!
kinesiska nudlar med sichuanpeppar och vegofärs
Fössta tossdsan i mass
med hemmagjorda skorpor och mandelkräm
med choklad och chipotle
Med hemmagjord ketchup, egen ostsås, fejkonchutney och Real Burgarbröd!
Indiska grönsaksbollar i kryddig tomatsås
Den perfekta rätten för en romantisk middag!
Enkelt och jävligt gott! Blir det bättre?
Steg för steg instruktioner!
Från Maryam Madaresis kurs i persisk vegomatlagning
Efter konstens alla regler
Efter konstens alla regler
Med formbar färs, kryddade med ingefära, apelsin och rosmarin
Galet goda baos med kinesiska smaker
Med stekta trattkantareller, och Korvbrödsbagarns Potato Buns
från Godare!
Heta nudlar med chiliolja och jordnötsås
Från restaurang ChouChou
Med soltorkad tomatcreme, fejkonchutney och klassisk burgardressing
Pasta med tomatsås och galna mängder vitlök
Gjorda på 100 % räddade cashewäpplen
Med Vegoumi - växtbaserat alternativ till halloumi
Med chipotlehummus och guacamole
Med Eleplant - Som smör på alla sätt. Förutom ett.
På rotselleri, bakat äpple, kikärtor och misopasta.
En enkel och smarrig efterrätt!
En ljus sockerkaka med citronmak som är både enkel och god. I Italien används gärna enkel glasyr och strössel på denna påskkaka.
Sega, kladdiga brownies med massor av chokladsmak!
Två fantastiska veganska varianter av tjocka belgiska våfflor, beroende på om du vill baka med bakpulver eller jäst
Ljuvliga belgiska karamelliserade våfflor från Liège!
Frasvåfflor och mjuka våfflor i vegansk tappning - dessutom en glutenfri frasvåffla!
En fantastisk citronkaka med mycket smak där citronskalet mixas ner i kaksmeten
Lax-ish snittar med solrosfrökräm och kapris
med grön ärtröra, wasabi och tångrom
Sött, salt & fett
En glutenfri succétårta som är perfekt till påskbuffén!
Karolinas nya recept gör det möjligt att föra fantasifulla biskvier till påsk
Lär dig baka britternas mest älskade påskbröd - hot cross buns!
En underbart god middag!
Superfräsch & smakrik
Med sojamarinerad kålsallad, picklad rödlök, salladslök och aioli
Använd kakrester (eller inte) för att göra dammsugare själv!
Söt & salt
Ett enkelt recept med färdig pajdeg och växtbaserad mozzarella
Klassiska amerikanska kakor
Stora sega havrecookies
En extra saftig morotskaka med syrlig philadelphiafrosting
Piffa upp denna pasta med TRE enkla knep
En uppskattad förrätt när du har något att fira!
Krispig vegansk råraka – perfekt till bubblet!
Dadelbollar som smakar morotskaka – perfekta som mellanmål.
Värmande soppa med ett litet sting.
Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor som är både perfekta som frukost för hela familjen eller som fika till kaffet.
Super saftiga och otroligt goda!
Det perfekta veganska middagstipset!
Ett pannkakstårtsberg fylld av smarriga godsaker!
Ett kanon recept att introducera pumpa för familjen.
Gästrecept av Karolina Tegelaar, från Kakboken Utan Ägg och Mjölk
Grundrecept från boken Jävligt God Vegomat
med korngryn och gulcurry
Från min bok Jävligt God Vegomat
Superenkel och rolig vardagsrätt med vegonuggets
Lyxig huvudrätt, perfekt till nyår!
Perfekt till nyår!
Ett smarrigt, enkelt och klimatsmart alternativ till inlagd sill!
precis som originalet!
Enkla smashburgare på svensk baljväxtfärs
En snabb och jävligt god köttfärssås på svensk baljväxtfärs
med gräddsås och rårörda lingon
Med Juicy Marbles filé
och enkel grekisk sallad, serverad i liba eller pitabröd
med ranchdressing och picklad rödkål
Med tabascomajs och burnt ends!
med sojastekta svarta bönor
med Hooked Foods Salmonish
med mynta, vitlök och citron
med hovmästarssås!
Grillad på Weber Lumin Elgrill!
med champagne!
En persisk klassiker!
Perfekt till mellomyset!
Gjord på cashewmeetlyfärs!
Gjord på cashewmeetlyfärs!

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x